Türk havacılık sektörü son yıllarda hızlı bir gelişim gösterdi. 2003 yılında 2.2 milyar dolar olan sektör büyüklüğü 10 yıl gibi kısa bir sürede 7 kat artışla 15 milyar dolara yükseldi. Aynı dönemde havayolu şirketlerinin uçak sayısı da arttı. 162 olan uçak sayısı 373’e çıkarken, koltuk kapasitesi de 27 bin 600’den yüzde 137 artışla 65 bin 500’e fırladı.
Türk Havayolları (THY) dünya havacılık klasmanında ‘devler ligine’ dahil olurken özel şirketler de bölgesel oyuncu olarak öne çıkmaya başladı. Bugün dünyanın 240 noktasına tarifeli seferlerle yolcu taşıyan havacılık şirketlerinin kısa zamanda kat ettiği bu mesafe yaşanan değişimin boyutlarını da gözler önüne seriyor.
Böylesine dinamik bir sektör olan havacılık sektöründe son günlerde ciddi bir tatsızlık hakim.
Bunun nedeni ise Maliye Bakanlığı’nın finansal kiralama (leasing) alanında yaptığı KDV düzenlemeleri...
Cezanın gerekçesi...
Havacılık sektöründe ciddi kaygıya neden olan süreç geçtiğimiz yıl başladı.
Maliye Bakanlığı’na bağlı vergi müfettişleri Pegasus Havayolları’nın hesaplarını inceledi. Müfettişler incelemelerinin ardından yurtdışından finansal kiralama yoluyla satın alınan uçaklar için ödenen verginin eksik yatırıldığı, bu nedenle şirketin 80 milyon lira vergi cezası ödemesi gerektiği yönünde bir inceleme raporu yazdı. Bu bilgiye ulaştıktan sonra Pegasus Havayolları’nı arayıp, cezanın gerekçesini sorduk. Gelen cevap son derece ilginçti. Şirket yetkililerinin açıklamalarına göre, sorun Maliye Bakanlığı’nın hava taşıma araçlarını da kapsayan leasing sektöründeki vergi düzenlemesinin farklı yorumlanmasından kaynaklanmıştı.
KDV bir indi, bir çıktı
Hatırlanacağı üzere Maliye Bakanlığı, Ocak 2008-Ağustos 2008 döneminde daha önce yüzde 1 olan KDV’yi yüzde 18’e yükseltmiş ve ardından yeniden yüzde 1’e indirmişti. Değişimin yaşandığı dönemde uçak satın alan Pegasus yönetiminin bu işlemi vergi denetmenleri tarafından farklı yorumlanınca ortaya böyle bir sonuç çıkmıştı.
Şirket yetkilileri, “Maliye Bakanlığı tarafından Pegasus Hava Yolları’na kesilen ceza ile ilgili karar henüz onanmamıştır. Konuya ilişkin yasal süreç halen devam etmektedir” derken çok önemli bir noktaya da dikkat çekti…
Ufuk Şanlı’nın yazısının devamı için TIKLAYINIZ…