Uzay lansmanı şirketi Stratolaunch, dünyada bir “ilk”e imza attı. Paul Allen'e ait şirketin uzaya roket fırlatmak için tasarladığı uçak, Kaliforniya çölünde inşa edildi.
Paul Allen, Microsoft'un kurucu ortağı ve Seattle Seahawks'ın sahibidir. Uçak, yolcu taşımak amaçlı değil, tamamen uzaya roket fırlatmak üzerine dizayn edildi.
Max. kalkış ağırlığı ve kanat genişliği ile dünyanın en büyük uçağı olacak olan araç, ilk olarak hangarından çıkarıldı.
Stratolaunch Systems Corp. CEO Jean Floyd, yaptığı açıklamada, "Stratolaunch uçağının Dünya yörüngesine rahat, güvenilir ve rutin erişim sağlama yolunda önemli bir gelişme olduğunu duyurmaktan heyecan duyuyoruz" dedi.
590 bin kg. kalkış ağırlığı (1,3 milyon lb), 72 metre uzunluk ve 117 metre kanat açıklığı ile bir ilk… Canavar jeti havalandırmak için altı adet Pratt&Whitney PW4056 jet motoru (Boeing 747 motorları ile aynı) bulunuyor. 28 tekerlekli, kalkış ağırlığı ile inebilen bir dahi dizayn… 2 bin deniz mili range’e sahip uçak, hangardan dün ilk defa çıkarılarak, yakıt testleri yapıldı. Stratolaunch’ın, ilk fırlatma gösterisi 2019 yılında yapılacak.
Uçak, dün ilk kez California Mojave Hava ve Uzay Limanı hangarından dışarı çıkarıldı. Uçak yüksek irtifadan roket fırlatacak şekilde planlanmış durumda. 35 bin feet irtifaya kadar roketleri taşıyıp, oradan fırlatma sağlanacak. Başlangıçta, uçak Orbital ATK tarafından inşa edilen tek bir Pegasus XL roket taşıyacak. Stratolaunch Systems son birkaç yıldır rota seti sistemini sessizce tasarlıyor ve inşa ediyor.
Uçak ne kadar büyükse, roketler o kadar büyük veya sayı o kadar fazla olacaktır. Roketler, dev uçağın gövdesine bağlanarak onları uçuracak ve 35.000 feet yükseklikte roketi uzaya havadan fırlatacak.
Havalimanı tarzı operasyonlar ve hızlı dönüş imkânlarıyla şirket, "havaya fırlatma"nın uyduları uzaya fırlatmak için dikey olarak başlatılan ve olağanüstü bir şekilde pahalı olabilecek roketlerden daha ucuz ve etkili bir yol olduğuna inanıyor.
Stratolaunch sağ taraf gövdesi, uçuş kokpiti, sol taraf ise uçağın uçuş veri sistemlerini ve yük kaldırma kontrolünü içeriyor. Dev jet, tek bir görevde farklı yörüngelere yükleri taşıyabiliyor. Ayrıca dünya genelinde pistleri kullanarak ulaşım maliyetlerinden büyük oranda tasarruf sağlıyor, daha ucuz roketlere izin veriyor ve fırlatma sürecini önemli ölçüde hızlandırıyor.
ŞEREF SEZGİN - Airkule.com