Kara Kuvvetleri’nde başlayan, sonrasında Türk Hava Yolları ve son olarak da Atlasjet’te devam eden 39 yıldan uzun uçuş hayatı... Dile kolay… Kaptan Pilot Nuri Sakarya’dan bahsediyoruz.
Sakarya Kaptan, 39 yıl 17 gün süren aktif uçuculuk hayatına bugün yaptığı İstanbul-Antalya-İstanbul uçuşlarıyla son noktayı koydu.
Sıkı dostluklar kurduğu Atatürk Havalimanı muhabirlerini unutmayan ve jest yaparak pasta ile ziyaret eden Sakarya Kaptan, tatlı acı anılarını paylaştı. Neredeyse yarım yüzyıla yakın mavi göklerde veda edecek olmanın burukluğunu ve gururunu yaşayan Sakarya, aynı zamanda bir acıyı da yaşadı. Nuri Sakarya, dün amansız bir hastalıkla mücadele eden babası İzzet Sakarya’yı kaybetti. 88 yaşında vefat eden babasını yarın Sinop’ta toprağa verecek olan kaptan bu duygularla mesleğine veda etti.
Sakarya Kaptan son uçuşu öncesi Atatürk Havalimanı muhabirlerini ziyaret etti
PİYADE KOMANDOLUKTAN PİLOTLUĞA
Sakarya Kaptan’ın uçuculuk hayatı 7 Nisan 1975’te başlamış. Dile kolay 39 yıl 17 gün, 18 bin 900 küsür saatlik uçuş. Bunun 23 senesi sivil havayollarında, öncesi silahlı kuvvetlerde... Gerisini Sakarya Kaptan’dan dinleyelim:
“Kara Kuvvetleri, piyade komando asıl sınıfım. Ondan sonra pilot olduk. Önce sabit kanat, sonra helikopter pilotu, sonra Amerika’da öğretmen kursu. THY’nin yan kuruluşu Ankara merkezli Türk Hava Taşımacılığı, orada başladım. Orada kaptan oldum. Başpilot yardımcılığı yaptım 2.5 sene kadar. Sonra THY ile birleştik. 1993’ten itibaren THY'de uçtum. 2 sene önce de THY’den 63 yaş haddinden emekli oldum ve Atlasjet’e geçtim. Airbus 320 ailesi uçaklarda uçuyorum 2009’dan beri... A 310’larda da uçtum 6 sene. Hem öğretmen, hem tip müdür yardımcılığı yaptım. Boeing’de 9 sene uçmuşluğum var. Rahmetli Tahsin Arısan’ la beraber. B 737-400,500,800 tiplerinde. “
Haber Müdürümüz Süleyman ŞEN, Kaptan Pilot Nuri Sakarya'ya bundan sonraki hayatında başarılar diledi
THY ÇOK BÜYÜK, ATLASJET ÇOK SICAK
Sakarya Kaptan devam ediyor:
“THY bir kere çok büyük bir şirket, organizasyon. Arkasında devlet gücünün olması, diğerlerine butik diyorlar. Fakat Atlasjet, low cost’lardan farklı… Yapısı, stratejisi, yolcuya bakış tarzı, ekipleri yönetiş tarzı… Biraz daha sıcak geldi bana. Neden sıcak geldi? Bir kere üniformasındaki renk kırmızı-beyaz, bayrağıma çekti. Ayrıca uçağındaki renkler de kırmızı-beyaz, bir heyecan verdi. İnsan ilişkisi de çok sıcak, arkadaşlık ilişkisi, etik kurallara uyum, ağabeylik biraz daha mekanikleşmediği için biraz daha doyurucu.“
TARLAYA İNDİM
Sakarya Kaptan, birkaç motor arızası dışında neredeyse kusursuz bir uçuş hayatı geçirdiğini belirterek, yine de unutamadığı ve meslek hayatının başlarında yaşadığı bir olayı şöyle anlattı:
“Kara Kuvvetlerindeyken kaza geçirdim, tarlaya indim. Ergani’nin Şölen köyünde, uçak kırıldı, eve karayoluyla gittik. Cessna U-17 tipi uçak, fabrikadan almıştık bakımdan, stop etti havada 3 defa. Planör inişi yaptık. Bir keresinde de İstanbul’a gelirken Ankara’dan kalkmıştık şu an mevcut hükümetin 12-13 bakanının bulunduğu uçakta, yeşil hidrolik sistemi dediğimiz hidrolik sistem Ankara’dan kalkar kalkmaz patladı. Boşaldı daha doğrusu. Geriye dönseniz ayrı bir sıkıntı, İstanbul’a devam ettik, emniyetle indirdik. “
GENÇLERE MESAJ: TEKNOLOJİYİ TAKİP EDİN ÇALIŞIN
Nuri Sakarya’nın genç pilotlara mesajı ise şöyle:
“Havacılık çok hızlı gelişen bir sektör. Kendilerini çalışmanın ve teknolojinin dışında tutmasınlar, öğrendikleri ile yetinmesinler. Bu onları zaten 3-4 sene sonra körleştirir. Sürekli araştırıcı olsunlar, gerek insan ilişkisi, gerek teknoloji yönünden. Kendilerini yenilemeye alıştırsınlar, uçtukları uçakla yetinmeye başladıkları zaman geriye giderler. Kurallara uymaları lazım. Uydukları gün başarı, uyamadıkları gün de zaten Allah korusun başka türlü literatüre geçiyor isimler. “
Airkule.com