İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki hava trafiğini rahatlatmak amacıyla 2001 yılında uçuşlara açılan Sabiha Gökçen Havalimanı, 2 Temmuz’da yapılacak ihaleyle 20 yıllığına özel sektöre kiralanacak. Savunma Sanayi Müsteşarlığı’na (SSM) bağlı Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş. (HEAŞ) tarafından işletilen Sabiha Gökçen, uluslararası nitelikte hizmet verebilmesi ve yoğun yolcu talebini karşılayabilmesi için adeta yeniden kurulacak. Bu nedenle kiralama ihalesi yap-işletdevret yöntemine göre yapılacak ve ihaleyi kazanan firma alanda büyük yatırımları gerçekleştirip, 20 yıllık işletme hakkını elde edecek. SSM tarafından gerçekleştirilecek ihalenin yaklaşan seçimlere rağmen 2 Temmuz’da yapılması için tüm hazırlıklar tamamlandı. Hazırlanan şartnameye göre, firmaların ihaleye girebilmesi için yapımcıysa, kendi tüzel kişiliği adına son 10 yılın 3 yılında en az 75 bin metrekare büyüklüğünde bir havalimanı inşaatını yapmış; işletmeciyse yine son 10 yılın 3 yılında en az 75 bin metrekare büyüklüğünde bir havalimanını işletmiş olması gerekiyor. 75 BİN ŞARTI Bu şartın yanı sıra işletmecilerin yıllık en az 5 milyon yolcuya hizmet vermesi şartı da aranıyor. Bu şartları halen Türkiye’de sadece; İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes ve Tiflis havalimanlarını işleten TAV taşıyor.
11 FİRMA ŞARTNAME ALDI
Bununla birlikte tıpkı Antalya havalimanı ihalelerinde olduğu gibi, yerli firmalar söz konusu şartları taşıyan yabancı firmalarla ortaklık kurup ihaleye katılabilecekler. Edinilen bilgilere göre, şu ana kadar ihaleye katılmak üzere yerli ve yabancı 11 firma şartname aldı. İhalede kıran kırana bir yarış yaşanacağı belirtilirken bölgenin önemli oyuncularının Sabiha Gökçen’e kritik önem yükledikleri ifade ediliyor.
UCUZ UÇUŞ MERKEZi
Türkiye’de özel işletmeye açılacak tüm havalimanlarıyla ilgilendiğini sık sık tekrarlayan TAV, İstanbul’un bu ikinci havalimanını da alarak Sabiha Gökçen’i, ucuz bilet satan havayolu şirketlerinin merkezi yapmayı planlıyor. TAV’ın, Antalya için ayırdığı 3 milyar dolarlık kaynağı ihale ve inşaat işleri için kullanabileceği ifade ediliyor. Antalya ihalesini kazanan IC Çeçen- Fraport da Sabiha Gökçen’le yakından ilgileniyor. Fraport, şartname öncesinde kira süresinin 15 yıldan az olmaması halinde Sabiha Gökçen’le ilgileneceklerini açıklamıştı. Bu firmaların yanı sıra Avusturyalı ortağı ile Antalya ihalesinden elenen Çelebi de Sabiha Gökçen ile sektörde söz sahibi olmak istiyor.
Erdoğan SÜZER (Bugün)