iga-2024-3
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
   
  Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç [email protected]  
PİLOT ARKADAŞ DESTEK PROGRAMI
8 Ağustos 2017 Salı

24 Mart 2015 günü Germanwings uçağı ikinci pilotu Andreas Lubitz’in, Fransız Alp’lerine intihar dalışı yaparak 150 insanın ölümüne sebep olmasından sonra pilotların zihinsel sağlıklarının önemi tekrar hatırlandı ve önlemler üzerinde çalışılmaya başlandı… 2 Şubat 2017 günü Frankfurt Havalimanında düzenlenen konuyla ilgili toplantının öncüleri;  EASA (European Aviation Safety Agency), ECA (European Cockpit Association), EAAP (European Association for Aviation Pychology), ESAM (European Society of Aerospace Medicine) idi. Toplantıya ülkemizden de SHGM, THY ve Pegasus’u temsilen uçuş doktorları katıldı. EASA, Avrupalı havayolu şirketleri için Pilot Peer Support (PPS) programını 2017 yılı sonu veya 2018 ilkbaharı itibariyle uygulama kararı aldı. Ülkemizin de dahil olacağı bu uygulama giderek zorunlu hale gelecektir.

Programın rasyoneli: Pilotların psikolojik sorunlarını doktorlara veya yöneticilere aktarmaktan çekindikleri; psikolojik bir tanı ile damgalanma ve uçuştan ayırılma kaygısı yüzünden bundan imtina ettikleri bilinir. Destek ve yardımın, aynı stresleri beraberce yaşadığı meslektaşlarından gelmesinin daha iyi sonuç verdiği; karşılıklı anlayış, empati, güven ve gizlilik içinde sürdürülen ilişkinin çözüme ulaşma bağlamında daha etkili olduğu görülmüştür. Bu olanak onlara sunulmazsa sorunlar gizlenir ve yeraltına iner. PPSP güvenli bir bölgede sorun çözme fırsatı vererek, hem pilota hem de havayolu şirketine kolaylık getirmektedir.

Akran / arkadaş desteği programları psikiyatride, okullarda, askerlikte ve endüstride de uzun yıllardır kullanılmıştır: Sosyal fobi, panik, TSSB, şizofreni, alkol-madde bağımlılığı, Alzheimer gibi hastalara; uyum ve davranış sorunları yaşayan öğrencilere; intihar, firar, uyuşturucu riski olan askerlere de uygulanmaktadır. 'Tutor, buddy, candaş, uyum yöneticiliği, peer support' gibi isimler altındaki çalışmaların işlevselliği görüldükçe daha sık duyulur olmuştur.

Havacılıkta akran/arkadaş pilot desteği çalışmaları: 1970 ve 1980’lerde ABD’de alkolizmi engelleme ve kaza sonrası psikolojik destek amaçlı çalışmalar yapılmıştır (Human Intervention Motivation Study-HIMS; Crisis Incident Response Program-CIRP). 1980'lerde İngiltere’de 2 kabin görevlisinin intiharı sonrası British Airways öncülüğünde bir program (Welfare Intervention Program-WIP) devreye sokulmuştur. Uçuş kazalarında ölenlere ve yakınlarına destek amacıyla Almanya’da 1994 yılında kurulan Stiftung Mayday vakfı bugün de etkin bir şekilde faaliyettedir. 2013 yılında Hollanda’da KLM öncülüğünde kurulan Anti-Skid Group ise alkol ve madde bağımlılarına yardım ağırlıklı olarak çalışmaya başlamış, ama misyonunu arkadaş destek programına genişletmiş durumdadır. 2014 yılında İngiltere’de pilotlar derneğinin (BALPA) büyük ses getiren yorgunluk anketi sonuçları, orada da arkadaş destek programına evrilmiştir. Kanada ve Güney Afrika’da da benzeri çalışmalar yapılmaktadır...

Tüm bu çalışmaların ortak amacı, kokpit ve kabin ekiplerinin uçuş emniyeti için risk oluşturan psikososyal sorunlarına kendi iç dinamiklerini kullanarak destek vermektir. 2015 yılında EASA ve ECA, bunu belirlenmiş prensipler çerçevesinde ve uzmanlar gözetiminde uygulama adımı atmış bulunmaktadır (European Peer Pilot Support Initiative-EPPSI).

İlkeler:

1. Güvence: Kendini açan, sorunlarından kurtulmak için çaba gösteren pilota, bu süreç sonunda cezalandırılmayacağı veya uçuştan ayrılmayacağı (lisansını kaybetmeyeceği) güvencesi verilecektir.

2. Gizlilik: Verilen (veya alınan) bilgiler kesinlikle gizli tutulacak, başkalarıyla (şirketle bile) paylaşılmayacaktır. Riskli zihinsel hastalık durumlarında ilgili yerlere sevk etme yetkisi saklı tutulacaktır.

3. Program tüm pilotlara duyurulacak, amacın bazı sorunlu kişileri sistemden uzaklaştırmak olmadığı anlatılacak ve güvence verilecektir. Sorunları olan pilotların (just culture raporlama sistemi çerçevesinde) kendi yanlışlarını dürüstçe itiraf etmeleri, destek talep etmeleri ya da meslektaşları tarafından programa katılmaya teşvik edilmeleri beklenecektir.

4. Bağımsızlık: Problemli pilota gönüllü olarak destek verme sorumluluğunda olan kıdemli pilotlar (mentor, coach, supporter) ve programı yöneten uzmanlar grubu kesinlikle şirket yönetiminden direktif almayacak, bağımsız çalışacaktır.

