Aralarında uçağa iş götüren de var, uyumayı tercih eden de. Ortadoğu, Avrupa, Asya demeden seyahat eden iş adamlarının tek sıkıntısı 'günün 25 saat olmaması'.
Havaalanlarını onlardan daha iyi tanıyan yok... Hepsi haftada en az bir kaç kez havaalanlarının havasını teneffüs ediyor. Ortadoğu, Avrupa, Asya, Afrika, Amerika'da bir toplantıdan diğerine koşan iş dünyasının temsilcileri, gece gündüz demeden uçuyor. 24 saate sığmakta güçlük çeken ve "Keşke 25. saat olsa" diyen ve bu nedenle de havaalanlarını mesken tutan iş dünyası, ellerinde deri çantalar, kafalarında binbir düşünceyle zaman, mekan demeden seyahat ediyor. Biz de iş dünyasının mil rekortmenlerini araştırdık. Görüştüğümüz işadamlarının verdiği bilgilere göre yaptığımız araştırma, sadece işadamlarının yaptığı milleri ortaya koymadı. Bu yazıda kimin, hangi ülkede iş peşinde koştuğunun ipuçları da var.
Mil hesapları kabarık
"Göklerin asıl fatihleri biziz" diyen iş dünyası, kimi zaman pilotlardan fazla uçuyor. Örneğin Akfen Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın kaç mil uçtuğunu bilemeyecek kadar çok uçtuğunu söylüyor. Akın, "Hem özel uçakla hem tarifeli seferle uçtuklarımı toplarsak pilotların bir yıl içinde uçtuğunun iki katı kadar uçuyorumdur" diyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı ile İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük de sürekli uçtukları için artık mil hesabı bile yapamayanlardan.
Türk-Rus İş Konseyi Başkanı Turgut Gür de “İş dünyası olarak çok sık seyahat ediyoruz. Neredeyse ömrümüzün büyük kısmı havaalanlarında geçiyor" sözleri ile seyahatın hayatlarında ne kadar büyük bir pay aldığının altını çiziyor.
İşadamları arasında haftada beş ülke gezen de var, Londra Heathrow'da alışveriş yapmayı seven de...
Yarım iş havada bitiyor
İşadamlarının havada en çok yapmayı tercih ettiği şeyler, eğer yanlarında okunacak raporlar ve tamamlanması gereken işler yoksa, gazete, kitap okumak ya da su doku çözmek. Servis, güleryüzlü hizmet, rötarsız uçuşun tercihlerinde etken olduğunu söyleyen iş dünyasının gözde havayolu şirketi ise Türk Hava Yolları. İşadamları THY'den memnun olsa da seyahatlerde kendi jetini kullanmayı tercih edenler de var. Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu bunlardan biri. Haftada en az iki veya üç uçuş yaptığını belirten Konukoğlu, "Seyahatlerimde daha çok kendi jetim ile uçmayı tercih ediyorum. Herhangi bir havayolu şirketini tercih edeceksem de iş saatime göre en uygun olanı seçiyorum" diyor.
Bu kadar seyahat arasında şikayet noktaları da oluşuyor. İTKİB Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, 11 Eylül sonrasında havaalanlarında artırılan güvenlik önlemlerini can sıkıcı bulduğunu belirtirken, Anadolu Holding İcra Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, kontroller sırasında kemer ve ayakkabı çıkartmaktan yani soyunmaktan çok rahatsız olduğunu belirtiyor.
Süleyman Orakçıoğlu, İTKİB Başkanı: Artırılan güvenlik önlemleri can sıkıcı
Haftada en az üç kere iç hatlar yolculuğu yapıyorum. Almanya, İngiltere, Amerika ve İspanya en fazla uçtuğum ülkeler. İTKİB Başkanı olarak seyahatlerim, AB'nin kalbi Brüksel, DTÖ'nün merkezi Cenevre ve Washington ağırlıklı. Kendi işimle ilgili de İngiltere, Almanya, İspanya, Fransa, ABD, Rusya ve Japonya listenin başında yer alıyor. En favori havayolum THY, Elite Plus kartımdan ve servisten çok memnunum. Hayatımız havaalanlarında geçiyor. Şu ara beni en fazla sıkan şey 11 Eylül'den sonra artırılan güvenlik önlemleri. Uçuşlardan bile daha fazla yoruyor. Atatürk Havalimanı favori havaalanım.
