Air France pilotları Fransız Kaza Araştırmaları Teşkilatı’nı pitot tüplerinin Airbus uçaklarında yaşadığı problemleri ve son kazadaki rolü hakkında sorgulamaya devam ediyor.
Pilotların sendikası SPAF, salı günü bir mektup yayınlayarak Fransa Kazaları Araştırma Teşkilatı BEA ve Fransız Sivil Havacılık Otoriteleri’ni EASA pitot tüplerinin daha evvel neden olduğu olayları daha ciddi bir şekilde inceleyerek, bunlar hakkındaki tahkikatlarını derinleştirmesini ve bu konuda sendikalarının bilgilendirilmesini istiyor. Bugüne kadar her iki hükümet otoritesinden de bu konuda bir yanıt gelmedi. (Officials at the agencies couldn't be reached for comment Wednesday.)
SPAF Başkanı Gerard Arnoux, her iki hükümet otoritesinin de bu konuda çalışmalara başlamadığından şüphelendiklerini ve hala kendi bildiklerinden şaşmadıklarını iddia ediyor. Başkan Arnoux, "Onların yapması gerekenleri yapmadıklarını iddia ediyoruz " dedi.
BEA, geçen hafta yayınladığı ilk raporda pitot tüplerinden uçak kazasına neden olabilecek sadece birkaç faktör olarak bahsederken, Airbus'ın ekonomik gücünden ve politik baskılardan ne kadar etkilendiğini göstermeye devam ediyor. BEA kaza araştırmacısı Alain Bouillard, "Pitotlar kazanın nedeni değil, sadece etkenlerden biri " dedi.
SPAF pilotlar sendikası yayınladığı diğer bir mektupla European Aviation Safety Agency o EASA'yı Airbus'ı zorlayarak pitotlar hakkında yapılması gereken modifikasyonları yaptırtmamakla itham ediyor ve “Eğer bütün bunlar yapılmış olsaydı AF 447 kazası olmayacaktı” diyor.
Fransa’nın beş pilot sendikasının temsilcileri dün Air France menejerleriyle toplantı yaptı ve bu toplantı sonunda da yeni bir şey ortaya çıkmadı. Alter Union Başkanı Francois Hamant, "Yeni hiç bir şey duymadık" dedi.
Bugün Figaro’da yayınlanan bir makaleye göre, Air-France/KLM CEO’su Pierre-Henri Gourgeon, pitot tüpü buzlanmasının kazada bir faktör olabileceğini, fakat buna rağmen kazanın kesinlikle sebebi olduğunun ortaya çıkmadığını söyledi. Ayrıca ortalıkta dolaşan dedikodularda bahsi geçen pilotların kazadan evvel yaptıkları bir konuşmanın da olmadığını söyledi. Gourgeon, “AF 447 ile başka hiçbir uçak arasında konuşma kaydı bulunmuyor. Uçaklarla Rusya üzerinde, Afrika’da ve Okyanuslar üzerinde temaslarımız sıklıkla kayboluyor ve daha sonra onları hep buluyoruz" diye konuştu.
Air France Uçuş Kontrol Merkezi’nin bir şeylerin doğru gitmediğini anlaması da epey zaman almış. CEO Pierre-Henri Gourgeon, “Uçağın yaptığı en son irtibatla BEA’ya uçağın kaybolduğu haberi gidene kadar 6 saat zaman geçmiş. Bu kazada bir sürü elektronik arıza mesajı ve ardından oluşan uzun bir sessizlik bizim bu uçağın kaybolduğuna dair şüphelerimizi artırdı. AF447 kazasının oluşu, bizim işimizi doğru yapmadığımızla ve ekonomik nedenlerle hiç alakası yok. Zaten böyle bir olayın imajımızı ne kadar sarsacağının da bilincindeyiz” dedi.
BİZDEN SES YOK
Bizim havacılık dünyamızda ise kazanın nedenleri ve bizlerdeki etkileri hakkında konuşan, harekete geçen, kararlar veren hiç kimse yok. Zaten bütün bu olayların bizim pilotlarımız ve uçaklarımızla da hiç bir alakası yok. Onun için pilotlarımız ve dernek başkanları karanlıklarda ıslık çalmaya, televizyon programlarında havadan sudan konuşmaya devam ediyor. Kimse kendi hayatlarını bu kadar yakından ilgilendiren bu önemli olaylar hakkında bir kelime laf etmiyor, rumuz arkasında bile bir fikir beyan etmekten korkuyor. Saygıdeğer SHGM’miz de her zamanki gibi Avrupa ve Amerika’daki abilerinin 20 adım gerisinde giderken, bu konuların kendilerini hiç bir şekilde ilgilendirmediği intibasını vermeye devam ediyor. Zaten bu onların işi bile değil… Bizler de geçmişte ve son zamanlardaki olayların akışından bu konuda kendimize bir muhatap bulacağımızı ve sorularımıza cevap alacağımızı beklemiyoruz. Sayın hükümet büyüklerimizin ise kadrolaşma gibi daha önemli dertleri var ve sistemi yeni kurbanlarını beklemek üzere kendi haline bırakmayı tercih ediyorlar.