iga-2024-3
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
   
  Osman Gazi Baykal [email protected]   
II. DÜNYA SAVAŞINDA İNGİLTERE’DE PİLOTAJ EĞİTİMİ-SON
18 Eylül 2017 Pazartesi

İngiltere’den Dönüş

Dönüş yolculuğu Londra’dan Glasgow’a trenle başlıyordu. 1944 yılında Akdeniz’de hava ve deniz hâkimiyeti Müttefiklerin lehine geliştiği için dönüş yolu gemiyle gerçekleşiyordu. Yine de konvoy halinde ve savaş gemilerinin himayesinde Cebelitarık’a ulaşılıyordu. Buradan Malta’ya kadar aynı düzende yolculukları sürüyordu. Malta’da gemilerin ikmal ve yüklemeleri bittikten sonra bazen konvoy, bazen de tek gemi olarak ve himaye savaş gemileri olmadan Mısır’ın Port Said limanına yollanılıyordu. Kahire’ye trenle geçtikten sonra tıpkı İngiltere’ye gidiş gibi aynı güzergâhtan tersine trenle (Hayfa-Beyrut arası otobüsle) Ankara’ya ulaşılıyordu. Dönüş yolculuğu Alman tehdidi, İngiliz ordusunun lojistik nakliyatına bağlı olarak üç-altı hafta arasında değişiyordu. Bir grubun gemiyle dönüşü Malta’dan sonra doğrudan İzmir limanı olmuştu.

Savaş nedeniyle Türkiye’deki yakınlarıyla haberleşmeleri neredeyse hiç olan adayların, ailelerine ara sıra Türkiye’deki yetkililer “sağlıkları yerinde, iyiler” gibi haberler vermişlerdi. Buna karşılık adaylar eğitimleri boyunca ailelerinden haber alamamışlardı. Pilotlar Türkiye’ye dönüp, Eskişehir’de birliklerinin kuralarını çektikten sonra 15-20 günlük izne çıkmışlardı.

İzinlerinde çocukluk arkadaşları ve akrabalarıyla konuşmalarında söz kızlarla ilişkiye geldiğinde yaşadıklarını, gördüklerini anlatmışlar ama bir türlü dinleyenleri inandıramamışlardı. Toplumlar arasındaki sosyo-kültürel farklılığını her genç pilot da anlayamamıştı.

İngiltere’deki Şehitlik

İngiltere’nin güneyindeki Brookwood kentinin Woking dolaylarındaki (O sıralarda İngiltere’de tek cami burada bulunmaktaydı) Londra Nekropol’ü adıyla bilinen mezarlığın içinde Türk Hava Şehitliği bulunmaktadır. Burada II. Dünya Savaşı içinde pilotaj eğitiminde şehit düşen 12 (Bazı kaynaklarda 11 kişi olarak belirtilmektedir.) Türk pilot adayı ile yerde araç kazalarında (Tren ve bisiklet) ölen iki pilot adayının mezarları bulunmaktadır. Bu arada yer kazalarında ölen iki havacının, Almanlara ajanlık ettiği gerekçesiyle İngiliz gizli servisinin kazalarda parmağı olduğu iddiaları da vardır. Mezarlıklar 1990 yılında elden geçirilip düzenlenmişti. Daha önceden İngiltere’de vefat eden Teğmen Arif Beyin mezarı da şehitlik içindedir.

17 Şubat 1959 günü dönemin başbakanı Adnan Menderes’in Viscount tipi uçağı, Londra Gatwick havaalanına inişte kaza geçirmişti. Bu kazada hayatını kaybeden beş kişinin cenazeleri Türkiye’ye defnedilmiş, ancak olayın anısına mezarlıkta bir de kitabe bulunmaktadır.

Şehitlerin Listesi                      Kazalarda Vefat Edenler

            Raşit Nalbantoğlu                     İbrahim Oray

            Nizamettin Şengül                      Abdullah Ay

            Kemal Gülçeken

            Esat Şaşmaz

            Ömer Sümercan

            Hakkı Akarçay

            Hüdai Toros

            Mustafa Görer(z)

            Fethi Ang

            Emin Dönmez

            Ali Aksu

            Saim Parlak

Genç Pilotların Türk Hava Kuvvetlerindeki İlişkileri

İngiltere’den dönen pilotlardan Hava Kuvvetleri bir tür anket-bilgi talebinin içerdiği görev sonu raporu isteği olmuştu.  Soruların kimlerce, nasıl hazırlandığı ve cevapların nasıl değerlendirildiği hakkında çok fazla bilgiye ulaşamadım...

