iga-2024-3
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
20 Haziran 2013 Perşembe - 20:04

SHGM'DEN YENİ TASLAK

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Çok Hafif Hava Araçlarının Uçuşa Elverişlilik Sertifikası Verilme Ve/Veya Temdit Edilme Kurallarına İlişkin Talimat taslağı hazırladı.

SHGM DEN YENİ TASLAK
Losev-11

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Çok Hafif Hava Araçlarının Uçuşa Elverişlilik Sertifikası Verilme Ve/Veya Temdit Edilme Kurallarına İlişkin Talimat taslağı hazırladı. Taslak ile ilgili olarak görüş ve önerilerini belirtemek isteyenler kurumun iternet sitesindeki formlar aracılığı ile 22 Temmuz 2013 tarihine kadar görüşlerini bildirebilirler.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden:

TASLAK

ÇOK HAFİF HAVA ARAÇLARININ UÇUŞA ELVERİŞLİLİK SERTİFİKASI

VERİLME VE/VEYA TEMDİT EDİLME KURALLARINA İLİŞKİN TALİMAT

(SHT- ÇHHA U.E)

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Tanımlar

Amaç

Madde 1 – (1) Bu talimatın amacı Türkiye hava sahası içinde uçacak çok hafif hava

araçlarının uçuşa elverişlilik sertifikası verilme ve/veya temdit edilme esasları ile genel hususları

belirlemektir.

Kapsam

Madde 2 – (1) Bu talimat, Türk Uçak Siciline kayıtlı ve/veya kaydedilecek SHY-6C

kapsamına giren çok hafif hava araçlarını kapsar.

Tanımlar ve kısaltmalar

Madde 3 – (1) Bu talimatta yer alan;

a) Çok hafif hava aracı: SHY-6C Kapsamında İşletilen Hava Araçları,

b) Genel Müdürlük: Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nü,

c) Hava aracı: Havalanabilen ve havada seyredebilme kabiliyetine sahip her türlü aracını,

ç) İşletmeci; hava aracı ile havacılık faaliyetlerinde bulunan kuruluşları,

d) Otorite: İlgili ülkenin Sivil Havacılık Birimini,

e) SHY-6C: 08/03/1987 tarihli ve 19394 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Çok Hafif

Hava Araçları İşletme Yönetmeliği’ni

ifade eder.

(2) Bu Talimatta belirtilmeyen tanımlar için 2920 sayılı Kanun, 5431 sayılı Kanun ve

ülkemizin üyesi bulunduğu ICAO ve EASA tarafından yayımlanan belgelerde belirtilen tanımlar

esas alınır.

İKİNCİ BÖLÜM

Uçuşa Elverişlilik, Uygulama Esasları ve Aranan Belgeler

Uçuşa elverişlilik sertifikası

Madde 4 – (1) Bu talimat kapsamına giren hava araçları için uçuşa elverişlilik sertifikası, Genel Müdürlük tarafından uçuşta emniyetsizliğe neden olabilecek bir özelliği bulunmayan; ilgili tip tasarımına uygun olan ve bakımları yapılmış hava araçları için düzenlenir.

Sertifika şartları

Madde 5 – (1) Uçuşa elverişlilik sertifikasının düzenlenebilmesi için aşağıdaki belgeler aranır:

a) Hava aracının sahibi veya işleticisi tarafından Genel Müdürlük internet sayfasında örneği bulunan ‘’Hava Aracı Uçuşa Elverişlilik Sertifikası Başvuru Formu’’.

b) Hava aracının ithal edildiği ülkenin sivil havacılık otoritesi tarafından son iki ay içinde düzenlenmiş olan “İhraç Uçuşa Elverişlilik Belgesi/Sertifikası’’.

c) Tip sertifikası ve teknik data listesi (Type Certificate and Data Sheets) veya üretici uygunluk beyanı (Statement of Conformity).

