Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın 9 Temmuz 2007’de tamamladığı Sabiha Gökçen Havalimanı ihalesi tam 5,5 aydır onay için bürokraside bekliyor. Limak İnşaat, Hintli GMR Infrastructure ve Malezyalı Malasia Airport Berhad ortaklığının kazandığı ihalenin bir hafta içerisinde onaylanıp onaylanmaması kritik önem taşıyor.
1 GÜN 1 YIL UZATIYOR
Limak ve ortaklarının 1 milyar 932 milyon euro teklif ederek 20 yıllık işletme hakkını kazandığı Sabiha Gökçen’in ödeme tablosu ‘takip eden yıl’ esasına dayanıyor. İlk taksit ödemesi 3 yıllık işletme süresini takip eden 4’üncü yıl yapılacak. Buna göre, onay sürecinin 2007 bitmeden tamamlanıp sözleşmenin imzalanması halinde 76,5 milyon euro ve 13.77 milyon euro KDV’den oluşan toplam 90 milyon 270 bin euroluk ilk ödeme 2011 yılında yapılacak. Onayın 2008’in başında tamamlanıp sözleşmenin imzalanması halinde ise 2011’e kadar geçen süre yatırım yılı kabul edilecek ve 2012’de taksit ödenecek. Başlangıçtaki bir yıllık sarkma, diğer taksitleri de birer yıl öteleyecek. Havalimanı işletme bedelinin ilk 4 taksit ödemesi yılda 76.5 milyon euro, sonraki dört yıl 95.6 milyon euro, sonraki beş yıl 114.8 milyon euro, son beş yılda ise yıllık 133.9 milyon euroluk taksitlerle tamamlanacak. Konsorsiyum 1 milyar 932 milyon euronun yanı sıra yüzde 18 KDV (348 milyon euro) ödeyecek.
SÜMENALTI ENDİŞESİ
Bilgi veren kaynaklar, ihaleyle ilgili tüm bakanlıklarla Hazine Müsteşarlığı ve DPT’nin olumlu görüşlerinin uzun süre önce alındığını, buna rağmen kararın Yüksek Planlama Kurulu’na (YPK) sunulmaması nedeniyle sözleşmenin imzalanamadığını belirttiler. Kararın özellikle ‘sümenaltı’ edilmiş olabileceği endişesini taşıdıklarını belirten kaynaklar, “Bu gecikme devlete zarar, ihaleyi kazanan firmaya kazanç yazıyor. Sözleşmeyi bir yıl sonraya sarkıtma yönteminin örneklerini geçmişte sık gördük. Yine aynısı olacak. Hedefe yaklaşıldı. Onay ocakta çıkarsa kimse şaşırmasın” dediler. Konuya ilişkin bilgi veren DPT Müsteşarı Ahmet Tıktık ise sümenaltı iddialarının doğru olmadığını belirtirken, sözleşmenin mevzuata uygunluğu konusunda bazı teknik detayların yerine getirilmesinin gerektiğini, gecikmenin de bundan kaynaklandığını söyledi. “Arkadaşlar konunun üzerinde çalışıyor” diyen Müsteşar Tıktık, teknik detayların tamamlanmasının ardından ihalenin onay için YPK’ya sunulacağını belirtti.
ASIL BiZE ZARAR VERiYOR
n İhaledeki gecikme, Limak Holding’de de rahatsızlık yarattı. Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, bir süre önce yaptığı açıklamada ihale onayının gecikmesinin 250-300 milyon dolarlık yatırıma başlanması açısından olumsuz olduğunu belirtmiş ve Türkiye’ye gelip Hazine ile görüşen Hintli ortaklarının gecikmeyi ‘hayretle’ izlediklerini söylemişti. Sabiha Gökçen’den uçuş izni için şimdiden İngiliz, Alman ve İspanyol havayolu şirketlerinin yoğun taleplerinin olduğuna işaret eden Özdemir, ihalenin en geç Ocak 2008’de onaylanmasını beklediklerini kaydederek, daha sonra hızla yatırımlara başlanılacağını ifade etmişti.
Bugün