Sorular:

1) Türkiye’den ayrılıp dönünceye kadar geçirilen bekleme günleri

2) İngiltere’deki eğitim aşamaları: Kursların isimleri, okulların isimleri, yerleri, teşkilat ve kadroları hakkında genel bilgiler

3) Kurs ve okulların süreleri, teorik ve uygulamalı dersler ile uçuşlar: Uçuşların yapıldığı uçak tipleri ve uçuş saatleri

4) İngiltere’de askeri pilot yetiştirme koşulları: Kayıt ve kabul şartları ile geçirdikleri eğitim devreleri ile süreleri

5) Değişik uzmanlık sınıflarına ayırma/geçme esasları, bunların kur ve okulları hakkındaki bilgiler, ayrıntılar

6) İngilizlerle birlikte takip edilen kurs ve okullar. Bu okullar hakkındaki izlenimler, sayısal özellikler (kapasite, başarı-başarısızlık oranları)

7) Eğitim boyunca Türklere farklı davranışlar oldu mu?

8) İngiltere’deki eğitimin daha iyi olabilmesi için düşünce ve teklifler

9) Rapora eklenmesi faydalı görülen çeşitli konular…

Kıtalarına katılan pilotların başlangıçta eski pilotlarla tıpkı Osmanlı Ordusunun son zamanlarındaki gibi alaylı-mektepli ayrımı yaşanmıştı. Özellikle eğitimini aldıkları Beaufort ve Spitfire uçaklarının uçuş görevi, iniş tekniklerinde eski pilotlar ve komutanlarla sıkıntılı anlar yaşamışlardı. Ayrıca sistemin işleyişini hep İngiltere’yle kıyaslamaları genç pilotlarda umutsuzluk yaratması, anılarında sıklıkla bahsedilen konuydu…

II. Dünya Savaşı İçinde Türk Gazetecilerin İngiltere Gezisi

 İngiltere ve Amerika hükümetleri II. Dünya savaşı içinde Türkiye’den beş kişilik gazeteci-yazar ekibini 25 Nisan 1945 günü San Francisco’da toplanacak Dünya Cemiyetleri Konferansı’na davet etmişlerdi. Aslında Yalta Konferansını takiben İngiltere, Türkiye’ye muhtıra vererek San Francisco Konferansına katılabilmek için 1 Mart 1945 tarihinden önce Almanya’ya savaş ilan etmiş ülkelerin katılabileceğini belirtmişti. Muhtıradan üç gün sonra 23 Şubat 1945’te T.B.M.M acil toplanarak Almanya ve Japonya’ya savaş ilan etmişti.

Gezi, İngiltere ve Amerika devletlerinin olanaklarıyla düzenlenmişti. Bu kez gezi rotası pilot adaylarının İngiltere’ye gidişine benzemesine rağmen, yolculuğun tamamı askeri-sivil uçaklarla uygulanmıştı. Ankara’dan Adana, Beyrut, Kahire’ye tek gecelik molalarla ulaşılmıştı. Heyet, Kahire’de bir hafta kadar moladan sonra Hartum, Darfur, Lagos, Güney Afrika’da Bathurst, Çad Gölü, Dakar, Lizbon, İrlanda’yı takiben İngiltere’ye değişik tip uçaklarla ulaşmışlardı.

Ahmet Emin Yalman, Hüseyin Cahit Yalçın, Falih Rıfkı Atay, Abidin Daver, Zekeriya Sertel’den oluşan heyetin seçimi Başbakanlık tarafından yapılmıştı. Gazeteciler savaş içinde İngiltere’de uçak ve diğer silahların yapımı, hava savunma-kurtarma faaliyetleriyle organizasyonu, gönüllü örgütlenmeleri, başta yiyecek olmak üzere lojistik ve sağlık, eğitim, haberleşme vb. faaliyetleri yerinde inceleyerek gazetelerine yazı yazmışlardı. Daha sonra Amerika’ya uçakla aktarmalı olarak gitmişlerdi.

