Sabiha Gökçen Havalimanı'nın işletmesi için açılan ihaleye Malezya ve Hintli ortaklarıyla girip 1 milyar 932 milyon euro teklifle kazanan Limak Yatırım'ın CEO'su Murat Dedeoğlu, sektörde yeni bir oyuncu olduklarını ve kimseyi rakip olarak görmediklerini söylüyor. "Amacımız mevcut pastadan pay almak değil daha da büyütmek" diyen Dedeoğlu, Türkiye havacılık sektöründe patlama yaşandığına, havalimanı işleten şirketlerin işbirliği yapması halinde pazarın daha da büyüyeceğine dikkat çekiyor.
Murat Dedeoğlu’na göre, Sabiha Gökçen ve Atatürk Havalimanları rekabet etmek yerine uluslararası platformlarda işbirliği yapmalı ve birbirini tamamlamalı. Dedeoğlu, devir teslim işleri dolayısıyla çok yoğun günler geçirdiklerini, bu yüzden TAV Havalimanları Holding’le oturup bu konuda neler yapabileceklerini görüşemediklerini dile getiriyor. TAV’a çağrıda bulunan Dedeoğlu, “Gelin birlikte hareket edelim. Ortaya çıkan sinerji sayesinde pazarı büyütelim. Türkiye’nin potansiyeli iki havalimanına da yeter” diyor.
UZAKDOĞU İÇİN ÜS OLACAK
Limak Yatırım’ın Sabiha Gökçen’deki ortakları CMR Group ve Malezya Havalimanları Holding, Hindistan ve Malezya’da çok sayıda havalimanı işletiyor. Murat Dedeoğlu, ortakların havalimanı işletmeciliği alanında Türkiye’ye çok büyük katkı yapacağına inanıyor. Uzakdoğu ve Asya Pasifik ülkelerinde yolcu açısından büyük potansiyel olduğunu vurgulayan
Dedeoğlu, bu bölgelerde faaliyet gösteren havayollarını Sabiha Gökçen’e getirmek için çalışacaklarını anlatıyor.
Sabiha Gökçen Havalimanı CEO’su Yetik Mert ise en iyi hizmeti en ucuza sağlamak amacıyla yola çıktıklarını söylüyor. Mert, yakıt fiyatlarının rekor seviyelere ulaştığı bir dönemde çabuk ve hızlı hizmetin havayolları için her şeyden daha önemli olduğunu, hem yolcuların
hem de havayollarının daha hızlı servis veren havalimanlarına yöneldiğini belirtiyor.
Sabiha Gökçen’in çok geniş bir hinterlanda hitap ettiğini vurgulayan Yetik Mert, “Yolcu kadar kargoya da önem vereceğiz. Kargo ana gelir kalemlerimizden biri olacak” diyor. Gebze’den Adapazarı’na kadar sanayi ağırlıklı bir gelişim yaşandığına dikkat çeken Mert, Sabiha Gökçen’in kargo açısından çok ciddi bir potansiyel barındırdığını, yakında bu konuda da çalışma başlatacaklarını sözlerine ekliyor.
KAPASİTE 20 MİLYONA ÇIKACAK
2007’de 4 milyon yolcu Sabiha Gökçen Havalimanı’nı kullandı. Yetik Mert, 2008’de 5 milyon yolcu ağırlayacaklarını belirtiyor. Mert, Sabiha Gökçen’de yapacakları yatırımlarla ilgili şu bilgileri veriyor: “Şartname gereği 10 milyon yolcu kapasiteli bir terminal ve 60 odalı bir otel inşa edeceğiz. Ancak bu 10 milyon kapasite 15 milyon yolcuya da hizmet verebiliyor. Eski kapasitede de eklendiğinde Sabiha Gökçen 20 milyon yolcuya hizmet verebilecek. 250 milyon euro’luk bu yatırımı 30 ay içinde tamamlamayı planlıyoruz.”
Krizi fırsat olarak görürüz
Limak İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir’e de ABD’de başlayıp tüm dünyada etkisini gösteren global ekonomik krizin yatırım planlarını nasıl etkileyeceğini soruyoruz. Özdemir, oldukça net ve kesin bir yanıt veriyor:
“Biz ve ortaklarımız krizden korkmuyoruz. Kriz olmasını elbette istemeyiz. Ancak olursa da bunu bir fırsat olarak değerlendiririz. Türkiye’nin krizlere dayanıklı çok güçlü bir özel sektörü var’.
Fatih YILMAZ/Para Dergisi