Diyarbakır'a sivil havalimanı müjdesi veren hükümet, aylardır askerle arazi pazarlığı yürütüyor. Askeri amaçla yapılan, sivil uçuşlar için de kullanılan Diyarbakır Havalimanı'na siviller için ayrı bir terminal binası ve taksi alanı yapmak isteyen Ulaştırma Bakanlığı askerden arazi talebinde bulundu. Arazi sürecinin aşılması halinde, havalimanının yapımı için yıl bitmeden ihaleye çıkılması ve iki yıl içinde de havalimanının tamamlanması hedefleniyor.
Diyarbakır Askeri Havalimanı, kentte başka havaalanı olmadığı için daha sonra sivil uçuşlara da açılarak, ortak kullanıma başlanmıştı. Zaman içinde sivil amaçlı uçuş talebinin artması ve yolcu sayısının yıllık 1.5 milyonu bulması üzerine, ayrı bir sivil havalimanı ihtiyacı oluştu. Diyarbakır kamuoyunun da talebi üzerine harekete geçen Ulaştırma Bakanlığı, kent için sivil bir havalimanı yapma kararı aldı.
ATIŞ ALANI PAZARLIĞI
Diyarbakır'a sivil havalimanı kararı 2011 yılı başında alınmasına rağmen, aylardır askerle arazi pazarlığı yürütülüyor. Ulaştırma Bakanlığı, Diyarbakır'daki mevcut havalimanına, sivil uçuşlar için tamamen ayrı bir terminal binası ve uçakların park ile manevraları için ayrı bir taksi alanı yapma kararı aldı. Bu altyapı inşaatı için 660 bin metrekare büyüklüğünde bir arazi gerekirken, havalimanı civarında buna en uygun arazi olarak Diyarbakır 2. Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı'na ait atış alanı belirlendi. Askerle yapılan pazarlıklarla, bu alanın Ulaştırma Bakanlığı'na tahsisi gerçekleşti. Bakanlık da karşılığında askere yeni bir atış alanı bulmayı ve bu alanın yapımını üstlenmeyi kabul etti. Ancak askerler halen bölgede kendilerine uygun bir atış alanı arazisi beğenmedi. Bakanlık da askerler için uygun yer arayışını sürdürüyor.
HEDEF, YIL BİTMEDEN İHALE
Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, şu an Diyarbakır Havalimanı'nda kullanılan pistin ise ortak kullanım için yeterli olduğunu belirtti. Yetkililer, pistin boyu ve diğer standartlarının da uygun olduğunu aktardı. Yetkililer, askerle yürütülen arazi görüşmelerinin tamamlanması halinde, bu yıl bitmeden havalimanı yapımı için ihaleye çıkacaklarını kaydetti. Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılacak Diyarbakır sivil havalimanının altyapı işinin iki yıl içinde tamamlanması öngörülüyor.
Deniz ÇİÇEK / Akşam