Başvurulan Kaynaklar:

*Havacılık Tarihinde Türkler Cilt-III (Hava Kuvvetleri Komutanlığı Genel Sekreterliği Tarihçe Şubesi Yayınları, 2006)

*İroni ve Gerilim (Editör: M. Sinan Niyazioğlu-Koç Üniversitesi Vekam Yayınları, 2016)

*Cranwell Hatıraları (Canip Orhun-Yapı Kredi Yayınları, 2004)

*Türk Havacılık Kronolojisi (Stuart Kline-Dönence Yayınları, 2005)

*Havalarda 50.000km Cilt-1 (Ahmet Emin Yalman-Vatan Matbaası, 1943)

*Yolcu Defteri (Falih Rıfkı Atay-Ankara, 1946)

*Köklerden İlklere (Sabahat Tuna-Kastaş Yayınevi, 2005)

*Bir Pilotun Serüven Dolu Anıları (H. Oğuz Barut-Özyurt Matbaacılık)

*Unutulmayan Anılar 1911-1988 Cilt-I (Türk Hava Kuv. Basımevi Md. 1989)

*Anılar (Türk Hava Kuv. Basımevi Md. 1997)

*Anılar ve Görüşler (Muhsin Batur-Milliyet Yayınları, 1985)

*Refah Faciası (Osman Öndeş-Mersin Deniz Ticaret Odası Yayını, 2014)

*Cumhuriyet Gazetesi

*Kanatlar: Havacılık ve Uzay Dergisi (Sayı:1 Temmuz 2002)


E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR    Toplam 6 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
 
   
 
Vah
8 Ekim 2017 Pazar 10:44
Ne hayatlar, ne devlet, öyküden çıkmış kişiler. Ya şimdi; zavallı süklümler, püklümler.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
TS
28 Eylül 2017 Perşembe 16:46
Kaptan, yazılarınızı kitap olarak bastırmayı düşünüyor musunuz?
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Kapitano
21 Eylül 2017 Perşembe 01:32
Benzeri geçmişe dönük detaylı hatıra yazılarınızı dört gözle bekliyoruz. Tek kelimeyle el değmemiş konularda yazılmış muhteşem bir yazı dizisiydi. Gönlünüze sağlık Gazi kaptanım.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
hakan güven
20 Eylül 2017 Çarşamba 20:33
Harika bir derleme olmuş. Pilotlarımızın İngiltere de ki eğitimleri ile anılarını "Cranwell hatıraları" kitabından okumuştum ve havacılık edebiyatını sevenlerin kütüphanelerinde bulundurmasını tavsiye ederim. Birkaçını bulmak imkansız olacak ama kaynakçaları edinmek için araştırmalara başlayacağım. TEşekkürler.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
NZ
20 Eylül 2017 Çarşamba 08:59
Günümüzde yurtdışından dönen askeri kişilere ilgili kuvvet bu tür sorular, anket veya rapor istiyor mu?
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Gülay
18 Eylül 2017 Pazartesi 21:44
ElleriNe sağlık ğözlerine sağlık ne kadar değerli bilgiler
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
İbrahim Köktener
PEGASUS’UN FARKI
İbrahim Köktener
Engin Aksüt
KOKPİTTE TEK PİLOT
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
HAVACILIK ŞİİRLERİ-III
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
HAVACILIKTA YAPAY ZEKÂLAR
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
İNİŞ PROSEDÜRÜ DEĞİŞİYOR
NEWARK HAVALİMANI'NDA SORUN
AJET'TEN YURT DIŞI KAMPANYASI
ELON MUSK: F-35'LER BAŞARISIZ
40 ADET F-16 ALINACAK
20 SANİYEDE PASAPORT KONTROLÜ
İGA TERMİNAL İÇİNDE TAKSİ HİZMETİ
SATILIK HAVALİMANI HİSSELERİ
EMIRATES'İN İLK A350'Sİ
KANATLAR ÇARPIŞTI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Perşembe Cuma Cumartesi
9 / 12 °C 10 / 14 °C 10 / 14 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •koronavirüs
  •İstanbul Havalimanı
  •Airbus
  •American Airlines
  •New York