Mimarlar Odası İstanbul Şubesi aldığı yönetim kurulu kararıyla raporu tüm dünyadaki inşaat şirketlerine ve çevre örgütlerine bir mektupla gönderme karan aldı. Mimarlar Odası ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı, "Bu sadece Türkiye'yi ilgilendiren bir katliam değildir, dünyayı ilgilendiren bir katliamdır çünkü çok ciddi bir ısı adası da oluşmaktadır" dedi. Mimarlar Odası'nda düzenlenen toplantıda raporu Prof. Dr. Zerrin Bayraktar okudu. Prof. Bayraktar'ın ardından söz alan Mimarlar Odası ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı 3. Havalimanı ile ilgili dava sürecini ve bölgede yaşananları şöyle anlattı:
TAHRİBAT İDDİASI
Projeler gizli kapaklı hazırlanıyor.
3. havalimanı ile ilgili hazırlanan her iki ÇED raporu da, oradaki sulara 'su birikintisi' dese de, sulak alan tanımını değiştiremediği için tahribatın altını çizmiştir.
İNŞAAT DOMUZLARI ŞEHRE İNDİ
Orada korkunç vahşi kararlar var.
Mesela, hayvanlar için önce gürültü yapılarak çevreden uzaklaştırılacağı, kaçmayan hayvanlar için icabına bakacaklarına dair raporlar var. Bugün domuzların şehre gelmesinin tek nedeni doğal yaşam alanlarının yok edilmesidir. Bu yatırım 100 yıl ömürlüdür. Dünyanın ilk ormanları, mamut ormanlarının olduğu alandır orası.
17 Haziran 2013'te daha plan ortada yokken TMMOB ve odaları buna dava açmıştır. Ayrıca plan çıktıktan sonra bir dava daha açmıştır. Bu davalarımızı biz kazanırız arkadaşlar. Ama burada en önemli şey yürütmeyi durdurma kararı verilmesidir. Eğer siz yürütmeyi durdurma kararı vermezseniz, geri dönüşü mümkün olmayan zararlar oluşmaktadır. Davayı kazansak bile bunları geri getirmek çok zor olacaktır.
DÜNYANIN HER YERİNE GÖNDERECEĞİZ
Biz Mimarlar Odası olarak hem mahkemeye delil olarak sunacağız, ayrıca yeni aldığımız bir yönetim kurulu kararıyla da bütün dünyaya, burada paydaş olan bütün meslektaşlara, inşaat şirketlerine bir mektup eşliğinde yollayacağız."
O RAPORDA NELER YER ALIYOR
Kuzey Ormanları Savunmasının bir araya getirdiği 100 sayfalık raporda 13 başlık yer alıyor. Başlıklar ve açıklamalar şöyle:
- Bu kadar büyük havalimanı kimin yararına?
Dünyanın en yüksek yolcu kapasiteli Atlanta Havalimanı 95 milyon yolcu kapasitesiyle 1625 hektar üzerine kurulu olduğuna göre, 150 milyon yolcuya hizmet vermesi planlanan 3. Havalimanı'na 3500 hektarlık alanın yetmesi gerekirken proje neden 7650 hektar üzerinde planlanmıştır.
- Aerotropolis: Yeni havalimanı mı, yeni şehir mi?
Projenin ÇED raporlarında geçen aerotropolis, aero hava, tropolis ise metropolis kelimelerinin birleşmesiyle meydana gelmektedir. ÇED raporlarında, havalimanı şehir kompleksi başlığı altında iş merkezinden, kongre kültür merkezleri ve spor komplekslerine birçok farklı birimden söz edilmektedir. 3. Havalimanı projesi, 3. Köprü ve kanal ile birlikte bir pakettir.
- Dünya susuzluk çağına girerken İstanbul su kaynaklarını kaybedecektir.
- Nihai ÇED'lerde kaybolan ağaç sayıları göl, gölet ve gölcükler 2013 Mart tarihli ilk ÇED raporunda 2 milyon 513 bin 341 ağacın 657 bin 950'sinin kesileceği, 1 milyon 855 bin 391 ağacın ise taşınacağı belirtilirken, bu bilgiler nedense ikinci ve üçüncü ÇED raporlarında yer almamaktadır.
- Maden ocakları bölgesi yanıltmacası
- Önemli kuş göç yollarının üzerinde havalimanı projesi
- Meteorolojik şartların oluşturduğu uçuş güvenliği riskleri
- Özel zemin yapısı ve uçuş güvenliği riskleri
- Ekonomi alarm verirken Cumhuriyet tarihinin en yüksek bedelli yatırımı nasıl gerçekleşecek?
- DHMİ zarardan zarara koşuyor
- Havalimanı için Anayasa'nın 45,56, 90,63,166 ve 169. maddeleri çiğnenmiştir.
- Proje başlamadan vurgun
- İhaleye kesinleşmiş bir projeyle değil yani avan projeyle çıkılmıştır. Bu sayede ihaleden sonra yapılacak her türlü değişikliğin önü açılmıştır.
Eyüp SERBEST - Hürriyet