5. Destek verecek olan pilotlar (supporter) konuyla ilgili eğitim alacak, belirli aralarla program yöneticisi uzman grubuyla istişarede bulunacak (dibrifing, supervision), sorunlu meslektaşlarıyla hiyerarşik ilişki kurmayacaklardır.

6. Program Yöneticisi Uzman Grubu; uçuş doktoru, uçuş psikoloğu, uçuş psikiyatristi, deneyimli pilot-lar ve CRM-SMS uzmanlarından oluşacaktır (bağımsız bir şirket, dernek, vb.)

Stiftung Mayday

1994’te Berlin Airshow’da bir Rus pilotun ölümü ile sonuçlanan kazadan sonra, Frankfurt’ta geride kalan eşi ve 2 çocuğu için para toplanması ile başlayan girişim bir vakıf kurulmasıyla sonuçlanmıştır. Bu vakıf giderek pilotların her tür psikososyal sorunları için (ailevi, mesleki, yasal, ekonomik stresler, hastalıklar, uçuş korkusu, alkol-madde bağımlılığı, vs.) başvurabilecekleri güvenli bir adres haline gelmiştir. Halihazır performansı: Yılda 250 olayda destek; %90 çözüm, %10 çözümü zaman alan olaylar…

Türkiye’de Pilot Arkadaş Destek Programı (PPSP) hazırlıkları SHGM, THY ve Pegasus’ta başlamıştır. Diğer şirketlerin de zaman yitirmeden çalışmaya başlamaları; ayrıca psikolojik destek verecek uzman grupların (konuyla ilgili bilgi altyapısı ve Türk kültürüyle uyumlu prosedür yönünden) kendilerini hazırlamaları gerektiğini düşünüyoruz. Bu programın belkemiğini havacılık psikologları oluşturacaktır. Her şirkette istihdam edilmesi gereken havacılık psikologlarının görev tanımlarını, işlev ve misyonlarını sonraki yazımızda işleyeceğiz.


E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR    Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
 
   
 
Öcü
19 Ağustos 2017 Cumartesi 14:21
Güvenmek güvenilmek; sevmek ve sevilmek kadar inanmak, bencil olmamak kadar zordur. Bu duyguların Türk toplumunda Avrupalıdan daha gelişmiş olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Avrupada iş arkadaşınızın ailesini, çocuklarını, okulunu, vefat edenlerini, hasta olanlarını nerede olduğunu, düğün derneğini, kimsenin merak ettiğini, paylaştığını göremezsiniz Avrupada kurulan sistem korkusu ve cezalar nedeniyle bu işler zoraki yürür, Türk toplumunda ise bir karşılık beklemeksizin halehazır da doğaçlama yürümekte olan Muzaffer hocamın bahsettiği sistemin profesyonelce kurulmasının toplumun zaten benimsediği sigara içilmemesine riayet kadar kolay olacağınıotoritenin sadece kural koymasının bile kafi olacağını düşünüyorum. Yorumda geçen türk toplumu ve kural koyucular hakkındaki önyargıların kendi öcülerimizden kaynaklandığını düşünüyorum sistemin uçuş emniyetine uçucuların optimal şartlarda uçuşuna fayda sağlayacağını aslında bizde var olan bir sistemin adının konmasına vesile olacağını düşünüyorum saygılarımla
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Güven
17 Ağustos 2017 Perşembe 09:12
Muzaffer Hocam, Ülkemizde pilotlarımız SHGM'ye ne kadar güveniyorsa meslekdaşlarına ve de uçuş işletmeye de o kadar güvenir. İşlerin profesyonel, güven ve adil olmak yerine korkuya dayalı bir şekilde yapıldığı, talimat ve uygulamaların sadece kağıt üzerinde kaldığı sektörümüzde bu faydalı proje Avrupa veya Amerikadaki şeklini ve ruhunu bulamaz. İyimserliğinize ve enerjinize hayranım.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Faruk Sayılır
9 Ağustos 2017 Çarşamba 18:10
Değerli Hocam, yıllardır yaptığınız çalışmalar ve airkule sütularında bila ücret yayınladığınız makalelerle, hava tebabetinin her 6, ya da yılda bir yapılan periyodik sağlık kontrolundan ibaret olmadığını kamuoyuna aktarmaya çalıştınız. Umarım ülkemiz, medyada soytarıların "yeni devlet" kuruyoruz kepazelikleri yerine, böyle çağdaş ve ciddi konuları tartışılan bir seviyeye ulaşır. Elinize sağlık.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
İbrahim Köktener
PEGASUS’UN FARKI
İbrahim Köktener
Engin Aksüt
KOKPİTTE TEK PİLOT
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
HAVACILIK ŞİİRLERİ-III
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
HAVACILIKTA YAPAY ZEKÂLAR
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
ACİL İNİŞ YAPTI
THY'DE 'GREV' İPTALLERİ
İNİŞ PROSEDÜRÜ DEĞİŞİYOR
NEWARK HAVALİMANI'NDA SORUN
AJET'TEN YURT DIŞI KAMPANYASI
ELON MUSK: F-35'LER BAŞARISIZ
40 ADET F-16 ALINACAK
20 SANİYEDE PASAPORT KONTROLÜ
İGA TERMİNAL İÇİNDE TAKSİ HİZMETİ
SATILIK HAVALİMANI HİSSELERİ
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Perşembe Cuma Cumartesi
10 / 13 °C 10 / 14 °C 10 / 15 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Airbus
  •test
  •Sabiha Gökçen Havalimanı
  •Emirates
  •rota