Turgut Gür, Türk Rus İş Konseyi Başkanı: Sadece Rusya'ya yılda 100 bin mil
Sadece Rusya'ya yılda 100 bin mil uçuş gerçekleştiriyorum. Ayrıca Kafkasya, Türki Cumhuriyetler, Sibirya, Doğu ve Kuzey Rusya. Yurtiçinde ise İstanbul, Ankara ve Antalya arasında mekik dokuyorum. Yurtiçi uçuşlarda THY'yi tercih ediyorum. Havalimanı olarak beni en çok etkileyen Singapur Havalimanı, çok eğlenceli bir yer. Terminalin ortasında kuyruklu bir piyano var ve bir zenci caz ve klasik müzik yapıyor. Çevrede bir sürü ressam resim yapıyor, ya da palyaçolar çocukları eğlendiriyor. Kalite, hizmet, konfor, marka zenginliği açısından Atatürk ilk tercihim. Paris, Londra, Berlin, Bonn'dan düzenli.
Ömer Bolat, Müsiad Başkanı: Uçakta bir dakikamı bile boşa harcamam
2007'de üç kere Almanya'ya iki kere de Danimarka'ya gittim. Onların dışında Hollanda, Suudi Arabistan, BAE, Lübnan'a uçtum. İç hatlarda ise Ankara, Konya, Kayseri, Samsun Antalya ve İzmir en fazla gittiğim yerler. THY ilk tercihim. Uçuş saatleri çok iyi. Bu yıl yabancı havayolu kullanmadım. Alan olarak en favori havaalanım Ankara ve Avrupa’nın en güzel havaalanlarından. İşletmecilikte Türkiye çağ atladı. Avrupa’dakiler çok dolu. Uçuş süremin bir dakikasını bile boş geçirmem. Okurum, yazarım, birikmiş işlerimi temizlerim böylece gönül rahatlığıyla inerim uçaktan.
Tuncay Özilhan, Anadolu Holding İcra Kurulu Başkanı:
Güvenlik kontrolünde soyunmak hoş değil
Bu sene en fazla Rusya ve Amsterdam’a gittim. Japonya, Çin, Rusya, Amerika da çok seyahat ettiğim ülkeler arasında. Genelde THY'yi tercih ediyorum. Bağlantı gerektirdiği zaman o ülkenin havayollarını kullanıyorum. Bana göre en iyi havalimanları arasında Atatürk Havalimanı ve Amsterdam başı çeker. İkisinde de rahatlıkla yönünüzü bulursunuz ve alışveriş yapmak son derece rahattır. Uçuşlarda her zaman kitabım ve gazetem yanımdadır. Uzun hatlarda da yastık çok önemlidir. Güvenlik kontrolünde kemer ve ayakkabı çıkartmak yani soyunmaktan çok rahatsız oluyorum. Biri bir taş atıyor bin akıllı temizleyemiyor.
Ahmet Nazif Zorlu, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı:
Bir haftada beş ülkeyi gezdim
O kadar çok uçuyorum ki... Uçakta olmasam helikopterdeyim. Sadece geçtiğimiz ay bir haftada beş ülke gezdim. Tayland, Hong Kong, Malezya, Çin, Singapur'a gittim. Gidiyorum bakıyorum, ülkeler ne yapmış. En favori havayolum Türk Hava Yolları. THY’nin gittiği her yere onunla bile giderim. Uzun seyahatlerimde mutlaka THY’yi tercih ederim. En favori hava alanlarımdan biri de bu yıl ilk kez gördüğüm Malezya havaalanı. Uçuşlarda özellikle uzun seyahatlerde uyuyorum veya gazete okuyorum.
Tuğrul Kutadgubilik, TİSK Başkanı: Ömrüm uçakta ve otel odalarına geçti
Haftada en az iki üç kere Ankara'ya giderim. Çalışmaların çoğu orada. Ayrıca Türkiye Avrupa Karma İstişare Komitesi üyesiyiz. İç hatlar da çok Ankara, dış hatlarda Brüksel, Londra, Berlin. ABD’de New York. Ömrüm uçakta ve otel odalarına geçti. Bu yıl iki defa Amerika'ya gittim. En favori havayolum THY. En keyif aldığım havaalanı da büyüklüğüne ve karışıklığına rağmen New York JFK. Çok hafif yerim, içki içmem, su içerim. Yemek biter bitmez en favori kitabımın 40 sayfasını okurum. Sonra da kulaklarımı tıkarım. Gözümü de bantlarla kaparım, boynuma da yastık koyunca uykuya kapılırım.
