Bu yılki teması "Dünyanın Dört Bucağı Kapitalizm ve Mücadele" olan Kongre'de üç ayrı salonda 22 oturum gerçekleştirildi. Her iki ilçenin CHP'li Belediye Başkanlarının desteği, çeşitli üniversitelerden bilim insanlarının organizasyonunda gerçekleştirilen kongreye katılım yüksekti.
Theodor Adorno'nun "Bilim İtaatsiz olana ihtiyaç duyar" sözündeki anlayışla kapitalizme karşı, sanattan çevreciliğe, sağlıktan sosyalizme bilimsel tartışmalar yapıldı. Mücadelenin içinden gelen emekçilerin deneyimleri ise "Sokağın Bilgisi" oturumunda izleyicilerle buluştu. Bu oturumda Tekel işçisi Metin Arslan, Deri ve Kundura İşçileri Dernek Başkanı Uğur Parlak, Tekstil işçisi Ersoy Nahırcı, Eğitim emekçisi Yunus Öztürk ve yazarımız Gökkuşağı Hareketi sözcüsü Bahadır Altan örgütlenme ve mücadele deneyimlerini anlattılar. Özellikle Demokratik, Şeffaf, Temiz Sendika talebinin artık bütün sendikaların tabanında, işçilerin sahip çıktığı bir mücadele haline geldiğinin işlendiği oturum izleyicilerin de katılımıyla coşkuyla yapıldı.
“Dilovası’nda halk sağlığını tehdit eden çevre kirliliği”nin tartışıldığı oturumda, bu konuyu kamuoyu gündemine taşıyan ve bu nedenle hakkında soruşturma ve davalar açılan Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu ve arkadaşları, bölgede bebeklerin daha anne karnında kirliliğe maruz kaldığını ve kanser olaylarının dünya ortalamasının çok üzerinde çıkmasının tesadüf olmadığını bir kez daha gözler önüne serdi.
En güncel konu Kürt Meselesinin tartışıldığı oturum ise doğal olarak en fazla ilgi duyulan buluşma oldu. Ertuğrul Kürkçü, Adil Kurt ve İrfan Aktan'ın söz aldığı oturumda ortak talep demokratik çözüm ve barıştı.
Kongre Karaburun 11 Eylül Pazar günü Mordağan’da yapılan çalışma grupları sunumları ve kapanış oturumuyla ve bir yıl sonra buluşma dilekleriyle son buldu.
İşçi Filmleri gösterimleri ve çeşitli kültürel etkinliklerle dopdolu bir organizasyon gerçekleştiren Kongre Karaburun gönüllülerini Airkule Ailesi olarak yürekten kutluyoruz.