Atlasjet'in İstanbul-Isparta uçağının Keçiborlu'da düşmesinin üzerinden 3 yıl geçti ama tartışmalar bitmedi. Şimdi de kaptan pilotun, MD83 tipi uçağı uçuracak ehliyetinin olmadığı iddia edildi. Ulaştırma Bakanlığı Kaza Soruşturma Kurulu'nun hazırladığı 184 sayfalık raporun 155-159'ncu sayfalarında, "Kaptan Pilot Serhat Özdemir, MD83 tipi uçak eğitiminde minimum uçması gereken 100 saat yerine, 14 saat 40 dakika (85 saat 20 dakika eksik) uçmuştur. Simülatör uçuşu eğitiminde de 32 saat yerine 20 saat (12 saat eksik) uçuruldu" tespiti yapıldı. Uçak kazalarında bilirkişi olarak görev alan ve Isparta'daki kazayla ilgili davanın 17 Şubat'taki duruşmasında tanık olarak dinlenen 37 yıllık Kaptan Pilot Fevzi Altunbulak, SABAH'a bu konuyla ilgili şok açıklamalar yaptı: "Ulaştırma Bakanlığı Kaza Soruşturma Kurulu, eksik simülatör uçuşu ile uçak tip yetkisinin pilotun lisansına işlenmesinin mümkün olmayacağını, eğer işlenirse lisansın geçersiz (pilotun ehliyetsiz) olacağını gayet iyi bilir. Kurul, konuyu detaylı incelemiş, önemini vurgulamış. Ancak usulsüzlüğün adını koyarak, 'Pilotlar ehliyetsiz uçuruldu' diyememiş. Oysa bu uçuşta pilot ehliyetsizdir."
MAHKEMEYE RAPOR SUNDU
Isparta Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, Kaza Soruşturma Kurulu'nun kaza raporunu inceleyerek, mahkemeye 9 sayfalık bir rapor sunan Altunbulak, "Raporu bilirkişi olarak inceledim. Kaptan Pilot Serhat Özdemir, o uçak tipinde yetkili değildi. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, zorunlu simülatör uçuşlarının 12 saat eksik olduğunu bilmesine rağmen, MD83 uçak tipini Serhat Özdemir'in lisansına işleyerek, çok büyük bir usulsüzlük yapmıştır. Bu durumda Serhat Özdemir, tüm uçuşlarını geçersiz lisans ile (ehliyetsiz) olarak yapmıştır. 'Hat uçuş eğitimi' de 14 saat 40 dakika verilerek, ikinci pilotlarla uçuşa gönderilmiştir. Olması gereken süre en az 100 saattir. Sivil Havacılık, pilotun sertifikasının onaylaması ve denetim eksiklikleriyle hatalıdır" dedi.
FLAP ARIZASI İNCELENMEDİ
Fevzi Altunbulak, enkazdaki parçaların kim tarafından ve ne amaçla söküldüğünün tüm ısrarlı çabalara rağmen sorgulanmadığının altını çizdi. Altınbulak, "Kurul, depoya kaldırılmış enkazı dahi incelememiştir. Flap arızası üzerinde durulmalıydı. Kaptan pilot flap arızasıyla meşgul olduğundan ikinci pilotun yanlış başta uçtuğunu fark edememiştir" diye konuştu. World Focus Havayolları uçağı, 30 Kasım 2007'de Atlasjet'in İstanbul-Isparta seferini yaparken Keçiborlu yakınlarında düşmüştü. Kazada 57 kişi ölmüştü. Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru ile kazanın olduğu tarihte Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan ancak daha sonra emekliye ayrılan Oktay Erdağı, bu kazayla ilgili olarak 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.
KURULUN LİSTESİ
Kazası Nihai Raporu'nu hazırlayan Kaza Soruşturma Kurulu şu isimlerden oluşuyor: Ferudun Seren (Kurul Başkanı, Şube Müdürü), Hamza Dinç (Uçak Mühendisi), H. Emre Ballı (Havacılık ve Uzay Mühendisi), Burçin Efe Silsüpür (Endüstri Mühendisi), Nuri Sakarya (Kaptan Pilot- Uçuş Emniyet ve Kaza Kırım Uzmanı), Seyfettin Keskin (Kontrol Pilotu)
'Düzgün pilot olsalardı bu uçağı uçurmazlardı'
Bu olayda baştan sona ihmal söz konusu
Prof. Dr. Metin Arık (Kazada hayatını kaybeden Prof. Dr. Engin Arık'ın eşi): Bu olayda baştan sona bir ihmal söz konusu. Pilotların yetersiz olduğu zaten ortadaydı. Pilotlar doğru dürüst olsaydı zaten bu kadar çok arızası olan bir uçağı uçurmazdı. Asker kökenli pilotlar biraz gözü kara oluyor. O konuda da denetim getirilmesi gerekli. Şu anda beni en fazla rahatsız eden, henüz Atlasjet hakkında dava açılmaması. Sivil Havacılık bu uçağın uçmasına izin vermiyordu, Atlasjet'e kiralanınca Sivil Havacılık'tan izin çıktı. Ben bundan son derece rahatsızım. Şu an eşim Engin Arık'ın annesinin yanındayım, o da beddua ediyor.
Halkın hayatına hiçbir değer verilmiyor
Avukat Şehnaz Doğan Yüzer (Boğaziçi Üniversitesi Araştırma Görevlisi Berkol Doğan'ın halası): Bu raporda dikkat çekilen eksiklikler hiçbir şey değil. Pilotun MD83 tecrübesi hiç yok, üstelik ilk defa gideceği alana gece vakti gönderiyorlar. Bütün bu eksikliklere bir de uçağın arızaları eklenince tam oluyor. Uçağın 5 önemli arızası var ki bunlar ile bir uçağın uçmasına kesinlikle izin verilmezmiş. Ama tüm bunların müsebbibi Türk halkının hayatına değer vermeyen yetkililer. Bir uçağa bindiğimizde pilota deneyimini ya da uçak arızasını biz sormayız. Bunu bizim yerimize devletin görevli birimleri yapar. Ateş düştüğü yeri yakıyor. Yine aynı şirketin benzer uçakları uçuyor, insanlar da bu uçaklara biniyor.Aynı denetimsizlik bu ülkede hâlâ sürüyor.
Uçuşla ilgili uluslararası kurallara uyulmalıdır
Muzaffer Özacar (Türkiye Havayolları Pilotları Derneği Başkanı): Uçuş eğitimleri ile ilgili uluslararası kurallar var. Asgari ve azami uçuş eğitim saatleri vardır. Havayolu şirketleri, asgari veya azami uçuş eğitim saatlerinden birini uygulayabilir. Bunun tatbik edilmesi şarttır. Eğer bu uygulanmaz ise o pilotun uçağı uçurma yetkisi olmaz. Hatalı bir işlem yapıldığı anlamına gelir.
Gül KİREKLO-Sabah