Sedat Yalınkaya, Goldaş Kuyumculuk CEO'su: Yıl içinde 200 uçuş yapıyorum
Yurt içinde ve yurt dışında çok sayıda mağaza ve temsilcilik ofisimiz var. Yıl genelinde pek çok ülkeye ve şehre gidiyorum. Yıl içinde yurt içi ve yurt dışında yaklaşık olarak 150-200 civarında uçuş yapıyorum. Aylık ortalama 20 bin mil civarında yol kat ediyorum. Daha çok dış hatlarda yolculuk yapıyorum. Seyahatlerim en çok Avrupa, Uzak Doğu, Asya ülkelerine, ABD'ye ve Rusya'ya oluyor. Zamanımın çoğu seyahatlerle geçiyor. Her ülke her şehir benim için ayrı bir deneyim. Ağırlıklı olarak, servis ve hizmet kalitesini beğendiğim Türk Hava Yolları ile uçuyorum.
Yavuz Taner, Alara Tarım'nın Kurucusu: Havaalanı olarak Singapur'u beğeniyorum
Bir yılda yaptığım uçuş sayısı 25 civarında. Ağırlıklı olarak dış hatlarda uçuyorum. En fazla uçtuğum ülkeler arasında ABD, Almanya, Fransa yer alıyor. Ayrıca meyve bahçelerimizin bulunduğu Brezilya ve Arjantin'e de çok sık uçmak durumunda kalıyorum. Bu uçuşlarım genellikle ABD üzerinden oluyor. Uçuşlarımda her zaman Türk Hava Yolları'nı tercih ediyorum. Singapur en sevdiğim havaalanı, çünkü çok neşeli ve güzel bir yer. Uzun yolculuklarda film izlemeyi çok seviyorum.
Abdülkadir Konukoğlu, Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı:
Daha çok kendi jetimi kullanıyorum
Haftada en az iki üç kez uçuyorum. Ağırlıklı olarak yurtiçinde seyahat ediyorum. Dış hatlarda en çok uçtuğum ülkeler arasında Almanya, İtalya, Fransa, Rusya, Türk Cumhuriyetleri geliyor. En çok Almanya'da Münih Havalimanı'nı seviyorum. Seyahatlerimde daha çok kendi jetim ile uçmayı tercih ediyorum. Herhangi bir havayolu şirketini tercih edeceksem de iş saatime göre en uygun olanı seçiyorum. Uçuş esnasında en çok uyurum, özellikle yorucu iş gezilerinin ardından anca uçakta uyumaya fırsat bulabiliyorum.
Cihan Kamer, Atasay CEO’su: İç hatlarda 30 dış hatlarda 26 uçuş
2007 yılında yaklaşık 80 kez uçtum. THY iç hatlarda toplam 30 uçuş gerçekleştirdim, 26 uçuşumu da dış hatlarda yaptım. THY uçuşlarımın toplamı yaklaşık 120 bin mil. Diğer havayolları ile dış iç hat toplam 20 uçuş. Yabancı hava yolları ile de 30 bin mil yaptım. En çok dış hatlar da yolculuk yaptım ve en fazla ABD'yi, sonra Dubai'yi ziyaret ettim. Bunun dışında Çin, Uzakdoğu ve Avrupa'ya da defalarca gittim. Hizmet ve yemek açısından THY, uçak kalitesi olarak Emirates öncelikli tercihlerim. Yeşilköy Atatürk Havalimanı basta olmak üzere Hong Kong ve Dubai Havalimanları en rahat ettiğim havalimanları.
