UCAN TABUTLAR GİTTİ G. KORELİ KT-1’LER GELDİ
Bugüne kadar 12 uçağın düşmesiyle pilot adayı teğmenlerin kabusu haline gelen 1959 model T-37'ler, son olarak Teğmen Serkan Sağır'm hayatını kaybettiği kazanın ardından hurdaya ayrılırken, pilot adaylarının eğitime KT-1T uçaklarıyla devam ettiği bildirildi. Güney Koreli KT-1 uçaklarının 24'ünün üretimi tamamlandı.
140 subayın kabusları sona erdi
En son İzmir Foça'da denize çakılan T-37 temel eğitim uçağında şehit düşen teğmen Serkan Sağır'ın babası Rıza Sağır, oğlunun eğitim gördüğü Çiğli Hava Üssü komutanıyla telefonda görüşerek, "O eski uçaklarla bunları uçurmayın" diye isyan etmiş, komutan da, "O uçaklar artık uçmayacak" sözünü vermişti. Bunun üzerine şehit teğmen Sağır'm devre arkadaşları babayı, "Artık o uçaklarla uçmuyoruz" haberiyle rahatlatmıştı.
Olayın ardından 100'ü pilot adayı, 40'ı eğitimci 140 yetişmiş subayın kabusu da sona erdi. Serkan Sağır'm hayatını kaybettiği 12'nci kazanın ardından, planlar değiştirilerek T-37'lerin, yıl sonu beklenmeksizin hurdaya ayrıldığı öğrenildi. 100 saatlik temel eğitim uçuşlarını T-37'lerle yapan 122. Filo'nun da (Akrep Filo) eğitimlerine KT-1T Temel Eğitim Uçakları'yla devam ettiği bildirildi.
Toplam 40 uçaktan 24'ü görevde
Güney Kore Havacılık Kurumu KAİ'den 300 milyon dolara satın alman KT-1T'lerin teslimatına geçen yıl başlanırken, bugüne kadar 24 uçağın Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edildiği öğrenildi. Pilot adayı genç teğmenlerin de halen bu uçaklarla eğitim uçuşlarını sürdürdükleri kaydedildi. Toplam 40 adet alman KT-1T temel eğitim uçağının 2'sinin de üretiminin tamamlandığı, teslimat görüşmelerinin sürdüğü öğrenildi. Kalan 14 uçak da 2012 sonuna kadar Hava Kuvvetleri envanterine dahil edilecek. KT-1T'lerin üretimi halen TAİ tesislerinde devam ediyor.
Genç pilotların 100 saatlik temel eğitim uçuşunun ardından bröve alabilmek için 110 saat uçuş yapmaları gereken T-38 jet motorlu uçakların ise modernize çalışmaları sürüyor. TAİ tesislerinde modernize edilen T-38'lerin testlerinin devam ettiği, ilk prototipin yılsonuna kadar üretilerek Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edileceği bildirildi. Prototipin teslimatından sonra T-38'lerin seri üretimini ise Hava Kuvvetleri Komutanlığı yapacak. Böylelikle modernize edilmiş T-38 uçakları da kısa sürede devreye alınmış olacak.
Yerli Hürkuslar 2013'e yetişecek
Türk Yerli Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı Hürkuş'un ise montajının sürdüğü, Haziran ayı sonunda ilk uçağın fabrikadan çıkmasının planlandığı öğrenildi. TAİ'de tamamen yerli imkanlarla üretilen Hürkuş'un, yıl sonunda da uçurulmasının hedeflendiği kaydedildi. Bu arada Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinden yapılan açıklamada da, 12'sinin düşmesiyle pilot adayı teğmenlerin kabusu haline gelen 1959 model T-37'lerin TSK envanterinden çıkarıldığı belirtilerek, "Eğitim uçuşları 26 Ekim 2010'dan itibaren envanterimize girmeye başlayan ve halen sayısı 24'e ulaşan KT-1T uçakları ile yapılmaktadır" denildi,
1959 MODEL T-37 SADECE TÜRKİYE'DE UÇUYORDU
ABD'NİN 2007 yılında envanterinden çıkardığı T-37'leri KT-1T uçaklarının üreticisi Güney Kore de geçmişte kullanmıştı. 25 yıl T-37'lerle uÇan Güney Kore, 2000'lerin ilk yıllarında T-37 filosunu tamamen elden çıkararak, yerine Güney Kore Havacılık Kurumu'nun (KAİ) ürettiği ve T-41 ve T-37 eğitimini tek uçakta birleştiren KT-1T uçaklarını koymuştu. Türkiye de gecen yıl bu uçaklardan 40 adet kesin, 15 adet opsiyonel alım anlaşması yapmıştı.
Türkiye'nin 1963 yılında envanterine dahil ettiği ve gövde ömürlerini tamamlayan T-37 uçaklarının yerini alan KT-1T'lerin üretimi TAİ tesislerinde yapıldı ve halen 16 uçağın üretimi burada sürüyor.
Kıymet SEZER-STAR