Pegasus Hava Yolları ile şirketin ana hissedarı Esas Holding, hisselerinin İstinye’de bulunan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) işlem görmesi amacıyla resmi halka arz başvurusu yaptı. Bu operasyonun ardından borsada THY’nin ardından ikinci havayolu şirketi de işlem görmeye başlamış olacak. 2005 yılından bu yana THY ile rekabet eden Pegasus, bir süre önce 100 uçaklık siparişle kalktığı atağı borsaya taşıyarak yatırımcı tarafında da THY ile yarışa hazırlanıyor.
İş modeli düşük maliyetli havayolu olarak tanımlanan Pegasus Hava Yolları, taşıdığı yolcu büyüklüğü açısından Türkiye’nin en büyük ikinci havayolu şirketi konumunda bulunuyor. Pegasus Hava Yolları, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan ağırlıklı olmak üzere, yurt içinde ve yurt dışında, kısa ve orta menzilli mesafelere, direk ve transit olmak üzere yüksek frekanslı uçuşlar gerçekleştiriyor.
13.6 milyon yolcu
2010’da 8.6 milyon, 2011 yıllında 11.3 milyon yolcu taşıyan Pegasus Havayolları, geçen yıl yurtiçinde ve yurtdışında yaptığı atakla, haftalık ortalama 1800 uçuşa ulaştı ve yıllık yolcu sayısını 13.6 milyona taşıdı.
Pegasus, 3.7 yaş ortalamasına sahip 40 adet Boeing’den oluşan filosu ile hizmet veriyor. Temmuz 2012’de 2015-2022 yılları arasında alınmak üzere, 75’i kesin, 25 adeti opsiyonlu toplam 100 uçaklık sipariş verdi. Pegasus’un ana hissedarı Esas Holding, Sabancı ailesi fertleri tarafından kontrol edilmekte olup havacılığın yanı sıra, sağlık, gıda ve gayrimenkul sektörlerinde de faaliyet gösteriyor.
Milliyet