Canan Edipoğlu, Shell Türkiye Genel Müdürü: Londra Heathrow'da alışverişi seviyorum
Dış hatlarda en fazla Hollanda, Londra, Amerika'ya gittim. Haftada iki üç kez de Ankara'ya gidip geliyorum. En sevdiğim havalimanı ise Londra Heathrow. Çünkü normal zamanlarda alışverişe hiç zamanım olmuyor, orada ise uçak beklerken kitap mağazalarını gezme fırsatım oluyor, alışveriş yapabiliyorum. Yoğun iş trafiğinin içinde iletilerimi kontrol etmek için zaman bulamıyorum, bu nedenle uçuşlarda e-maillerimi okurum.
Oktay Varlıer, Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı:
2007 çok aktifti yerimde duramadım
Bu yıl hem yurt içi hem yurt dışına çok sık seyahatler yaptım, benim açımdan çok aktif bir yıldı. Neredeyse her hafta bir yerlere uçtum, hiç yerimde duramadım, valizimi boşaltmadan bir başka şehre geçtiğim çok oldu. Genelde yurt içinde seyahat ediyorum. Kazakistan, İtalya, Türkmenistan, Hong Kong ve Amerika da yıl içinde gittiğim ülkeler arasında. Yurtiçinde en sık Ankara, Antalya ve Marmaris'e gidiyorum. Yolculuk sırasında en çok su doku çözmek rahatlatıyor.
Mehmet Ziylan, Ziylan Grubu Yönetim Kurulu:
Tunus, Beyrut ve Türkiye arasında mekik dokudum
Bu yıl Uzakdoğu, ABD, AB’nin hemen her şehrini ziyaret ettim. Tunus, Beyrut, Taiwan, Hong Kong, Amerika'ya 2-3 defa gittim. Rusya'ya bu yıl gitmedim. Bir çok bölgede mağazamız ve operasyonlarımız olduğu için çok fazla seyahat ettik. THY'nin olduğu her yere onunla uçtuk. Mesela Lufthansa ile uçtum ve hayatımın en kötü yolculuğunu gerçekleştirdim. Koltuklarda rahat edemedim. AB'de de İtalya, Almanya, Hollanda, İspanya en çok gittiğim yerler. Uçağa bindiğim zaman saat kaç olursa olsun bir saat hepsinde uyurum. Daha sonra kitap okurum, bilgisayarımla uğraşırım.
Hazım Sesli, TÜGİK Başkanı: Uyuyorum, kalkıştan bile haberim olmuyor
Bu sene en fazla Güney Afrika ve Amerika'ya gittim. Ayrıca Özbekistan'a da yolculuk ettim. TÜGİK Başkanlığı gereği yurtiçinde birçok şehre gitmem gerekiyor, uzun yolculuklar zaman zaman yorucu olabiliyor. Beden yorgunluğumu uçuşlarda atmaya çalışıyorum. 10 saatlik uçuşlarda bile uçağın kalktığını ve indiğini fark etmediğim çok zaman olmuştur. Özellikle akşam uçuşlarında, uçağa binerken yorgun oluyorum genelde. Geçen hafta Güney Afrika uçağına biner binmez dalmışım, uçağın kalkışını bile fark etmemişim.
Şaban Erdikler, Erdikler Mali Müşavirlik Şirketi Başkanı: Uçakta su dokumu yanımdan ayırmam
Bu sene Arap ülkeleri, Uzakdoğu, iki defa da Avrupa'ya uçtum. İç hatlarda da Ankara ve İzmir arasında mekik dokudum. En favori havayolum şirketim Malezya Havayolları. Rahat ediyorum. Hostesler çok ilgili, yemek kalitesi iyi. Emirates de iyi ama bir seyahatimde bagajlarım kaybolunca çok gözümden düştü. Hala da bulunamadılar. Alışveriş ve konaklama anlamında Dubai Havalimanı favorim. Uçak daha tekerleklerini yerinden kaldırmadan uyumaya başlarım, beni çok rahatlatır. En az bir saat kestiririm. Uyandığımda da kitap okurum ve su doku çözerim.
İş adamlarının favorileri
Havalanları
İstanbul Atatürk Havalimanı
New York JFK Havalimanı
Heathrow Havalimanı
Singapur Havalimanı
Münih Havalimanı
Hong Kong Havalimanı
Dubai Havalimanı
Havayolu şirketleri
Türk Hava Yolları
Emirates
Malezya Havayolları
Bavullarında ne taşıyorlar
Gazete, kitap
Lap top
Sudoku
Kulak tıkacı
Sevda Yüzbaşıoğlu-Referans