Hava-İş’in üyelerine duyurusu şöyle:
"Değerli Uçucu Ekip Üyeleri;
THY A.O 24. Dönem toplu iş sözleşme tekliflerimizi işverene sunduk. Önümüzdeki günlerde toplu iş sözleşmesinin 60 günlük görüşmeler süreci başlayacak. Tüm üyelerimizi bu görüşmeleri izlemeye davet ediyoruz. Bu dönem toplu iş sözleşme tekliflerimizde uçucu ekipler ile ilgili olan TİS 99. Madde hükümlerinde önemli değişikliklerle tekliflerimizi hazırladık. Bu dönem ki tekliflerimizin en önemli özelliği 99. Madde de belirlenen haklarımızdan uçuş görev sınırlamaları, planlama esasları ve dinlenme, boş süreler ile ilgili olanları ile uçuş ve kredili ek aylık uçuş tazminatlarından kesintiler ile ilgili olanlarının toplu iş sözleşmesinin eki EK-7 ve EK-8 belgeleri haline getirmiş olmamızdır. Bunun nedeni işverence prosedürlerde, ortaklık el kitaplarında, toplu iş sözleşmesinin düzenlediği konuların atıf yaptığı hükümlerinin keyfi ve hukuk dışı uygulamalara tabi tutulmasıdır. Toplu iş sözleşmesinde bir bütünsellik içinde garantiye alınmamış haklarla ilgili her dönem yaşadığımız sorunlara bir son vermemiz gerekmektedir. ESNEKÇE ve KEYFİCE bir çalışma düzeni istemiyoruz. Bu açıdan işverence hukuk dışı işlemlerle değiştirilen PR.01.70.007 Uçucu Personel Uçuş Görev ve Uçuş Saatleri Prosedürü (Rev2) tüm maddeleri ile ele alınmış ve toplu iş sözleşmemizin 99. Maddesindeki kazanılmış haklarımız ve yeni önerilerimiz de eklenerek yeniden düzenlenmiş ve EK-7 Belgesi olarak teklif edilmiştir. Bu değişiklikle İşverence yoruma tabi tutulan, yazım ve tanım itibarı ile eksiklik bulunan tüm maddeler anlaşılır hale getirilerek düzenlenmiştir. Ek-7 belgesini oluştururken bildiğimiz tüm eksikliklerine rağmen SHT 6A-50 hükümlerinden daha bilimsel temellerle dayanan ve Nisan 2013’te AB Parlamentosunda büyük bir olasılıkla kabul edilecek olan EASA FTL düzenlemesinin temel tanımlarından yararlandık. Ancak bu düzenlemede olmayan veya kazanılmış hak olarak daha lehte olan hükümlerimizi koruduk. Bu çerçevede özet olarak;
• Tüm süre sınırlamalarının temel parametresi olan gün tanımı, yerel gün olarak düzenlendi. Mevcut tanımlarda yer almayan En Düşük Sirkadyen Penceresi ile gece tanımı yerel gece olarak düzenlendi. Biyolojik saati bozan UTC saati esasına göre görevlendirme bilim dışıdır ve uçuş emniyetinin düşmanı biriken yorgunluğun en önemli tetikleyicisidir bu nedenle uçuş emniyeti için ilk düzeltilmesi gereken tanımdır.
• En önemli değişiklik Uçuş Görev Süresi ile ilgili oluşturuldu. Temel günlük uçuş süresi 13 saat belirlendi, iniş sayıları ve imza saatlerine göre yeni süreler Tablo 2’de oluşturuldu. Uzatma uygulanacak Uçuş Görev sürelerinde uyulacak esaslar ve görev planlanmayacak iniş adet ve imza saatleri Tablo 2a’da düzenlendi. Uzun menzil uçuş görev süreleri günlük temel UGS’si 14 saat belirlendi. Ancak eskisinden farklı olarak uçak içi dinlenme koşulları tarif edilerek bu dinlenme sınıf ve koşulları yerine getirilmek şartıyla ilave ekip ve ilave tam ekiple arttırılması düzenlendi. Uçakta uygulanacak dinlenmelerin şartları oluşturuldu. Minimum standart ekibin ilave ekip ve ilave tam ekip olabilmesi için gerekli kokpit ve kabin ekibi sayısı düzenlendi.
• Diğer önemli bir değişiklik dinlenme sürelerinde oluşturuldu. Ana üs, geçici üs ve konaklama meydanında asgari dinlenme süreleri ana üs ve geçici üste 12 saat, konaklamada 10 saat olarak korunurken, biriken yorgunluğu azaltmak amacıyla ana üste birbirini takip eden 7 günde iki yerel geceyi kapsayan 36 saatlik haftalık dinlenme süresi düzenlendi. Uzun menzil uçuş görevinde ilk uçuş görev süresinde geçilen zaman dilimi ile, aynı zaman dilimi farklılığını içeren ikinci bir görev için asgari dinlenme süresi konaklama meydanında iki yerel geceyi kapsayan 36 saat olarak düzenlendi. Pas görevler de dinlenme süreleri ile ilişkilendirildi. Tüm uzun menzil uçuş görevlerinde ana üs asgari dinlenmesi 48 saat ten az olmamak kaydıyla veya UGSx3 hangisi büyükse onun uygulanması gerektiği şeklinde düzenlendi.
