TAV Grubu CEO'su Sani Şener, Türkiye'de 10 yıl önce 0.5 olan uçma katsayısının 2011'de 1.7'ye çıktığını belirterek, "Bir ülkedeki uçan yolcunun o ülkenin nüfusuna oranını gösteren uçma katsayısı gelişmiş ülkelerde 3 civarında. Yani nüfuslarının 3 katı kadar yolcu var gelişmiş ülkelerde. Rakamlar, Türkiye'de en azından iki katı daha yolcu büyümesinin olabileceğini ortaya koyuyor" dedi.
TAV Grubu CEO'su Sani Şener, VATAN'ın 10'uncu kuruluş yıldönümü için havacılık sektörünü mercek altına aldı. İşte Sani Şener'in çarpıcı tespitleri:
Küreselleşmenin her türlü bilgiye, sermayeye ve kaynağa, her zaman ve herkes tarafından kolaylıkla ulaşılmasını sağlaması, havacılıktaki büyümeyi çok ciddi olarak tetikledi. Çünkü dünyada ticari sınırların kalkması, havacılıktaki liberalleşmeyi, rekabeti, özelleştirmeleri beraberinde getirdi.
Uçma eğilimi katsayısı, yani bir ülkedeki uçan yolcunun, o ülkenin nüfusuna oranı, gelişmiş ülkelerde 3 civarında... Yani nüfuslarının 3 katı kadar yolcu var gelişmiş ülkelerde. Gelişmekte olan ülkemizde bu oran 10 yıl önce 0.5 iken, 2011 yılında 1.7'ye çıkmış. Çok ciddi bir gelişme olmuş. Ama gelişmiş ülkelerdeki orana ulaşabilmek için, Türkiye'de en azından iki katı daha bir yolcu büyümesinin olabileceği açık... 10 yıldaki bu büyümede Türkiye'deki altyapı özelleştirmelerinin, özellikle havalimanı özelleştirmelerinin çok büyük payı var. Ancak, özelleştirmelerde kullanılan finansmanın gelmesini sağlayacak ekonomik ortamın oluşmasının da bu büyümeyi etkilediğini görüyoruz.
Ülkelerin gayrisafi milli hasılası ile yolcu sayısındaki artış arasında güçlü bir ilişki var. Küresel rakamlara bakıldığında, dünya gayrisafi milli hasılasının iki katı yolcu büyümesi olduğu görülüyor. Ancak Türkiye'ye baktığınızda, ülkemiz gayrisafi milli hasılasının 2 katının çok daha üstünde bir büyüme ortaya çıkıyor. Bu, yepyeni havalimanlarının yapılması ile artan kapasitenin ve buna paralel THY’nin gelişimi ve diğer Türk özel havacılık şirketlerinin, liberalleşmeyle birlikte piyasaya girmesi ile sağlanmıştır. Yani bir dolu, birbirini destekleyen, dengeleyen etkenler beraber yürütülürken, engelleyen etkenler de ortadan kaldırılmış ve her şey bu süreçte çok verimli yönetilmiştir.
Havacılık endüstrisindeki tüm oyuncular ulaştırma politikalarına uygun hareket edebilmişler ve çok çevik davranmışlardır. Peki yolcu artmış da ne olmuştur? 1 milyon ilave yolcunun direkt olarak havalimanlarında ve endirekt olarak da havalimanlarının bulunduğu şehirlerde 3 bin kişiye istihdam yarattığı bilinmektedir... Ve de havacılığın ayrıca ekonomik çarpanının 3.25 olduğu ve ülkelerin gayrisafi milli hasılasına ciddi katkısı olduğu da ayrı bir gerçektir.
Ayrıca, bayrak taşıyıcı havayolunuz ve de havalimanlarınız ülkelerinizin aynası konumunda olarak ülkelerin kalkınmışlığının da göstergesi konumundadır. Onun için Türkiye'de havacılığın gelişmesinin ekonomik ve sosyal olarak ülkemize çok ciddi katkıları olduğunu söyleyebiliriz.
Vatan