ç) Genel Müdürlük veya Üretici otoritesinin yayınladığı Uçuşa Elverişlilik Direktifleri’nin (A.D.) güncel listesi. Bu liste uygun eğitimli kişi tarafından hazırlanıp imzalanmış olmalıdır.

d) Üretici firma tarafından o hava aracı tipinde yayınlanan zorunlu Servis Bültenlerinin (S.B.) güncel durumu. Bu liste uygun eğitimli kişi tarafından hazırlanıp imzalanmış olmalıdır. (Genel Müdürlük bu SB’lerden gerekli gördüklerinin ilave olarak uygulanmasını isteyebilir)

e) İlgili bakım kitaplarında belirtilen ve işletme tarafından da uygulanmakta olan ömürlü parça listesi (Bu listede ömürlü parçaların ismi, parça numarası, ömür durumu ile müracaat anındaki uçuş durumu gibi bilgiler ayrıntılı belirtilecektir.).

f) Hava aracının imal edildiği tarihten itibaren yapılmış bulunan periyodik bakımların durumu (bakım süreleri ile yapıldığı tarih ve uçuş saati belirtilecektir).

g) Hava aracı bakım el kitabı ve diğer teknik dokümanlar.

ğ) Son test uçuş raporu.

h) Hava aracı yolcu-koltuk ve III. şahıs mesuliyet sigorta poliçeleri.

ı) Genel Müdürlük internet sayfasında örneği bulunan “Uçuşa Elverişlilik Kontrol Formu’’.

i) Hava aracı üzerinde uygulanan tamir ve modifikasyonların kayıtları.

j) Genel Müdürlüğün gerekli gördüğü diğer bilgi ve belgeler.

(2) Hava aracı sahibi veya işleticisi 1 inci maddede belirtilen belgeleri Genel Müdürlüğe eksiksiz ve imzalı olarak vermekle yükümlüdür.

Hava aracı bakımları

Madde 6 - (1) Hava aracına uygulanacak tüm bakımların ilgili hava aracı tipinde bakım eğitimlerini almış Genel Müdürlük tarafından uygun görülen kişiler tarafından hava aracının bakım el kitabına uygun olarak yapılması zorunludur.

(2) Hava aracının bakımlarının bakım elkitabından yer alan şartlara uygun ve zamanında yapılmasından sahibi ve/veya işleticisi sorumludur.

(3) Çok hafif hava aracı yeni üretim değilse yurda ilk girişinde bakım el kitabına göre ağır bakım veya buna karşılık gelen yıllık bakımdan geçirilmesi gerekmektedir. Aksi halde hava aracının, Genel Müdürlük tarafından uygun görülen kişilerce “Ağır/Yıllık bakım’’ının yeniden yapılması gerekmektedir.

(4) Yurda ilk giren hava aracının bu şartları sağlayamaması durumunda söz konusu prosedürlere uyumun temin edilmesi için Genel Müdürlük tarafından ilave bilgi talep edilebilir.

(5) Hava aracı üzerinde uygulanan tüm bakımların hava aracı teknik kayıt defterine kaydedilmesi gerekir.

(6) Hava aracı bakımlarında kullanılan alet ve ekipmanların uygunluğundan hava aracı sahibi ve/veya işleticisi sorumludur.

Tamir ve modifikasyonlar

Madde 7 - (1) Hava araçlarının onaylı konfigürasyonunu değiştirecek bayrak, flama, pano çekimi, kamera sistemi tertibatı kurulması vb. hava aracı üzerinde yapılacak her türlü tamir ve modifikasyonun uygulanmasından önce ilgili hava aracının tip sertifikası sahibine (veya üreticisi) başvurularak bahse konu tamir ve modifikasyonun hava aracının emniyetli uçuş gerçekleştirmesinde bir sakınca oluşturmayacağının beyan edildiğine dair onay alınarak Genel Müdürlüğe başvurulması gerekmektedir.

(2) Genel Müdürlüğümüzden onay alınmadan herhangi bir tamir ve modifikasyonun uygulanması durumunda söz konusu hava aracı uçuşa elverişliliğini yitirmiş hava aracı olarak değerlendirilir ve sahibi ve/veya işleticisi hakkında cezai ve idari işlem uygulanır.

Denetleme ve belge düzenleme

Madde 8 – (1) Genel Müdürlük veya yetkili kıldığı temsilcisi tarafından uçuşa elverişlilik sertifikası verilmesine veya temdit edilmesine esas denetleme yapılır. Bu sebeple hava aracının yeri ve talep edilen denetleme zamanının Genel Müdürlüğe bildirme sorumluluğu hava aracı sahibi veya işleticiye aittir.

