GEÇMİŞE SAYGI
İngiliz Havayolları British Airways'in Londra'da genel merkezindeki Heritage Müzesi ziyaretçi akınına uğruyor. Dünyada az sayıda havayolu şirketinde bulunan müzelerden birisi olan müzede emekliye ayrılan British Airways çalışanları gönüllü olarak ziyaretçilere şirketin tarihçisiyle ilgili bilgi veriyor. Müzede geçmişten günümüze kullanılan tüm uçakların maketleri sergilenirken ziyaretçiler adeta bir zaman tünelinde gezinti yapıyor. Ayrıca kabin memurlarının giydikleri kıyafetler, uçaklarda verilen ikram hizmetlerinin dünü bugünü, çeşitli fotoğraflar ve maketler eşliğinde anlatılıyor.
ADI YAŞATILIYOR
Müzede yer alan bir kabin görevlisinin fotoğrafına ve madalyasına ise ayrı bir saygı gösteriliyor. 22 yaşındaki kabin görevlisi Barbara Jane Harrison’ın fotoğrafının ve kahramanlık madalyasının bulunduğu bölüme gelen ziyaretçilere kahraman kabin memurunun kahramanlık hikayesi anlatılıyor. 8 Nisan 1968 tarihinde, British Overseas Airways Corporation(BOAC)'ın 712 sefer sayılı uçağı Sydney'e gitmek üzere Londra Heathrow Havalimanından kalktı. Kalkıştan kısa bir süre sonra Boeing 707 tipi uçağın ikinci motoru yandı ve kanattan koparak düştü. Uçak 2.5 dakikada inmeyi başardı ama yangın kanatta devam etti ve gövdeye yayıldı. Harrison ve başka bir kabin memuru uçağın arka tarafındaki acil çıkış kapılarını açarak "slide" i şişirdiler.
UÇAĞI TERK ETMEYİ REDDETTİ
‘Slide’ dolandığı için diğer kabin memuru aşağı inerek düzeltmek zorunda kalırken uçağa geri dönmesi mümkün olmadı. Yangının devam etmesine rağmen Harrison uçakta kaldı ve birçok yolcunun kurtulmasına yardım etti. Yangın yayılırken, uçağın arka kısmından çıkmak imkansız hale geldi ve Harrison kalan yolcuları başka çıkışa yönlendirdi. Kendini kurtarmak için uçağı terk etmeyi reddetti ve cesedi arka koltuklardan birinde oturan engelli bir emeklinin yakınında bulundu. Harrison, engelli yolcuyu kurtarmaya çalışırken öldü. Jane Harrison, York'taki Fulford Mezarlığı'na gömülürken yolcuların kurtulması sırasında göstermiş olduğu kahramanlıktan dolayı, ölümünden sonra Kraliçe 2. Elizabeth tarafından ‘George Cross’ nişanı verildi. Bu nişan barış zamanında bir kadına ilk ve tek defa verilmiştir. Jane'in almış olduğu nişan babası Alan tarafından kabul edildi. Jane Harrison George Cross nişanını alan en genç kadın olarak tarihe geçti.
TARİHİMİZLE GURUR DUYUYORUZ
British Airways Türkiye Pazarlama ve Satış Müdürü Barbaros Şahin, "Açıkçası British Airways sektörün öncülerinden birisi. Her zaman kendi mirasımızı göstermek istiyoruz. Çalışanların hepsi emekli British Airways çalışanları ve gönüllü olarak burada çalışıyorlar. Bu aynı zamanda çalışanların şirkete bağlılığını da gösteriyor. İlk uçuştan bugüne kadar olan bilgileri alabiliyorsunuz, bu bizim için övünç kaynağıdır. Speedbird Centre`da sergide olan koleksiyonumuz gerçekten benzersizdir. British Airways geçmişi ve geleceğiyle birçok havayolunun örnek aldığı bir tarihe sahiptir ve biz bu tarihi çalışanlarımıza ve yolcularımıza göstermekten gurur duyuyoruz" dedi.
Süleyman ŞEN-Airkule.com