Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) temel ayaklarından birini oluşturan Şanlıurfa GAP Uluslararası Havaalanı, 10 yıllık inşaat sürecinin ardından nihayet hizmete giriyor. Havaalanı, Türkiye’nin en büyük projesi olarak gösterilen GAP projesinin dışa açılan kapısı olacak. Henüz sulama kanalları, tarımsal altyapı çalışmaları ve barajları devam eden GAP projesi tamamlandığında, bölgede üretilen tüm ürünler kargo uçaklarıyla yurtiçi ve yurtdışında çeşitli ülkelere taşınacak. Bu nedenle, GAP havaalanı ağır kargo uçaklarının iniş ve kalkışına imkan sağlayacak şekilde inşa edildi. Havaalanı, 4 kilometrelik pistiyle Türkiye’nin en uzun pistine sahip olacak.
1997’DE BAŞLADI
Şanlıurfa GAP Uluslararası Havaalanı’nın başlangıcı 1997 yılına kadar uzanıyor. O tarihte toplanan Bakanlar Kurulu, yörenin gelişen ekonomisine hizmet verebilecek uluslararası nitelikte bir hava alanı yapımı yönünde karar aldı. Böylece Devlet Hava Meydanları işletmeleri (DHMı) Genel Müdürlüğü’nün yatırım programına girdi ve havaalanının temeli 9 Mayıs 1998 yılında atıldı. 10 yıllık bir inşaat sürecinin ardından, GAP projesinin diğer ayakları henüz devam ederken, havaalanı 17 Haziran’da tamamlanmış oldu.
AÇILIŞ ERTELENDİ
GAP havaalanının resmi açılışı normalde bugün Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından yapılacaktı. Ancak, 17 Haziran’daki ilk test uçuşlarında bazı eksiklikler saptandı. Özellikle pist çizgilerinin tamamlanmamış olması ve pistin yeterince temizlenmemesi teknik açıdan riskli görüldü. Bu nedenle, uluslararası uçuş için gereken tüm eksiklerin giderilmesi amacıyla resmi açılışın 30 Haziran’a ertelenmesine karar verildi.
GECE UÇUŞU YOK
GAP havaalanı başlangıçta yoğun bir iş yüküyle karşılaşmayacak. Bu nedenle havaalanının tam donanımlı olarak hizmete girmesi biraz daha zaman alacak. Yetkililerin verdiği bilgilere göre, havaalanı ilk etapta gündoğumu ile günbatımı arasında hizmet verecek. Yani havaalanında gece seferleri yapılmayacak, alan sadece gündüz uçuşlarına açık olacak. Daha sonra teknik donanımın tamamlanmasının ardından gece uçuşlarına da başlanacak. GAP projesinin diğer ayaklarının da tamamlanmasının ardından gece ve gündüz olmak üzere havaalanının tam kapasiteyle çalışmasına ihtiyaç duyulacağı belirtiliyor.
ANTEP HAVA ATAMAYACAK
GAP havalanın açılması Şanlıurfa ile Gaziantep arasındaki tatlı rekabete yeni bir boyut getirecek. Şanlıurfa ile Gaziantep arasında lahmacundan fıstığa kadar bir çok konuda tartışma yaşanıyor. Şanlıurfa’da, “En iyi lahmacunu biz yaparız ancak Antep pazarlar. Fıstık bizim ürünümüzdü, Gaziantep bizden aldı ve Antep fıstığı yaptı” anlayışı hakim. Şanlıurfalılar, havaalanının açılmasıyla birlikte Gaziantep rekabetinin değişeceğini ifade ederlerken, “Havaalanımız açıldığında Antep artık bize hava atamayacak” diyorlar.
200 MiLYON $’LIK YATIRIM
GAP havalimanının en önemli özelliği 4000 x 45 metre ebadındaki pistinin olması. Ayrıca havaalanı 200 x 150 metre ebadında terminal apronu, 100 x 150 metre ebadında kargo apronu, 8.916 metrekare ve 2 milyon yolcu/ yıl kapasiteli terminal binası, 3.690 metrekare kargo binası, ısı-güç merkezi, kaza-yangın binası, garaj, gümrük-emniyet binası, akaryakıt tesisleri ve diğer destek binalarından oluşuyor. Havaalanı devlete 200 milyon dolara maloldu. Alan, DHMİ tarafından işletilecek ve uzun vadede özel sektöre kiraya verilebilecek.
Erdoğan SÜZER (Bugün)