(2) Yapılan denetlemelerde; hava aracının el kitaplarında belirtilen performans ve kabiliyet sınırları içinde olduğunun tespiti halinde, işletme amaçları dâhilinde kullanılmak üzere söz konusu hava aracına azami bir yıllık bir süre için "Uçuşa Elverişlilik Sertifikası'' düzenlenir.

Hava araçlarının ithal ve ihraç edilmesi

Madde 9 - (1) Türkiye’ye herhangi bir ülkeden bir hava aracı ithal eden hava aracı işleticisi/sahibi tarafından,

a) İthal edilen ülke Sivil Havacılık Otoritesi tarafından düzenlenen “İhraç Uçuşa Elverişlilik Sertifikası” veya eşdeğer bir doküman veya yeni hava aracı ise hava aracının üreticisi tarafından yayınlanan uygunluk belgesi sağlanmalıdır.

b) Hava aracının üretildiği ülke otoritesi tarafından düzenlenen tip sertifikası veya eşdeğeri bir doküman sağlanmalıdır.

(2) Yurt dışına hava aracı ihraç edilmesi durumunda Genel Müdürlük tarafından aşağıdaki hususlar sağlandığı takdirde ihraç uçuşa elverişlilik sertifikası düzenlenir.

a) İşletici/hava aracı sahibi tarafından,

1) İhraç uçuşa elverişlilik sertifikası yayımlanması için Genel Müdürlüğe başvurulur,

2) Hava araçları için uçuşa elverişlilik denetlemesi yaptırılır,

b) Hava aracının üretim/tasarım gereklilikleri kapsamında öngörülen şartları taşıdığına ve ihraç edilecek ülke otoritesi tarafından talep edilen gereklilikleri sağladığına kanaat getirildiğinde, Genel Müdürlük tarafından bir ihraç uçuşa elverişlilik sertifikası yayımlanır. İhraç edilecek ülke otoritesi tarafından talep edilen gerekliliklere herhangi bir uyumsuzluk durumunda bahse konu otorite ile mutabık kalınarak uyumsuzluklar ihraç uçuşa elverişlilik sertifikası üzerinde belirtilir.

(3) Türkiye içerisinde bir hava aracı devredilirken,

a) Devreden işletme ve tesciline alacak olan işletme tarafından Genel Müdürlük onayı alınır.

b) Hava aracının tescil işareti değişmemesi halinde, mevcut uçuşa elverişlilik sertifikası geçerliliğini korur.

Özel uçuş izni belgesi

Madde 10 – (1) Uçuşa elverişlilik sertifikası istenilen hava aracının yurt dışında tescilden düşmesi halinde hava aracının Türk tescili ile Türkiye'ye gelinceye kadar, ithal edilen ülke sivil havacılık otoritesi tarafından verilmiş bulunan ihraç uçuşa elverişlilik belgesine sahip olması gereklidir. Bu durumda; hava aracının yurda getirilmesi için Genel Müdürlük tarafından "Özel Uçuş İzni Belgesi'' (veya bu belge yerine geçen özel uçuş izni yazısı) düzenlenir.

Uçucu personel

Madde 11 – (1) Hava aracını kullanacak pilotların söz konusu hava aracı tipinde geçerli olan Genel Müdürlük tarafından verilen pilot lisansı olması gerekmektedir.

Belgelerin saklanması

Madde 12 – (1) Uçuşa Elverişlilik Belgesinin orijinali işletici tarafından, kopyası ise Genel Müdürlük tarafından ilgili dosyasında muhafaza edilir. Belge veya noter tasdikli örneği hava aracında, kopyası ise işleticisinde bulundurulur. Belgelerin her istendiğinde ilgili sivil havacılık otoritesi yetkililerine gösterilmesi zorunludur.

Belgelerin değiştirilme durumları

Madde 13 – (1) Uçuşa elverişlilik sertifikalarının kaybolması, çeşitli sebeplerle zarar görmesi, işletme amacının değişmesi veya tescil işaretinin değişmesi gibi durumlarda uçuşa elverişlilik sertifikası Genel Müdürlük tarafından değiştirilebilir. Bu durumda hava aracına ait bilgi ve kayıtlar yeniden kontrol edilerek, gerekli görülmesi halinde ek bilgiler istenebilir. Kaybolma nedeniyle yeniden belge talebi halinde, mahalli bir gazeteye kayıp ilanı verilmesi gereklidir. Düzenlenecek bu yeni sertifikaya "Yenilenmiştir / Renewal'' ibaresi yazılır.

