Concorde'un 2003 yılında emekliye ayrılmasından bu yana ilk kez, süpersonik ticari uçuşların bu yıl yeniden gündeme gelmesi bekleniyor.
Kıtalararası seyahat sürelerini yarıya indirmeyi vaat eden yeni nesil uçaklar, NASA gibi büyük oyuncular ve Boom Supersonic ve Dawn Aerospace gibi özel şirketler tarafından geliştiriliyor. Ancak süpersonik uçuşlar halen çevresel kaygılar ve ses patlaması da dahil olmak üzere çeşitli zorlukları da içinde barındırıyor. Süpersonik uçaklar, Mach 1'den daha yüksek hızlara ulaşıyor (yaklaşık saatte 1224 kilometre). Bu hızda meydana gelen ses patlamalarından kaynaklanan şok dalgaları, tabiattaki yaşamı rahatsız edecek, insanları ürkütecek, hatta pencere camlarını patlatacak kadar etkili oluyor.
2003 yılında uçuşuna son verilen Concorde, bu patlamalar nedeniyle tepkiyle karşılanmıştı. karşıya kaldı ve karada süpersonik seyahatlere yönelik yaygın yasaklara yol açtı. Bu nedenle NASA ve diğer özel şirketler, yıllardır "Sessiz Süpersonik Teknolojisi" (Quesst) projesi üzerinde yoğunlaşıyor.
NASA, halen Lockheed Martin tarafından inşa edilen X-59 uçağını test ediyor. Bu uçak, ses patlamalarını daha yumuşak bir "ses vuruşuna" indirgemek için tasarlandı. 2025 için planlanan test uçuşları, NASA'nın gelecekte hazırlanacak mevzuatlara da rehberlik etmesi için kamuoyundan sağlanacak geri bildirimlere bağlı olarak, büyük ABD şehirlerinin üzerinde yapılacak.
Test uçuşlarında başarı sağlanırsa, süpersonik ticari uçuşların da başlaması olasılığı gündeme gelecek.
Öte yandan özel şirketler de hız ve verimlilik sınırlarını zorluyor. Boom Supersonic'in prototipi XB-1, test sırasında ses altı hızlara ulaştı ve yakında ses bariyerini aşmayı hedefliyor. Şirketin Mach 1.7 hızında seyir edecek şekilde tasarlanan Overture yolcu uçağının 2029 yılına kadar yolcu taşımaya başlaması bekleniyor.
New Scientist'in haberine göre Dawn Aerospace de kendi geliştirmeleri üzerinde çalışıyor; Aurora uçağı Mach 1.1'e ulaşıyor ve Mach 3.5 hızlarına ve uzaya yakın irtifalara ulaşmayı hedefliyor .
Kaynak: bgr.com