Türkiye 2004'ten bu yana gündemde olmasına rağmen biyometrik pasaportlara bir türlü geçemedi. Bu nedenle nisan ayından sonra yurtdışına çıkacak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını sancılı bir süreç bekliyor.
Özellikle Avrupa Birliği havalimanlarında standart pasaport için tek bir bankonun açılacağını belirten Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) Genel Sekreteri Musa Alioğlu, "Pasaportlar bu süre içinde değişmezse her yerde zorunlu yığılmalarla karşılaşacağız" dedi.
11 Eylül'den sonra dünyada güvenlik öne çıkınca gündeme gelen biyometrik pasaport ve kimlikte sistem, pasaportun yerleştirilen cipler sayesinde parmak izleri gibi tamamen kişiye özel veriler içermesi ve sahteciliğin önüne geçilmesi üzerine kurulu.
İhale arapsaçına döndü
Türkiye de imzaladığı Chicago Konvansiyonu gereği 1 Nisan 2010'dan itibaren havaalanlarında biyometrik pasaport ve kimliklere geçmek zorunda. Türkiye'nin biyometrik pasaport çalışmalarının geçmişi, 2004 tarihine uzanıyor. Pasaportların yenilenmesi, barkod, çip ve biyometrik tekniklere uyumlu hale getirilmesi için ihale açılacağının duyurulduğu bu tarihten sonra Dışişleri Bakanlığı, 2006’da ICAO ve AB yükümlülükleri doğrultusunda, bu standartlara uygun yeni tip pasaportlar için düğmeye bastı. 2007 yılında İçişleri Bakanı Beşir Atalay, yeni pasaportları tanıttı. Aynı yıl Emniyet Genel Müdürlüğü, AB normlarında yeni pasaportlar için uluslararası ihale açtı. 6 Nisan 2007'de yapılan ihaleye 6 firma katıldı. İhalede en yüksek teklif 35 milyon lira, en düşük teklif ise 16 milyon 500 bin lira olarak verildi. Polis, firmalar ile fiyat pazarlığına gitti. Pazarlıkta 10 milyon 500 bin lira teklif veren Türk-Malezya ortaklığındaki firma, ihaleyi kazandı. Firma ile 11 Temmuz 2007'de sözleşme imzalandı.
Ancak şirket, 2008'de işi bitiremeyeceğini belirtip projeyi yarım bırakınca; pasaport komisyonunun teklifi üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü, çipli pasaport ihalesini 11 Eylül 2009'da sözleşmenin 42. 1 maddesine dayandırarak iptal etti. Başmüzakereci Egemen Bağış, geçen günlerde yaptığı bir konuşmada; bu konuda hazırlıkların tamamlanmak üzere olduğunu, en kısa sürede Türk vatandaşlarının da biyometrik pasaport kullanmaya başlayacaklarını açıkladı. Ancak kesin bir tarih verilmemesi, kafalarda soru işareti yarattı.
Darphane, biyometrik pasaportları basmaya başladıklarını açıkladı. Ancak olay burada bitmiyor. Pasaportların kişiselleştirilmesi için Emniyet Müdürlüğü'nün yeni bir şirketle anlaşması gerekiyor. Fakat henüz yeni bir ihale söz konusu değil. Emniyet Müdürlüğü, çalışmaların sürdüğünü belirtiyor.
Ancak nisan ayı yaklaşırken seyahat sektöründe sıkıntılar da gündeme gelmeye başladı. TÖSHİD Genel Sekreteri Musa Alioğlu, çipli pasaport sahibi olmayanlar için yolculuk etmenin çileye dönüşeceğini belirtti. Afrika'nın en yoksul ülkelerinden Gana'nın bile 3 Şubat'ta biyometrik pasaportlara geçeceğini açıkladığını söyleyen Alioğlu, "Pasaportlar bu süre içinde değişmezse her yerde zorunlu yığılmalarla karşılaşacağız. Sivil havacılık için bir an önce pasaportların çıkması şart. Sorun yaşanmaması için otoritelerden bir an önce pasaportların tamamlanarak verilmeye başlanmasını talep ediyoruz" diye konuşuyor.
Pronto Tur Genel Müdürü Ali Onaran, "Pasaport konusunda kimse bir şey açıklamadığı için ortada ciddi bir sorun olarak duruyor. Benim algılamam bu uygulamaya bir anda geçilmeyeceği yönünde. Ancak hızlandırıcı ve güvenlik açısından çok artılar getirmesini bekliyoruz. Bir an önce çipli pasaport uygulamasına geçilmesini talep ediyoruz" dedi.
Pasaport fiyatları düşecek
10 yıllık yeni pasaportların fiyatlarının bin liraya yaklaşabileceği öngörülüyor. Fakat biyometrik pasaportların fiyatlarının AB standartları uyum çerçevesinde düzenlenmesi durumunda yeni fiyatların 40-60 euro civarında olması gerekiyor. Türkiye'de Maliye Bakanlığı için önemli bir gelir kapısı olan pasaportların 5 yıllık uzatma süresi 572 bin lira iken, cüzdan bedeli de 135 lira. Bugün biyometrik veri içeren ve modern teknolojilerle geliştirilen pasaportlar, 100'den fazla ülkede kullanılıyor. Fiyatlar ülkeden ülkeye değişiklik göstermekle beraber Türkiye, en pahalı ülkelerden biri.
SEVDA YÜZBAŞIOĞLU-Referans