HAVADA DEV İŞBİRLİĞİ
Onur Air ile Pegasus Havayolları arasında bir süredir sürdürülen işbirliği görüşmelerinde ilk adım atıldı. Türkiye’nin en büyük iki özel havayolu şirketinin yönetim kurulu başkanları arasında varılan mutabakat sonrasında stratejik alternatifleri değerlendirmek üzere bir işbirliği anlaşması imzalandı.
Bir süredir havacılık kamuoyunun ilgisini çeken Onur -Pegasus yakınlaşmasının ilk somut adımı açıklandı. Onur Havayolları’nın sahibi Tentur ile Pegasus Havayolları’nı bünyesinde bulunduran ESAS Holding arasında stratejik alternatifleri değerlendirmek üzere bir İş Birliği Anlaşması imzalandı. Bu anlaşma kapsamında Tentur ve ESAS Holding sadece ülkemizde değil, civar ülkelerdeki havacılık fırsatlarını da birlikte değerlendirmek için çalışmalar yapacaklar. Başlayacak çalışmalara iki grubun ekipleri dışında Türkiye’den ve yurtdışından stratejik ve mali danışmanlar da katılacak. Çalışmalar sonucunda izlenecek yolda mutabık kalınacak ve işbirliği sırasında her iki şirket de çalışmalarını kendi kimliği ile sürdürecek.
ESAS Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı, Ali Sabancı, ortak girişim protokolünün imzalanmasıyla ilgili yaptığı açıklamada ülkemizdeki hava taşımacılığının gelişmeye son derece müsait olduğunu söyledi.
Sabancı; “Son dönemdeki havalimanı ihalelerinin ulaştığı bedeller bunun göstergesidir. Biz, sektör sorunları ve muhtemel işbirlikleri üzerinde sayın Cankut Bagana ile yaklaşık bir yıldır aralıklarla görüşüyoruz. Havayolu işi ölçek isteyen bir iş. Ölçeği muhtelif yollarla yakalayabilir veya ticari işbirlikleri yapabilir, sermaye birliği yaratabilirsiniz. Ama değişmeyen iki şey sektör potansiyelinin varolduğu ve doğru ölçeğin büyük önem taşıdığıdır” dedi.
Onur Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Cankut Bagana da dünyada ve ülkemizde gelişen havacılıktaki bu değişime özel havayolları olarak ayak uydurmanın şart olduğunu söyledi.
Bagana; “Türkiye’de ve bölgede hala çok ciddi fırsatlar var. Yapacağımız çalışma iki özel Türk havayolunun birlikte hareket edebileceğini göstermek açısından da son derece önemli. Havayolları büyüyen dünya turizm pastasındaki potansiyelin vazgeçilmez bir parçası. Buradaki asıl rekabet bölgesel değil uluslararası. Rekabet edebilmek için bir strateji oluşturmak ve kuvvet ile tecrübeleri birleştirmek gerekiyor. Şirketlerin şahsiyetlerini ve bütünlüklerini muhafaza ederek geliştirilecek bu tür işbirlikleri ülkemizde tüketiciye, yurtdışında ise Türk turizmine büyük katkı sağlar” dedi.
İki şirketin toplam kapasitesi, Avrupa’daki birçok ülke havayolundan daha büyük bir ticari hacim oluşturuyor.
Rakamlarla Onur Air ve Pegasus Havayolları:
Onur Air
Uçak Sayısı: 27
Koltuk Kapasitesi: 6120
2006 yılı taşınan iç hat yolcu sayısı: 4.400.267
2006 yılı taşınan dış hat yolcu sayısı: 2.335.704
Pegasus Havayolları
Uçak Sayısı: 17
Koltuk Kapasitesi: 3060
2006 yılı taşınan iç hat yolcu sayısı: 1.818.989
2006 yılı taşınan dış hat yolcu sayısı: 1.248.062