1964 yılında Bayındırlık Bakanı Arif Hikmet Onat’ın müjdesiyle başlayan Ordu Havaalanı hayali,1994 yılında Ordu Valisi Sami Seçkin’le proje haline dönüştü. 1996 yılında Ordu Valisi Mustafa Malay’ın döneminde; Giresun’un da içine alındığı Havaalanı projesi için kampanya başlatıldı. Her iki ilin sivil toplum kuruluşlarının da katkısıyla 7’den 70’e halktan her kesimden bağış altında paralar toplandı ve 1997'nin Mayıs ayında havaalanının temeli atıldı. Pist uzunluğu 3 kilometre olduğu ve başlangıçta denize temeli atılan havaalanında ilk etapta 200 metrelik mendireğin kaba inşaatı tamamlandı. Ancak toplanan para bitince, inşaat devlete devredildi. DPT, bir yazı hazırlayarak Başbakanlığa sundu. 27 Mart 1998 tarihinde Anasol-D Hükümeti döneminde Başbakan Mesut Yılmaz, Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit ve bazı bakanların imzasıyla konu yatırım programına alındı. O günden bugüne göreve gelen ilin bürokratları ve siyasiler tarafından proje ilgi görmedi ve rafa kaldırıldı.
Or-Gi belgeleri sır oldu
1991 yılında projelendirilen OR-Gİ Havaalanının geçmişe ait bugün hiçbir belge ortada yok. Ordu Valiliği ve ilgili kurumlarında; OR-Gİ Havaalanı projesi için para toplamak amacıyla 1996 yılında kurulan OR-Gİ Vakfı’nın 2004 yılında kapatıldığına ve vakfın kapatılması sonucu bankadaki mal varlığı olan 429.200.000.-TL’nin Ordu İl Özel İdare hesaplarına aktarıldığını gösteren belge dışında her şey kayıp. Havaalanına ait projeler, fizibilite raporları, kamulaştırma bedelleri, OR-Gİ Vakfa toplanan bağış makbuzları, havaalanının maketi sır oldu.
Belgeleri göstermek istemiyorlar
Ordu Eski Valisi Mustafa Malay, OR-Gİ Havaalanına ait belgelerin arşivlerde olmamasına bir anlam veremediğini belirterek, “Resmi her belgenin Ordu Valiliği ve ilgili kurumlarında bulunması lazım. O yıllarda proje için Bakanlıklarla, DLH Genel Müdürlüğü ile yazışmalar yapıldı. Bütün belgelerin yerli yerinde durması gerekirdi. Ya göstermek istemiyorlar ya da ciddiye almadıkları için birçok evrak kaybolmuş ya da yok olmuştur. Bunun başka bir izah olamaz. Şimdi önemli olan OR-Gİ Havaalanı projesi için adım atılmış olması, mendirek orada duruyor. Buna sahip çıkılmalı ve proje hayata geçirilmelidir.” dedi.
Bütün harcamalar belgelidir
Ordu Valisi Sami Seçkin, “O gün yapılan bütün çalışmaların mutlaka dosyası, belgesi vardır. Gülyalı-Piraziz arasındaki köprü bizim tarafımızdaki ilk tepe İl Özel İdare tarafından satın alındı ve kamulaştırıldı. Bunun muhakkak belgesi vardır. Bakanlık onayladı, fizibilite alınmıştı. Bütün harcamalar belgesiz olmazdı. Bütün bir vilayete bütün bir topluma var olmuş bir projenin belgelerinin yok olması mümkün değildir. Dosyalarda arşivlerde vardır.” şeklinde konuştu.
ORDUSİAD: Kandılırıldık
ORDUSİAD Başkanı Ekrem Kırca, “OR-Gİ Havaalanına ait belgeler arşivlerden çıkmıyor. Yani bu bizim üzülerek belirteyim ki kandırıldığımız mı anlamına geliyor? Onca insan para verdi, toplandı, inandı ama o günlere ait belgeler eğer bugün ortaya çıkarılamıyorsa o zaman kimse daha hiçbir şey için para talep etmemelidir. Çünkü üzülerek söylüyorum, o zaman bizler kandırılmış oluyoruz. Bugün şu mantığı anlamak mümkün değildir. İki güzide komşu il için OR-Gİ Havaalanı projelendiriliyor, iki ilin tüm insanları tamamen bu konuya inanmışlar ama meseleye sahip çıkması gerekenler projeyi askıya almışlar. İşin üzücü tarafı belgelere nasıl ulaşılamaz, kandırılmış oluyoruz. Bunun karşılığı budur. Bu da acı bir gelişmedir.” dedi.
Nuran ÇÖl/ Ordu Olay Gazetesi