İstanbul depremi 2029’a kadar olur’
Prof. Dr. Naci Görür: 1999 depremleri İstanbul’u topun ağzına attı
İTÜ Maden Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nce düzenlenen “1999 Kocaeli Depremi’nden Bugüne” konulu sempozyuma katıldı. Marmara Denizi’nde 12 Mayıs-12 Haziran arasında Fransız “Nautile” adlı denizaltı ile İstanbul’u tehdit eden fay hattını incelediklerini dile getiren Görür şöyle kunuştu: “Marmara deprem konusunda dünyanın en aktif yerlerinden biri. 1999 Gölcük ve Düzce depremleri İstanbul’u topun ağzına attı. Eğer bu depremler olmasaydı İstanbul büyük risk altına girmeyecekti. Marmara’nın kabuğunda 240 senede birikmesi gereken enerji ve stres 55 saniyede yüklendi. Bu yükü Marmara kaldırmaz. Bu hesap da yapıldı, ne kadar dayanır, dayansa dayansa, en sonuna kadar da dayansa 2029’a kadar bu iş biter.”
Marmara tabanında fay boyunca inanılmaz boyutlarda gaz ve su çıkışı olduğunu belirlediklerini söyleyen Görür “Marmara’nın tabanı fokur fokur kaynıyor. Bütün bu gaz ve su çıkışlarını tespit ettik, haritaladık. Su ve gaz çıkışının miktar ve hızını ölçen aletler yerleştirdik” dedi.
Gaz ve su çıkış nedeninin, fayın hareketliliği olduğunu belirten Görür, bunların sürekli izlenmesi için deniz tabanına bir denizaltı gözlem istasyonu kurulması gerektiğini ifade etti.
Yöneticiler vurdumduymaz
Bu çalışmayı bitirdikten sonra İstanbul Valisi’ni ziyaret ettiklerini ve denizaltı gözlem istasyonu kurulması istediklerini belirten Görür “Bu istasyon için İtalyanlar ’Parasız verelim, sensör paralarını siz verin’ dediler. ’Ne kadar’ dedik, 350 bin... Sayın Vali’ye, Belediye Başkanı’na dedik ki, ’350 bini siz verin.’ Görüştükten sonra 2 ay geçti, ses yok. Ben artık pes ettim. Teslim bayrağını çekiyorum” dedi.
Görür şöyle devam etti: “Türkiye’yi yönetenlerin deprem konusunda herhangi bir şey yapmaya niyetlerinin olmadığına artık kesinlikle inandım ve bu defteri kapattım. Depreme karşı bu kadar vurdumduymaz davranan, bu kadar uzak duran bir yönetimi ben tahayyül edemiyorum.”
‘30 yıl içinde 7’den büyük deprem olma olasılığı % 65’
KANDİLLİ Rasathanesi Deprem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Erdik de, İstanbul’da 7 ve daha büyük bir depremin 30 yıl içerisinde oluşma olasılığının yüzde 65, 7.5 büyüklüğündeki bir depremin meydana gelme olasılığının ise gelecek 50 yıl içinde yüzde 50 olarak belirlendiğini ifade etti. Erdik, İstanbul için 7.5 büyüklüğünde bir senaryo depreminde, 45 bin binanın yıkılacağını, 70 bin binanın ağır hasar, 200 bin binanın ise orta hasar göreceğinin öngörüldüğünü söyledi. Senaryoya göre 40 bin kişinin ölecek, 160 bin kişi de yaralanacak.
Vatan