Pegasus’un sahibi Sabancı 10 milyon $ indirim istedi, Onur Air Başkanı Bagana, ‘Niye indirelim, siz 10 milyon $ artırın’ deyince görüşme durdu.
Milli havayolu olan THY’nin dışında 43 uçakla en büyük özel sektör havayolu şirketini yaratmayı planlayan dev ortaklık projesi 10 milyon dolarlık fark yüzünden rafa kalktı. Son yıllarda yıldızı parlayan ve 16 uçağı bulunan Pegasus Havayolları’nın, 27 uçakla halen en büyük özel havayolu şirketi olan Onur Air’i bünyesine katması için aylardır yürütülen görüşmelerde satın alma konusunda anlaşma sağlanamadı. Esas Holding’in çatısı altındaki Pegasus’u hızlı bir büyüme sürecine sokan Başkan Ali Sabancı’nın Onur Air’in Başkanı Cankut Bagana ile birebir yürüttüğü görüşmelerde 150 milyon dolar üzerinden müzakere yapıldı. Pegasus Havayolları’nın Boeing’ten uçak alım projesinin de yürüyor olması nedeniyle zaman zaman görüşmelere ara verildi.
KÜÇÜK FARK AŞILAMADI
Son olarak Ali Sabancı’nın 10 milyon dolarlık bir indirim talep ettiği, Cankut Bagana’nın da ‘Niçin indirim istiyorsanız biz de aynı nedenle 10 milyon dolar yükselterek 160 milyon dolara çıkmak istiyoruz’ cevabı üzerine satın alma görüşmelerine nokta konduğu öğrenildi. Ancak satın alma dışında bazı hatlarda ya da operasyonun bazı bölümlerinde işbirliği konusunun ileride gündeme gelebileceği de öğrenildi. Cankut Bagana’nın pazarlık sürecinin tıkanmasını ticari bir süreç olarak değerlendirdiği de belirtildi. Pegasus’un Boeing’ten 12 adet 737-800 uçak alım anlaşması kapsamında ilk uçağı geçen kasımda Türkiye’ye gelmişti.
‘BİRLEŞME GEREKLİ’ DEMİŞTİ
Bu uçakla Atlasjet’i bir uçak geçen Pegasus, 2012’ye kadar geriye kalan 11 uçağı filosuna katmış olacak. Sabancı daha önce ortalama 40-50 uçaklı filosu olmayan şirketin önümüzdeki yıllarda rekabette zorlanacağını ifade etmişti. Öte yandan Sabancı, Turizm Yatırımcıları Derneği’nin toplantısında THY’nin düşük fiyatla uçacak ikinci marka projesinin kendilerini rahatsız ettiğini, Sun Express’in ise fiyatta rekabete girmeyeceğini söyledi.
TAHSİN AKÇA