Kuzey Kıbrıs'ın krizdeki milli hava yolu şirketi KTHY, 5 yıl süreyle işletme ortağı bulunması için ihaleye çıktı. İhalenin iki gün gibi kısa sürede tamamlanması KKTC'yi böldü. 8 şirket şartname alırken tek teklifi Atlasjet verdi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC), 100 milyon dolar borçla batma noktasına gelen hava yolu şirketi Kıbrıs Türk Hava Yolları'nın (KTHY) işletme ortaklığı ihalesine tek teklif Atlasjet'ten geldi. 4 Haziran'da şartnamesi dağıtılan ihalenin dün sonuçlandırılacağının açıklanması 'peşkeş' tartışmaları yarattı. Onur Air ve Pegasus'un da aralarında olduğu 8 şirketin şartname almasına rağmen ihalenin süresinin kısalığı nedeniyle talip olamadığı belirtildi. Daha önce Türk Hava Yolları'nın iştiraki iken 9 Eylül 2005'te KKTC hükümetinin satın aldığı KTHY, uygulanan ambargo ve yanlış yönetim nedeniyle 5 yıldır ekonomik darboğaz yaşıyor. 100 milyon dolar borcu bulunduğu tahmin edilen KTHY'ye geçen günlerde THY Teknik tarafından 700 bin dolarlık haciz getirilmişti.
KKTC Başbakanı İrsen Küçük ve bakanların şartname hazırlanmadan önce Atlasjet Genel Müdürü ile bir araya gelmesi, ihalenin Atlasjet'in kabul ettiği koşullarda hazırlandığı iddiasını gündeme getirdi. İhaleye tek teklifi veren Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy ise iddialara karşı çıkıyor. Ersoy, "Herkes peşkeş çekiliyor diyor ama KTHY satılmıyor ki peşkeş çekilsin. Biz 3 yıldır bu işe talibiz, çalıştık, hazırlandık. 6 ay önce işbirliği önerisinde bulunduk. Herkese teklif götürüleceğini bilsek bu kadar çalışmazdık. Asıl mağdur olan biziz" dedi. Ersoy, ihaleye girmelerindeki en büyük nedenin Kıbrıs'ta başlattıkları yatırımlar olduğunu söyledi.
Onur Air ve Pegasus gibi diğer hava yollan ise süreyi kısa, şartları 'ağır' buldukları için ihaleye katılmadıklarını belirttiler. AtlasJet Başkanı Murat Ersoy, "3 yıldır bu ihale için hazırlandık. Herkese teklif götürüleceğini bilsek bu kadar çalışmazdık" dedi.
DERYA KARAYAĞIZ-Referans