Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile YÖK Başkanlığı arasında imzalanan İşbirliği Protokolü kapsamında kurulan Sivil Havacılık Komisyonu ilk toplantısı gerçekleştirdi.
Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi’nin ev sahipliğinde 8 Ocak 2013 tarihinde gerçekleştirilen toplantıya, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi ve Sivil Havacılık Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Durmuş Günay, SHGM Genel Müdür Yardımcısı ve Sivil Havacılık Komisyonu Başkan Yardımcısı M. Fatih Olcay ve Üniversite ve Meslek Yüksekokullarının temsilcileri katıldı.
Komisyon Başkanı Prof. Dr. Durmuş Günay’ın havacılık sektöründe kalifiye eleman ihtiyacının önemine ilişkin yaptığı konuşmanın ardından, “Sivil Havacılık Komisyonu Çalışma Esasları ile birlikte sivil havacılık eğitimi veren okullarda bir yıllık yabancı dil öğreniminin ön koşul olması ve öğrencilerin staj ihtiyacının sektör işletmeleri tarafından karşılanması, sivil havacılık eğitimi verecek öğretim elemanlarının sayısının artırılması gibi önemli gündem konuları ele alındı.
Protokol gereği oluşturulması öngörülen ve toplantı öncesinde katılımcılara taslağı gönderilen “Sivil Havacılık Komisyonu Çalışma Esasları” komisyon üyelerinin oy birliği ile kabul edildi. Kabul edilen esaslara göre, Sivil Havacılık Komisyonu yılda en az iki defa Mart ve Eylül aylarında toplantı düzenleyerek gündemdeki konuları ve çalışma gurupları tarafından hazırlanan raporları görüşecek.
Öğrencilerin havacılık işletmelerindeki stajları ve yarı zamanlı istihdam olanakları arttırılacak…
Okulların staj ihtiyacının sektör firmaları tarafından karşılanması konusunun da ele alındığı toplantıda, üniversite ve meslek yüksekokullarının staj talep dosyalarının 1 Şubat 2013 tarihine kadar Komisyon sekretaryasına gönderilmesi ve ayrıca, okulların bakım merkezleri ile yaptıkları staj protokollerinde SHGM’nin gerekli desteği vermesi kararı alındı.
Bununla birlikte sivil havacılık alanında eğitim veren okulların öğrencilerinin, işletmelerin yarı zamanlı veya sözleşmeli istihdam kapasitesinden daha etkin faydalanması için gerekli çalışmaların yapılması konusunda görüş birliğine varıldı.
Üniversitelerin Sivil Havacılık alanında programları bulunan Meslek Yüksekokullarında bir yıllık İngilizce hazırlık eğitimi verilmesi önerisi…
Sektörün, İngilizce bilen personel istihdamı sıkıntısı yaşaması nedeniyle Üniversitelerin Sivil Havacılık alanında programları bulunan Meslek Yüksekokulları’nda bir yıllık İngilizce eğitim vermesi önerisinin Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na sunulmasına karar verildi. Diğer taraftan, sivil havacılık alanında öğretim elemanı sayısının artırılması amacıyla ÖYP gibi imkanlardan sivil havacılık eğitimi veren okulların ve öğretim görevlilerinin yararlandırılmasının da YÖK nezdinde gündeme getirilmesi konusunda mutabakat sağlandı. Komisyon toplantısında ayrıca, durum tespiti, ihtiyaç analizi ve çalışma grupları oluşturmak amacıyla toplam 12 kişiden oluşan bir çalışma grubu oluşturulmasına karar verildi.
Sivil havacılık sektörünün nitelikli insan kaynakları ihtiyacının karşılanması hedefleniyor…
Bilindiği üzere, Sivil havacılık eğitimlerinin tüm üniversiteleri kapsayacak şekilde daha planlı bir şekilde yaygınlaştırılması ve eğitim içeriklerinin kalitesinin arttırılarak belirli bir standardın sağlanabilmesi amacıyla YÖK ile SHGM arasında kapsamlı bir işbirliği protokolü imzalanmıştı. Protokol kapsamında oluşturulan Sivil Havacılık Eğitim Komisyonu da, üniversitelerde ilgili branşların açılması, eğitim programlarının ve müfredatlarının oluşturulması, ihtisaslaşmaya yönelik sertifika programları ile yüksek lisans ve doktora programlarının tesis edilmesi, sivil havacılık çalışanları için hizmetiçi eğitim programları ve sektörel analiz çalışmaları gibi alanlarda faaliyetlerini yürütecek. Böylece, havacılık sektörünün gelişimi için önem arz eden havacılık eğitimleri ve yetişmiş insan kaynakları ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlanması amaçlanıyor.