İstanbul Atatürk Havalimanı'nda yaşanan trafik yoğunluğu, her geçen gün hızla artarken, iniş ve kalkışlarda da uzun kuyruklar oluşuyor. Yolcular saatlerce süren rötarlardan isyan noktasına geldi
Türkiye ve bölgenin en önemli havalimanlarından İstanbul Atatürk Havalimanı, yaz sezonuyla birlikte son dönemlerde ciddi bir kuyruk çilesine sahne oluyor. Yoğun dönemlerde günde 900 uçaklık trafiğin yaşandığı limanda, uçakların kalkış ve iniş için uzun süre beklemesi, yolcuların da sıkıntı yaşamasına neden olurken, Ulaştırma Bakanlığı, konuya yönelik olarak çalışma başlattı. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğü'nün ortak yapacağı çalışmayla, havalimanının rahatlatılması için alınacak tedbirler belirlenecek.
Büyütemiyoruz
Ulaştırma Bakanlığı da yaşanan sıkıntıların artması üzerine harekete geçti. Bakanlıktan yapılan açıklamada 'Gecikmelerin sebebi üzerine çalışma yapıyoruz. Hangi faktör ne kadar etkiliyor diye bakıyoruz. Darboğaz oluşturan noktalara çözüm bulacağız. Binalar dibine kadar girmiş, havalimanını büyütemiyoruz. Alt ve üstyapıda yapılabileceklere bakıyoruz' denildi.
Paris gibi yoğun
DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal da bu yoğunluğun, Türkiye'de havacılığın gösterdiği gelişmeden kaynaklandığını belirterek, 'Her şeyin bir bedeli var. Bu kadar büyümenin yansıması gecikme olarak geliyor' dedi.
Orhan Birdal, Atatürk Havalimanı'nında yoğun gün ve saatlerde 960'lık uçak trafiğinin yaşandığını aktardı. Birdal, havalimanına 1.5 dakikada bir uçağın inip kalktığını aktararak, Atatürk Havalimanı'nın, trafik açısından Avrupa'nın Paris, Londra ve Frankfurt gibi en yoğun limanlarından birisi olduğunu ifade etti.
Uçakları Sabiha Gökçen'e doğru yönlendirebiliriz
Birdal şu açıklamalarda bulundu: Atatürk Havalimanı yetmezse, çevrede Çorlu, Bursa Yenişehir ve Sabiha Gökçen havalimanları var, uçakları buralara yönlendirebiliriz. Havacılıkta zorla bir şey olmaz. İstanbul'daki sıkışıklığı yaşamak istemeyen şirketler, operasyonlarına uygunsa bu havalimanlarını tercih edebilirler. Birdal, bu havalimanlarının aynı hava sahasını kullanıyor olması nedeniyle havadaki uçak trafiği konusunda da uyarıda bulunarak, 'Aynı hava sahasında günde bin 300 uçak hareket ediyor. İniş ve kalkışlarda iki uçak arasında belirli bir mesafe olması gerek. Uçuş güvenliği nedeniyle bundan taviz veremeyiz. Pistler, kesişen pist. Pistler birbirini kestiği için uçaklar ona göre mesafelerle indiriliyor. Rüzgar da güneyden yani ters esince, uçaklar denize doğru kalkmak zorunda. Bu nedenle uçakları kaldırıp indirirken mesafe daha yüksek tutuluyor' dedi.
Uçakları peş peşe kaldırmak mümkün değil
Kalkan ve inen iki uçağın pist başında çarpışmaması için aralarındaki süre uzun tutuluyor. Güvenlik nedeniyle de uçaklarda bu tür gecikmeler kaçınılmaz oluyor. Uçakları peş peşe hemen piste sokup kaldırmak mümkün değil.
Yolcular uçağa erken alınmalı
Uçaklar, yaşanan gecikmeleri önlemek için yolcuları daha erken alabilir. Böylece uçak kalktığında normal tarifesine yakın bir zamanlama ile havalanır. Tarife saatinde uçağın kapısını kapatırsan, uçak pist başına gidip sıraya girene kadar zaman geçiyor.
Deniz ÇİÇEK-Akşam