Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği IATA’nın Başkanı Giovanni Bisignani’nin önceki gün, ‘Havayolları için alarm zilleri çalışor’ diyerek yükselen akaryakıt fiyatlarının havacılık sektörünü olumsuz yönünde etkilediğine dikkat çekmesinin ardından dün de karayolu tarafından benzer çıkışlar geldi.
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Tamer Dinçşahin, petrol fiyatlarının her geçen gün artmasının en çok taşımacılık sektörünü etkilediğini bildirdi.
Sektörün, son aylarda ‘çılgınca’ yükselen petrol fiyatları karşısında taşıma yapamaz hale geldiğini belirten Dinçşahin, dünyanın dört bir yanına ihracat yapabilen iş dünyasının böylesi bir durum karşısında hedeflerine ulaşmakta zorlanacağını vurguladı.
‘Yeni düzenleme şart’
IATA Başkanı Bisignani ise, “Havayolları için alarm zilleri çalıyor. Devletler çılgın vergilendirmeden vazgeçmeli, enerji maliyetleri gerçek fiyatlara çekilmeli. Bunu 32 milyon kişiye iş sağlayan sektör adına söylüyorum.
Maliyetler inanılmaz bir şekilde yükseliyor, bu yıl tüm havayolu sektörünün 2.6 milyar dolar zarar etmesini bekliyoruz” açıklamasını yapmıştı.
Dinçşahin, gelişmiş ülkelerde ve Türk denizcilik ve hava taşımacılığında uygulanan ‘Akaryakıt Fiyat Artışı Düzenleme Faktörü’ sistemine Uluslararası Kara Taşımacılık sektörünün de acilen girmesi gerektiğini aktardı.
Sağlıklı bir sektör yapısının oluşturulması amacıyla maliyetlerinin yaklaşık yüzde 35’ini oluşturan akaryakıtta maliyet artışının faturalara Akaryakıt Fiyat Artışı Düzenleme Faktörü olarak yansıtılmasının kaçınılmaz hale geldiğini ifade eden Dinçşahin, sektörün geleceği açısından AB ülkelerinde kara yolu taşımacıları tarafından da başlatılmış olan Akaryakıt Fiyat Artışı Düzenleme Faktörü uygulamasının devreye girmesi gerektiğini kaydetti.
OECD: Petrol fiyatı düşmez
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria, “OECD ülkeleri bölgesinde ekonominin yavaşlayacağını ve petrol fiyatlarında önemli bir düşüş yaşanmayacağını” söyledi. OECD forum toplantıları sırasında konuşan Gurria, petrol fiyatlarında, spekülasyonlardan dolayı önemli bir düşüş beklemediklerini söyledi.
Bugüne dek enerji fiyatlarındaki rekor yükselişin geçici olduğunu savunan AB maliye bakanları ise tutum değiştirerek yüksek fiyatlarla birlikte yaşamanın yollarının bulunması konusunda uzlaştı.
‘Kalıcı olabilir’
AB Ekonomi ve Maliye Bakanları Konseyinin ardından basın toplantısı düzenleyen Slovenya Maliye Bakanı Andrej Bajuk, enerjide yüksek fiyatlarının “baştan öngörüldüğünden daha kalıcı olacağı konusunda açık işaretler bulunduğunu” söyledi.
Milliyet