ÜNAL BAŞUSTA YAZIYOR...
Olay Sharjah-Lucknow-Delhi uçuşu sırasında iki pilot ve iki kabin görevlisi arasında yaşandı ve inişten sonra ekip karakolluk oldu.
Air India sözcüsü kavgaya karışanların birbirlerini itham ettiğini, uçuş güvenliğini ciddi bir şekilde tehlikeye düşürenlerin kavgayla ilgili soruşturma bitene kadar uçuştan alındığını ve haklarında çok sert yaptırımlar alınacağını doğruladı.
Olayın 5 gün süren ve gerek uçuş personeli gerekse yolcular için çok büyük huzursuzluk ve stress yaratan bir grev sonrası olması çok düşündürücü.
Polise ilk şikayet kokpitten zorla ve itilerek çıkarılmak istenen bayan kabin görevlisi tarafından yapıldı. Kabin memuru, uçuşun kaptan ve yardımcıları Ranbeer Arora ve Aditya Chopra’dan davacı oldu. Polis, doktor raporlarının kabin görevlisinin ellerinden yaralandığını teyit ettiğini, purser ve ikinci pilotun da aralarındaki kavgadan sonra yaralar aldığını açıkladı.
Cumartesi geceyarısı uçak Pakistan hava sahasındayken meydana gelen olayda ilk tartışma daha uçak Sharjah’tan kalkmadan önce pre-flight briefing sırasında yaşandı. Kalkıştan sonra uçuş süresini pilotların söylediği gibi değil de tarifedeki gibi anons eden hostes, kokpite çağrılarak kaptan tarafından sert bir şekilde ikaz edildi.
İddiaya göre, bir ara kavga edenler kokpiti boş bırakarak yolcuların önünde bile kavgalarına devam etti. Kokpittten dışarı zorla çıkartılan bayan kabin memuru bu sırada kolunu incitti, bunu gören purser da içeri girerek neler olduğunu sordu. Soruya küfürlerle karşılık verilmesi üzerine kokpit kapısı önünde kavga başladı. Kavganın uzaması üzerine kaptan o sırada üzerinden uçtuğu Pakistan’ın Karaçi Havalimanı'na emergency (acil) iniş yapacağını söyledi. Kendisi de CPL lisanslı olan purser, bu sırada kaptana “Nereye istersen indir, uçağı ben bile uçururum” dedi. Kavga, pilotların her iki kabin memurunu kokpitten atarak kapıyı kilitlemelerinin ardından sona erdi.
Grev sonrası oldu
Air India’da 250’ye yakın pilot 26 Eylül’de başlayan iş bırakma eylemi yapıyordu. Grevin başladığı günden beri günde 200 uçuştan yaklaşık 40’ı iptal edilmişti.
Birçok iç hat uçuşunun yanı sıra New York, Londra, Chicago, Singapur gibi dış hat uçuşları da grevden yoğun olarak etkilenmişti. Pilotlar, havayolunun çalışanların aldıkları primlerin yüzde 50 oranında keseceğini açıklaması üzerine grev başlatmış ve olaylardan havayolunun 7 bin çalışanı da etkilenmiş ve bütün bunlar üst düzey yöneticilerden, kıdemli çalışanlara kadar herkese yansımıştı. Air India Mart 2009’da biten mali yılda 875 milyon dolar zarar açıkladı ve hükümetten yardım istedi. Havayolu şirketi, girdiği ekonomik darboğazdan çıkmak için çalışanların primlerinde kesinti yapmaya karar vermişti.