Kendi tasarımı olan davlumbaz ile mangalda duman sorununu çözen Uçak Mühendisi Turanlı, kendi restoranında kullandığı mangalı yurtdışına götürecek.
Ailecek, arkadaşlarla açık havada mangal yapmak yeme içme kültürümüzün vazgeçilmezleri arasındadır. Peki bu keyfi artık bir restoranda da yapabileceksiniz desek?! Uçak Mühendisi olan Turan Turanlı, tasarladığı davlumbaz ile mangal keyfini kapalı mekâna taşıdı. 13 yıllık meşhur Cadde Cafe'yi 80 bin Mark'a (Bugün 20 bin dolar) kuran Turanlı'nın, bugün sahibi olduğu Et'n More'da, masanızın üzerinde, sipariş ettiğiniz et ve sebze çeşitleri volkanik taşta pişiriliyor. Üstünüze koku sinmeden, duman altı olmadan... Bunu mümkün kılan Turan Turanlı'nın özel tasarımı olan, periskop gibi hareket kabiliyetine sahip, lamba davlumbazlar... "Bir müşteri olarak iç mekânda mangal yapmanın olumsuz etkilerini nasıl bertaraf edebilirim" düşüncesiyle yola çıkan Turanlı, bir davlumbazın bu işin çözümü olabileceği sonucuna varmış. Restoran mutfaklarında kullanılan davlumbazların salona taşınması mümkün olmayacağı için de hem dekoratif hem de fonksiyonel bir davlumbaz tasarlamış. Turanlı'nın davlumbazı dekoratif, çünkü lamba şeklinde. Kuvvet ve sessizlik için havacılık endüstrisinin gelişimiyle ortaya çıkan yeni aerodinamik yapıdaki kanat dizaynları, egzozu sağlayan ve elektrik motorlarınca beslenen fanlar kullanmış. Hava hızı ile basınç ve hava sesi arasındaki ilişkiler davlumbazın giriş ağzındaki kesitlerin -dekoratif sınırlamalar içinde kalarak- belirlenmesine yardımcı olmuş.
KORE VE RUSYA SIRADA
Özel üretim simit florasan lambalar, davlumbaz içine yerleştirilmiş ve özel iletkenler yardımıyla davlumbaz, periskop gibi yukarı aşağı hareket etse de, kendi etrafında dönse de yanabilir hale gelmiş. Sonuç olarak koku ve dumanın üstünüze sinmesine engel olan bu davlumbazlar, hem görüntü itibariyle lambaya benziyor, hem zaten lamba görevi görüyor, hem de hareket kabiliyeti ile periskopu anımsatıyor. Bu konsepti uygulamak isteyenler çok, neredeyse Et'n More'un kapısında bekliyorlar. Kore, Rusya ve Ukrayna'dan yatırımcılar gelip, "prime meat" Türkiye'de yeni trend olunca Turan Turanlı konsepti biraz daha geliştirmiş ve konsepti yaymaya karar vermiş. Ar-Ge, prototip çalışmaları da dahil olmak üzere bu konsepte ve restoranlara bugüne kadar 1.9 milyon dolar harcanmış. Geçen yıl açılan Bağdat Caddesi'ndeki Et'n More'un cirosu ise 900 bin dolar.
Sinan Özedincik/Sabah