Geçerlilik ve temdit

Madde 14 – (1) Genel Müdürlük tarafından düzenlenen uçuşa elverişlilik belgesi Genel Müdürlük tarafından iptal edilmediği, askıya alınmadığı veya geri alınmadığı ve sertifika düzenlenen hava aracının uçuşa elverişliliğini koruduğu sürece geçerlidir.

(2) Uçuşa elverişlilik sertifikasının temdidi için Genel Müdürlük, Madde-5'de belirtilen belgelerden gerekli gördüklerini isteyebilir.

(3) Genel Müdürlük tarafından verilen uçuşa elverişlilik sertifikaları aşağıdaki şartlar gerçekleşmediği sürece azami bir yıllık bir süre için geçerlidir:

a) Hava aracının kazaya uğraması,

b) Bakımların üretici bakım el kitabına uygun olarak zamanında yapılmaması,

c) A.D./S.B.'lerin zamanında uygulanmaması,

ç) Hava aracının kullanımdan kaldırılması,

d) Ömürlü parçaların zamanında değiştirilmemesi,

e) Korozyon ve Yaşlılık gibi özel bakım programlarının uygulanmaması,

f) Yolcu-koltuk ve III. şahıs mali mesuliyet sigortalarının geçerliliğini yitirmesi,

g) Hava aracı üzerindeki her türlü tamir ve modifikasyonun Genel Müdürlük izni olmaksızın yapılması,

ğ) Genel Müdürlükçe aksine bir karar (idari, vergi, teknik gibi) alınmaması.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Son Hükümler

Yürürlülük

Madde 15 – (1) Bu talimat, yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 16– (1) Bu talimatı, Sivil Havacılık Genel Müdürü yürütür.

 
MAHKEMEDEN THY'YE RED
 
SİVAS HAVALİMANI'NDA AYI PANİĞİ
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MAHKEMEDEN THY'YE RED
THY'nin, grevin yasal olmadığına ilişkin başvurusu mahkeme tarafından reddedildi.
ATLASJET TAZMİNAT ÖDEYECEK
Kıbrıs Türk Hava Yolları'nın iflas etmesi üzerine mağdur olan biletli ...
YER: THY GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TARİH: 21 HAZİRAN
Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), Uluslararası Taşımacılık ...
 
THY GREVİNİ BAKANA SORDU
CHP Kırklareli Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Av.Turgut Dibek, ...
THY RAMAZAN’DA 99 TL’YE UÇACAK
Ramazan’a özel düzenlenen kampanya ile Türk Hava Yolları yolcuları, 09-29 ...
ETIHAD FIRST CLASS’A AMBARGO KOYDU
Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) ulusal havayolu şirketi Etihad Havayolları, ...
 
THY 4 ADET AIRBUS KİRALAYACAK
Türk Hava Yolları (THY) üç adet A330-200, bir adet de A320-200 uçağının ...
SPK THY İLE İLGİLİ KARARINI VERDİ
THY'nin bedelsiz sermaye artırımına ilişkin Sermaye Piyasası Kurulu’na ...
HAVADA DURAN ADAM MANZARALARI
Taksim Meydanı’nda başlayan durma eylemi gökyüzüne de sıçradı.
 
İbrahim Köktener
PEGASUS’UN FARKI
İbrahim Köktener
Engin Aksüt
KOKPİTTE TEK PİLOT
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
HAVACILIK ŞİİRLERİ-III
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
HAVACILIKTA YAPAY ZEKÂLAR
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
KAÇAK ALTIN OPERASYONU
İGA'DA ÜCRETSİZ İNTERNET İŞ BİRLİĞİ
KOALİSYONUN İLK HAVAYOLU
KAR ALTINDA KORE
İFLAS EDİYORLAR
İSG CEO'SU İSTİFA ETTİ
THY'DE SEFER İPTALİ
İGA'DA 'ELBİSE-İ HÜMAYUN'
THY'DE 'YÜZ TANIMA' SİSTEMİ
CARGOJET UÇAĞI PİSTTEN ÇIKTI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
24 / 28 °C 24 / 30 °C 23 / 29 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •koronavirüs
  •TUSAŞ
  •seyahat
  •Delta Airlines
  •salgın