Almanya'ya göç döneminde Türkiye'ye "Alamancı turist" taşıyan ilk havayolu şirketini kuran Selahattin Yetmişbir, iki yıldır tedavi gördüğü kanser hastalığı nedeniyle İstanbul'da hayatını kaybetti. Yetmişbir'in 82 yaşında gelen ölümü hem havacılık hem turizm sektörünü yasa boğdu. Çünkü o gurbetçilerle Türk Hava Yolları'nı tanıştıran ve memleket hasretini uçak yolculuğu ile kısa bir süreye indiren adamdı. Almanya'da seyahat acentesi ve otel işleterek turizme yıllarca hizmet eden Yetmişbir'in hayatı Bild Gazetesi'nin de dikkatinden kaçmamıştı. O yıllarda Yetmişbir'in hızlı yükselişini gazete 'Bir yabancı Almanya'da nasıl milyoner olur?' başlığıyla duyurmuştu.
29 YILDA 3.5 MİLYON YOLCU
THY, 1957 yılında Almanya'da teşkilatlanması için birini gönderdi. O isim Selahattin Yetmişbir'di.
1929 Trabzon Sürmene doğumlu olan Yetmişbir, havacılık sektöründe Türkiye'nin Almanya ile arasında turizm elçisi oldu. 1957-1959'da İstanbul Yeşilköy Havaalanı'nda yer hizmetlerinde çalışıyordu. Havacılığı orada öğrendi. 1961'den 1966'ya kadar Almanya Frankfurt'ta THY'de çalıştı. Burası onun için okul gibi oldu. Onun döneminde Almanya'ya gelen Türk işçileri için biletlere yüzde 60 indirim yapıldı. Yetmişbir sayesinde Türk yolcular, THY ile tanıştı. 1967'de Avrupa Havayolları şirketini kuran Yetmişbir, 1995 yılına kadar Avrupa'da birçok ilklere imza attı. Ayrıca üç dönem Türkiye Futbol Federasyonu Dış İlişkiler Sorumlusu olarak görev yapan Yetmişbir, bir röportajında o yılları şöyle anlatıyordu: "Kahvelerde gider oturur, 'Kardeşim niye gidiyorsun 3 gün? Gel 5 saatte İstanbul'a git' derdik insanlara."
Yıllarca vatan hasreti ile yanıp tutuşan gurbetçileri, o yılların en modern ve lüks uçakları ile vatana taşırken, Türkler'in Almanya'da tanınmasını sağladı. Türk sanat, edebiyat, ekonomi ve spor dünyasının yıldızlarını her yıl Almanya'nın Stuttgart kentinde düzenlediği Büyük Balo'da bir araya getirdi.
1969'dan 1998'e kadar 3.5 milyon yolcu uçtu Yetmişbir'in uçaklarıyla.
Yetmişbir'in, oğlu Sadri Yetmişbir de eğitim hayatını tamamladıktan sonra babasının şirketinde çalışmaya başladı. Ancak, 1988 yılında Stuttgart'tan kalkan ve Stuttgart-İzmir seferini yapan Alman yolcu uçağı Seferihisar ilçesinde düştü. Hayatını kaybeden 13 kişiden birisi de Avrupa turizminin genç veliahtı Hasan Sadri Yetmişbir'di. Olay pilot hatasıydı. Bu olay büyük yıkım oldu Yetmibir ailesi için. Ancak yılmadı Yetmişbir, acısını kalbine gömüp, 1974-80 arası Almanya'nın en büyük Türk şirketi haline geldi. Yıllar sonra oğlu Sadri adına Sürmene'de Hasan Sadri Yetmişbir Anadolu Lisesi'ni yaptırdı. Almanya'nın en büyük gazetesi olan "Bild", Yetmişbir'i 24 Şubat 1974'te 'Bir yabancı Almanya'da nasıl milyoner olur?' manşetiyle tanıttı.
Yetmişbir gazetede verdiği röportajda "İşimde çok disiplinliyimdir ve iş zamanında disiplin isterim. Yolcuya saygı ve yardım edilmesini isterim. Ayrıca lacivert ceket, gri pantolon, beyaz gömlek ve şirketin kravatlarının takılmasını isterim. Ayrıca ayakkabılar kesinlikle siyah olmalı, yoksa benim hemen gözüme batar. Ben kendim de diğerleri gibi çalıştım. Ve yolcularla birebir konuştum."
Elif ve Melis adında iki kızı olan Yetmişbir'in cenazesi bugün Zincirlikuyu Camisi'nde kılınacak öğlen namazından sonra Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.
GÜL KİREKLO - Sabah