Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından tüm uçuşları durdurulan Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın (KTHY) yılan hikâyesine dönen satış hikâyesinde dün şok bir gelişme yaşandı. Salı günü KKTC hükümetinin ‘Anlaştık’ açıklamasını yaptığı Atlasjet, ‘KTHY çalışanlarının tavırları nedeniyle çaresiz kaldıklarını’ belirterek görüşmelerin durdurulduğunu açıkladı.
Temmuz sonuna kadar 70 bin bilet satan KTHY’nin bu yolcuları nasıl ülkelerine ulaştıracağı konusunda belirsizlik devam ederken, şirketin 2010 yılı sonuna kadar 750 bin bilet satışını gerçekleştirdiği öğrenildi. Bölgede faaliyet gösteren otel sahipleri meydana gelen ‘kaos’ ortamından dolayı oteldeki müşterilerin odalarından çıkamadığını, gelecek rezervasyonların da iptal haberlerini almaya başladıklarını ifade ettiler.
Rezervasyon iptallerinin yüzde 25’lere kadar çıktığında yaklaşık 90 bin kişilik rezervasyon iptali söz konusu olacak.
TÜRKLERE YER KALMAYABİLİR
Yıllık 434 milyon dolarlık turizm geliri bulunan KKTC’ye yıllık 350 bin turist gelirken bunun 114 bini yabancı turistlerden oluşuyor. Yabancıların ülkelerine gidememeleri nedeniyle Türk turistlere yer kalamayabileceği, rezervasyon yaptıkları otellerden başka otellere yönlendirilebileceği belirtiliyor. Kıbrıs’taki Kaya Artemis’in Genel Müdürü Nihat Berkan, 900 kişilik otellerinde uçakları kalkmayınca biletleri elinde olan ve zoraki olarak otelde kalanların çok fazla olduğunu söylerken, Acapulco Resort Kıbrıs Oteli’nin sahibi Ünal Çağaner ise “Ziyaretçilerimiz büyük sıkıntı yaşıyorlar. Bunun acısını gelecek yıllarda daha fazla çekeceğiz. Bunları bize Rumlar bile yapmazdı” dedi.
"ÇALIŞAN DESTEK VERMEDİ, VERİLERE ULAŞAMADIK"
Atlasjet Havayolları dün yaptığı açıklamada KTHY ile yaptığı işbirliği görüşmelerinin durdurulduğunu belirtti. Şirketten yapılan açıklamada, “Şirket çalışanları ve yöneticileri ile en üst seviyede işbirliği içinde olunabilmesi ile aşılabilecek bu tür şirket kurtarma krizinde, çalışanların bizlerle dayanışma içinde olmadan, sadece tek taraflı iyi niyetli çabalarımızla, bu işte başarılı olamayacağımız son derece aşikârdır. Bu nedenle gelinen noktada KTHY ile işbirliği görüşmelerimizi durdurma kararı aldık” denildi. Açıklamada, KKTC halkı açısından ‘Cyprus Turkish’ isminin yaşamasının son derece önemli olduğu belirtilirken, şöyle devam edildi: “Çalışanların haklarına son derece önem vermemize rağmen, KTHY'de süregelen grevler, sendika ve çalışan personelin olayın ciddiyetini ve vahametini kavrayamamış olması ve gösterilen büyük dirençler nedeni ile hiçbir veriye ulaşamayışımız bizleri tam anlamı ile çaresiz bırakmıştır. Öte yandan uçak sahiplerinin de ‘şirket batıyor’ endişesi ile kontratlarını iptal etme yönüne gitmeleri olayı tam bir çıkmaza sokmuştur.”
Açıklamada ayrıca yolcu mağduriyetlerinin önüne geçebilmek için sadece son iki gün koyulan ek seferler ile 2000’den fazla koltuk arzı yaratarak KKTC ile Türkiye ve İngiltere arasında KTHY biletli yolcuların taşınmasının sağlandığı belirtildi.
UÇAK FİYATLARI 2’YE KATLADI
KTHY’nin uçuşlarının Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından durdurulması üzerine ortaya çıkan kriz ile Kıbrıs’tan çıkıp önce İstanbul’a varmak isteyen yolcular sayesinde havayolu şirketleri fiyatları ikiye katladı. Vergiler dahil olmak üzere Lefkoşa’daki Ercan Havaalanı’ndan İstanbul’a uçuşlarda Türk Hava Yolları’nda tek yön fiyatı 300 lirayı buldu. Pegasus’un Sabiha Gökçen’e yaptığı çoğu yer kalmayan seferlerde fiyat yine 300 liraya kadar çıkarken, Atlas Jet’in Atatürk Havalimanı’na yaptığı seferlerde de bilet fiyatı 260 lirayı buldu.
KTHY’NİN MÜDÜRÜ ALTINCIK İSTİFA ETTİ
KTHY’nin Genel Müdür Vekili Selim Altıncık dün görevinden istifa ettiğini açıkladı. Şirketteki asli görevinin Genel Koordinatörlük olduğunu belirten Altıncık yaptığı açıklamada “Zaten ek görevdi. Lüzum üzerine istifa ettim” diye konuştu.
‘ADANIN TURİZMİ RUMLARA KALDI’
Yaşanan gelişmelerden Güney Kıbrıs Rum kesiminin fazlasıyla kârlı çıkacağını belirten Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Özbek Dedekorkut, “KKTC’ye 114 bin yabancı turist gelirken buna rağmen Güney Kıbrıs’a yılda 2.5 milyon turist gidiyor. KTHY krizinden sonra artık KKTC’ye turist geleceğini sanmıyoruz. Bundan böyle Ada’nın turizmini tamamen Rumlara kaptırdık diyebiliriz” dedi.
EYLEMCİ SENDİKALARDAN ERDOĞAN'A MEKTUP
Lefkoşa’da dün 34 sendika birleşerek KTHY’nin özelleştirilmesine karşı eylem yaptı. Maliye Bakanlığı’na yürüyen eylemciler, Bakanlık binasına su dolu pet kutular fırlatarak, Maliye Bakanı Ersin Tatar aleyhine çeşitli sloganlar attı. Daha sonra UBP Genel Merkezi’ne giden eylemciler binaya yumurta, domates ve taş attılar.
Eylemciler adına açıklamalarda bulunan Hava-Sen Başkanı Buran Atakan’ın konuşmasının ardından 5 sendika başkanı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a iletilmek üzere hazırlanan mektubu vermek için Türkiye Büyükelçiliği’ne gitti.
Hava-Sen Başkanı Atakan, mektubun içeriği hakkında şöyle konuştu:
‘Toplum olarak, öz değerlerimize, kurumlarımıza sahip çıkmakta kararlı olduğumuzu, bunun özelleştirme adı altında AKP’ye yakın sermayedarlara peşkeş çekilmesine karşı olduğumuzu söyledik ve KKTC hükümetinin yapamadığı veya girişimde bulunmadığı, Türkiye Cumhuriyeti Sivil Havacılık tarafından askıya alınan uçuşlarımızın bugün itibarıyla kaldırılmasını ve saat 14.00’te uçaklarımızın göklerde yerini almasını talep ettik.”
ÜNSAL EREKE-Habertürk