Atatürk Havalimanı’nda gazetecilere mağdur olduklarını ve cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunacaklarını belirten 15-20 kişilik grup adına Eski Mali İşler Başkanı Erhan Altun açıklama yaptı. Altun, şirketin işletme ruhsatının iptal edilmesinin ardından almaları gereken ücret, izin,ihbar ve kıdem tazminatlarının ödenmeden işveren tarafından işten çıkarıldıklarını söyledi. “En büyük mağduriyeti bizler yaşadık” diyen Altun şöyle konuştu:
“İŞVERENLE ANLAŞMA YOLUNA GİTTİK”
“Şirketin daha önceleri ayrılan ve haklarını alamayan bir kısım arkadaşlarımız yasal yollara başvurarak haklarını icra ve haciz yöntemiyle şirketten tahsil etmelerine rağmen, bizler işverenle anlaşma yoluna giderek davalardan vazgeçtik. İşveren davalardan vazgeçmemiz, kıdem ve ihbar tazminat taleplerimizden vazgeçmemiz şartıyla DHMİ Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan 1.500,00 USD’lık teminat mektubundan ödenmek üzere sadece ücret alacaklarımıza muafakatname vereceklerini söylediler. Ancak zaman içerisinde bizleri oyalayarak avukatlarımız aracılığıyla maaş alacaklarımızın ancak yüzde 30,yüzde 40,yüzde 50 oranlarındaki kısma muafakatname vereceklerini, gerekçe olarak da DHMİ teminatının ancak yetebileceğini ve herkesin yararlanmasını istediklerini söyleyerek, iş bu muafakatname karşılığı tarafımıza sundukları ekteki ibraname ve feragatnameyi ekteki ödeme planı çerçevesinde kabul etmemizi istediler. Bütün bu haksız ve insafsız dayatmaya rağmen iş bu planı da kabul ettik.
Bu gelişmelerin ardından gerekli yasal mevzuatları hazırlayıp avukatlarımız vasıtasıyla DHMİ Genel Müdürlüğü hukuk müşavirliğine baş vurduğumuzda; Söz konusu teminat mektubundaki paranın dağıtıldığını ve bittiğini, tarafımıza hiçbir ödeme yapılamayacağı söylenmiştir.
Şirket personelinin 2011 yılından beri ödenmeyen tüm sosyal haklarının listesi ilgili departman yöneticileri olarak tarafımızda mevcut iken ve DHMİ nezdinde bulunan teminat mektubunun personel maaş alacağından fazla olmasına rağmen alacaklarımızın ödenmemesi ortada kesin bir istismar ve hukuksuzluk olduğu konusunda bizleri derin bir kuşkuya sevk etmiştir”.
ŞİRKETE GÜVENMEKLE HATA YAPTIK
Saga Havayolları eski Uçuş İşletme Başkan Yardımcısı ve Başpilotu Tamer Özgöçmen de,“Yaklaşık 25 pilot mağdur oldu. Birçok arkadaşımız başka şirketlerde işe girdi ama hala mağdur olanlar var. Alacaklarımızı hala alamadık. Cezair, Afganistan gibi tehlikeli bölgelerde uçuşlar yaptık. Şirkete güvenimiz hep devam etmişti. Ödeyeceklerini söylediler, oyalaya oyalaya alacaklarımız birikti. Şirkete güvenmekle hata yaptık” dedi.
TİCARİ HATALAR YAPILDI
En iyi durumda olduğu dönemde şirketin 9 uçağı olduğunu söyleyen Özgöçmen, “ Bu duruma nasıl gelindi? “ sorusu üzerine şunları söyledi:
“Ticari hatalar yapıldı diye yorumluyorum ben. Sadece bir müşteriye kalınarak bütün organizasyon ve uçakların getirilmesi o şekilde ayarlandı. Daha sonra bu pazar da kaybedilince uçaklar açıkta kaldı. Uçakların uçmaması büyük maliyet getiriyor. Sonuçta borç batağı içinde kaldıkları için uçakları geri vermek zorunda kaldılar. Yeni pazarlar da bulamadılar. Bu iki uçak da kendi malıydı ondan kaldı.”