Yaklaşık 4 yıl önce ihalesi yapılan ve Taş Yapı'nın inşaatını üstlendiği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) yeni havalimanı inşaatı için bugün ilk beton, KKTC ve Türkiye'den hükümet yetkililerinin katılacağı törenle dökülecek. Ancak tören yapılacak olmasına rağmen havalimanının yapılacağı arazi üzerinde bazı anlaşmazlıklar var. İhale öncesinde arazinin bazı bölümleri çeşitli kurumlara kiraya verilirken, bazı bölümleri ise askeriyeye ait.
Taş Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı araziyi tam olarak teslim alamadıkları için yeni havalimanı inşaatıhı bitiremediklerini ifade etti. Burada hem devletin hem de kendilerinin kaybı olduğuna değinen Turanlı, "İhale sonrasında eski havalimanını işletmeye başladık. 17 milyon Euroluk yatırımla bu havalimanını yeniledik ve 10 milyon Euro vergi ödedik. KKTC'de vergi şampiyonu olduk. Eğer yeni havalimanı işlemeye alınsaydı devlet daha fazla kazanacaktı. Zamanında başlayabilseydik havalimanı bu yıl açılacaktı. Yaşanan sorunlar nedeniyle 2018'e kaldı" dedi.
ARAZİ TESLİM EDİLEMEDİ
İhale sonrasında eski havalimanının kendilerine teslim edildiğini dile getiren Turanlı, "Yeni havalimanı yap-işlet-devret modeli ile inşa ediliyor. 25 yıllık bir anlaşmamız var. Ancak yeni havalimanının yapılacağı araziyi tam teslim alabilmiş değiliz. Arazi üzerinde çeşitli sorunlar var. Arazinin bazı bölümleri kiralanmış. Üzerinde çiftçiler ekim yapıyor. Bir yerinde yemek fabrikası çalışıyor. Bir bölümünde askeri arazi bulunuyor. Bir tarafta ise uçak bakım hangarı yer alıyor. Bir türlü KKTC'li yetkililer sorunu çözebilmiş değil. KKTC'de biz ihaleyi aldığımızdan bu yana 3-4 tane Ulaştırma Bakanı değişti. Son gelen bakanımız bir hayli ilgili. Sorunu çözmek için elinden geleni yapıyor. Bugün bir tören düzenleniyor. Yetkililerde en kısa sürede sorunun çözüleceğini söylüyor" diye konuştu.
Turanlı, "Yeni havalimanında 130 bin metrekare terminal binası, 40 bin metrekare otopark olacak. Büyük uçakların inebileceği bir pist de inşa edilecek. Toplamda 250 milyon Euro'luk yatırım yapılacak. Ancak 2013'te inşasına başlamamız gereken proje için daha 40 milyon Euro harcadık. Bunun içinde eski havalimanının yenilenmesi için harcanan para da var. Eğer yeni havalimanı inşa edilmiş olsaydı burada kiralanabilir alan daha fazla olacaktı. 30 bin metrekare alan kiraya verilecekti. Yapılan anlaşma gereği gelirimizin yüzde 48'i devletin. Ayrıca kazancın yüzde 20'si de vergi olarak devlete ödeniyor. Yani burada en büyük kazanan devlet olacaktı" diye konuştu.
3 YIL SONRA 100 MİLYON TURİST
KKTC ‘nin dünyamı en güzel yerlerinden biri olduğunu söyleyen Emrutlah Turanlı. 'Ancak bürokrasinin biraz daha hızlı aşılması gerekiyor. Birçok yatırımcı bu yüzden yatım yapamıyor. Havalimanı dışında bir de otel yatırım planım var. Türkiye'de de yatırımlara devam eriyoruz. 15 Temmuz sonrasında Haydarpaşa'da 700 odalı bir otel için temeli attık. 300 milyon dolar yatırım yapacağız. Şişli’de 1 milyar dolarlık yatırımla karma bir proje gerçekleştiriyoruz. Bunun içinde de bir otel olacak. Etiler’de de 300 odalı 125 milyon Euroluk yatırımla bir otel daha inşa edeceğiz. Herkes neden bu kadar otel yapıyorsun. Turizm çok kötü' derken ben yatımlarıma devam eriyorum. Çünkü devletler işadamlarının yatırımları ile büyür. Böyle kötü dönemlerde herkesin yatımı yapması gerekiyor. İnanıyorum ki 3 yıl sonra otellerim bittiğinde ülkemize 100 milyon turist gelecek'' dedi.
Burak COŞAN-Hürriyet