Rötarlar sadece yolcuyu değil THY yatırımcılarını da üzecek
THY’NİN en önemli gider kalemi akaryakıt. 9 aylık bilançoya göre şirketin satışlarının maliyeti 3.6 milyar TL ve bunun yüzde 29’u yani 1 milyar 64 milyon TL’si akaryakıt gideri.
Son dönemde THY uçakları trafik sıkışıklığından havada o kadar çok gereksiz tur atmaya ve yakıt sarfetmeye başladı ki, maliyetlerde ekstra yüzde 20’lik artış olursa kimse şaşırmasın…
Rötarlar yolcuları isyan etme noktasına getirdi. Çevremdeki pek çok kişiden özellikle Ankara’ya gideceklerden artık uçağı tercih etmediklerini duymaya başladım. Ya özel aracını, ya da uçak konforu sunan otobüsleri kullananlar son 6 ayda yeniden arttı. Rötarların uçak yolcularının dışında THY’ye bilanço açısından da önemli bir maliyeti çıkmaya başladı. Önceki gün Euromoney toplantısı için gittiğim Londra’dan dönüşte bunu düşündüm. THY’nin İstanbul adlı A340 uçağı Heathrow’a geç indi. Geç inmesinin nedeni tabii ki İstanbul’dan zamanında kalkamamasıydı. Londra Heathrow’dan 11.40’ta kalkması gereken uçak 13.00 gibi ancak havalanabildi. “1 saat 20 dakika rötara da şükür” diye sevinen Akbank Private Banking Genel Müdürü Fikret Önder’e, “Daha bunun İstanbul’u var. İstanbul’a gelip inememek de var” dedim. Dedim ve ne yazık ki haklı çıktım. Uçak, İstanbul’daki yoğunluktan dolayı Tekirdağ semalarında tam 45 dakika tur attı. Ardından Karadeniz’e yöneldi ve Karadeniz üzerinde de biraz oyalandıktan sonra normalde inmesi gereken süreden 65 dakika sonra iniş yaptı. 4 saatlik Londra uçuşu da 5 saat 5 dakikaya çıktı.
Ekrandan uçuş haritasına bakarken boşa atılan tur sırasında kaybettiğimiz zaman bir yana harcanan yakıttan dolayı da içim cız etti. THY uçağı Londra seferinde yakıt maliyetini yüzde 25 artırmış oldu. Buna bir de geç kalktığı için yeniden almak zorunda kaldığı slot izninin maliyetini koyun...
Fatura iyice kabarıyor.
Bu sadece Londra uçağı için değil, hemen hemen tüm uçaklar için geçerli. Geç kalkmanın yanı sıra İstanbul’a gelen ancak bir türlü inemeyen ve havada tur atmak zorunda kalan uçakların akaryakıt maliyeti inanılmaz boyutlara ulaşıyor.
Ercan İnan’ın yazısının devamı için;
http://haber.gazetevatan.com/haberdetay.asp?tarih=11.11.2007&Newsid=288939&Categoryid=4&wid=139