Zamanında inemeyen uçaklardan dolayı seterlere uçak sağlamakta zorlanan THY, çareyi Atatürk Havalimanı’ndan yapılacak iç hat seferlerini iptal etmekte buldu. THY yetkilileri gerekçe olarak, "Atatürk Havalimanı'nın gece görüş mesafesi düşeceği için gidecek uçakların dönemeyeceğini" öne sürdü.
İPTAL KIZDIRDI
Havalimanında yaşanan sıkıntı nedeniyle THY, yazılı bir açıklama yaparak, dün sabah saat 03.50 ile 09.50 arasında görüş mesafesinin 200 metreye kadar düşmesi nedeniyle birçok seferde gecikme olduğunu belirtti. İç hat uçuşlarının iptal edildiği bildirilen açıklamada, Meteoroloji'nin uyarısına dikkat çekilerek, "Benzer şartların 22 Kasım Pazar günü tekrarlanacağı belirtilmektedir. Bu nedenle bugün saat 19.00'dan sonra Atatürk Havalimanı'ndan yapılması planlanan iç hat uçuşları iptal edilmiştir" denildi. Gün boyu uçaklarının kalkışını bekleyen yolcular, seferlerinin iptal edildiğini öğrenince neye uğradığını şaşırdı. Yolcular, diğer havayolu şirketlerinin iç hat uçak seferlerinin yapıldığını uçuş bilgi ekranında görünce, THY'ye isyan bayrağı çekti.
'YÖNETİM İSTİFA'
Biniş bankosu ve bilet satış ofislerine koşan yolcular, görevlilerle tartıştı. "THY Yönetimi istifa" sloganı eşliğinde THY'yi protesto eden yolculardan bazıları evlerine gidemeyeceği için gözyaşlarına hâkim olamadı.
Diğer şirketlerin iç ve dış hatlara çalışan uçaklarının iniş kalkışı saat 24.00'e kadar gecikmeli de olsa sürdü. Saat 24.00'te Atatürk Havalimanı ulaşıma kapandı. THY’nin saat 24.00 ile 07.35 arasındaki iç ve dış hat uçuşlarının tümü iptal edildi.
Sisin etkisinin akşam saatlerinde artması nedeniyle Sabiha Gökçen Havalimanı da saat 19.00'dan itibaren ulaşıma kapandı. Pegasus ve Sunexpress'e ait seferler de iptal edildi.
CAT III olsaydı aksama olmazdı
İstanbul'da ilk defa iki meydanı da etkisi altına alan sis yaşandı. Uçakların havalimanına hangi şartlar altında inilebileceğini "CAT" olarak kısaltılan kategori, belirliyor. CAT II'de düşük görüş şartlarında (30-60 metre) iniş ve kalkış mümkün. CAT III'de ise sıfır görüşte bile hava trafiği gerçekleşebiliyor. Hava şartları sebebiyle ihtiyaç duyulmadığı için Türkiye'de hiçbir meydan CAT III statüsünde değil. Atatürk Havalimanı CAT II, Sabiha Gökçen ise CAT I statüsünde. Türkiye'nin dünyaya açılan kapısı Atatürk Havalimanı'nın CAT III'e çıkarılmaması sıkça eleştiriliyor. Atatürk Havalimanı, CAT III'e yükselmesini engelleyen fiziki şartlar söz konusu, ancak deniz tarafından inişlerin CAT III seviyesine çıkarılması mümkün. Bu yapılmış olsaydı, sisli havalarda deniz yönündeki pistlerin imkân verdiği ölçüde trafik işletilebilirdi. Ayrıca sisli havalarda, rüzgar engelinin olmaması her yönden iniş-kalkışı mümkün kıldığından, sıkıntıyı azaltacaktı.
GÖKHAN ARTAN-Habertürk