TAV Havalimanları’nın konsorsiyum ortaklarıyla birlikte imza attığı Suudi Arabistan’ın Medine Havalimanı projesi, aynı zamanda Suudi Veliaht Prens’in de oğlu olan Medine Valisi Prens Faisal Bin Salman tarafından ziyaret edildi
TAV Havalimanları’nın konsorsiyum ortaklarıyla birlikte yapımını sürdürdüğü Medine Havalimanı projesini Suudi Arabistan Veliaht Prensi Salman Bin Abdulaziz Al Saud’un oğlu Medine Valisi Prens Faisal Bin Salman ziyaret etti.
TAV İnşaat Genel Müdür Yardımcısı Cumhur Kaur ve TAV’ın da konsorsiyum ortağı olduğu Medine Havalimanı’nı işleten TİBAH Genel Müdürü Sofiene Abdessalem’in bilgi verdiği Medine Valisi Prens Faisal Bin Salman, 2015 yılı başında tamamlanması planlanan yeni havalimanı ile Medine’de hac ve umre trafiğinin çok rahatlayacağını belirtti. Projeyi yakından takip eden Prens Faisal, çalışanları ve yöneticileri projede gelinen aşamadan ötürü kutladı. TAV’ın liderliğinde gerçekleştirilen 1 milyar Dolarlık yatırıma ek olarak proje kapsamında otel ve ticari satış alanları da planlanıyor. ABD’deki Yeşil Binalar Konseyi USGBC (United States Green Building Council) tarafından Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Avrupa`da LEED sertifikası almaya hak kazanan ilk proje olan Medine Havalimanı yapımında halen 36 farklı ülkeden 5 binden fazla kişi çalışıyor.
Büyüklük, önem ve yenilikçilik anlamında bölgede ilk olan Medine Havalimanı’nın yapım ve işletmesine yönelik anlaşma, TAV Havalimanları, Saudi Oger ve Al-Rajhi Holding’in oluşturduğu TİBAH Konsorsiyumu ve Suudi Arabistan Sivil Havacılık Otoritesi (GACA) arasında Haziran 2012’de imzaladı. Konsorsiyum, proje kapsamında Arab National Bank, The National Commercial Bank ve The Saudi British Bank’tan 1 milyar dolar İslami finansman sağladı. Proje, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde tamamen İslami finansmanla yapılandırılan ilk geniş ölçekli kamu-özel sektör ortaklığı olma özelliğini taşıyor.
Konsorsiyum proje kapsamında yeni bir terminal binası, apron ve hızlı çıkış taksi yolları inşa edecek ve havalimanının kapasitesini yıllık 8 milyon yolcuya çıkaracak. Konsorsiyum, rekor zamanda tamamlanması beklenen inşaatın ardından havalimanını 25 yıl boyunca işletecek.