• Fiili simülatör uçuş süresi (blok time) aylık uçuş süresinden, göreve gidişlerde dinlenme süresi yoksa pas görevlerdeki uçuş süresi yıllık uçuş süresinden değerlendirilmesi şeklinde düzenlendi. Ev ve uygun konaklama tesis nöbeti de 8 saatle sınırlandırıldı. Bu görevlerden uçuş görevi çıktığında UGS’nin, nöbet süresinin %50’si kadar azaltılması düzenlendi. Görev çıkmadığı durumlarda bu nöbetlerin %50’sinin aylık uçuş görev süresinden sayılması düzenlendi.
• Ana üs ve Geçici üsten göreve gidişlerde SKPK uygulanamayacağı düzenlendi.
• Boş gün ve boş süre kavram kargaşası giderilerek boş günün dinlenme süresi içermeyeceği düzenlendi. Boş günlerin takvim ayının iki yarısına eşit dağılımı düzenlendi. Birbirini takip eden 7 günde iki yerel geceyi kapsayan 36 saat dinlenme süresi düzenlendiğinden haftalık olarak mahsup edilen boş gün tablodan çıkarılarak boş gün tablosu düzenlendi. Uçucu ekiplerin asgari uçuş yükümlülüklerini uçuş tazminatlarını ve bu tazminatlardan kesintileri düzenleyen PR.01.70.004 Kokpit ve Kabin Personelinin Aylık Uçuş Tazminatları ve Asgari Uçuş Yükümlülükleri Prosedürü Rev.11 yeniden düzenlenerek eksik ve yoruma açık tanımlar düzeltildi ve toplu iş sözleşmesinin eki olarak Ek-8 olarak teklif edildi. Bu prosedür ile yapılan kesintiler sadeleştirilirken, garanti edilmiş uçuş tazminatı tanımı ve kredili ek aylık uçuş tazminatı tanımları, hesaplanması ödenmesi ve kesintilerin esasları yeniden düzenlendi. Kredili aylık uçuş tazminatlarının toplu iş sözleşmesi ile garanti altına alınması düzenlendi. EK-8 içinde kokpit için 110 kabin için 130 saatin üstü mesailerde de kredili uçuşun zamlı ödenmesi düzenlendi. Hafta tatili ve Ulusal Bayram ve Genel Tatil günü ücretinin ödenmesinde zaman dilim farkı ve konaklama meydanı etkilerinin giderilmesi düzenlendi. Bu özet olarak verilen düzenlemeler dışında da özellikle tanımlarda ve madde içeriklerinde yoruma açık tanımsız birçok konu açık hale getirildi. Planlama esasları yeniden düzenlendi.
Değerli üyelerimiz;
Bu dönem asıl olarak görev, dinlenme ve planlama esaslarının toplu iş sözleşmesi garantisi altında bir bütünsellik içinde düzenlenmesi en önemli tartışma konusu olacaktır. Bu konuda işverence geçen dönem siz üyelerimize yaşatılan mağduriyetler yoruma dayalı ve keyfice değiştirilen prosedürler ile hayata geçirilmeye çalışılmıştır. Çalışma sürelerimizin dinlenme sürelerimizin görev planlamalarımızın insanca olmasını, sosyal hayatımızı düzenlemeyi, sağlığımızı korumayı, çocuklarımıza ailemize zaman ayırmayı istiyorsak prosedür ile değil toplu sözleşme ile düzenleme taleplerimize her koşulda sahip çıkmalıyız. İşçiler demokratik ülkelerde hukuki açıdan işverene iş saatleri ile yükümlüdürler bunun dışında hiçbir yükümlülükleri olamaz. Müşteri memnuniyeti adı altında yapılan abartmalarla her müşterinin patron, her çalışanın köle olarak görüldüğü bir sistemi reddediyoruz. Özellikle uçuş emniyetinin temel düşmanı yorgunluğa karşı bilimsel araştırmaların ortaya koyduğu şekliyle ülkemizde uçucu ekiplere dayatılmaya çalışılan bilimdışı SHT 6A-50’nin işçiler lehine değişeceğini beklemek de hayaldir. Ne yapılacaksa toplu iş sözleşmesiyle ve kendi gücümüzle olacak. Geçen dönem THY A.O yönetimi ne yazık ki toplu iş sözleşme masasından kaçıp anti demokratik GREV YASAĞINA sığınmıştı. Grev yasağı ile toplu iş sözleşme pazarlık hakkımızı elimizden aldılar. Ancak Hava-İş sendikası ve 305 arkadaşımızın direnişi bu hakkın geriye iadesini sağladı. Bu dönem bu hakkımızın gücünü yerinde kullanmalıyız. Bu açıdan temel taleplerimize sahip çıkalım, iki yılda bir elimize geçen pazarlık fırsatını kazanımlara dönüştürmek için birlikte ve birlikle hareket edelim.
Saygılarımızla.
HAVA-İŞ GENEL MERKEZ YÖNETİM KURULU"