HER İSTEYEN KABİN MEMURU OLUR MU?
İstanbul Havacılık Akademisi, daha önce THY’de uzun yıllar Filo Planlama Müdürü olarak görev yapan Uçak Mühendisi Çağatay Fırat tarafından kuruldu. THY’nin dışında bazı özel havayollarında da yöneticilik yapan Çağatay Fırat, havacılık camiasında çok tanınan isimlerden… Milli Eğitim Bakanlığı onayıyla çalışan İstanbul Havacılık Akademisi’nde kabin memurluğu temel eğitimi, havacılık İngilizcesi, diksiyon ve eğitimcinin eğitimi konularında dersler veriliyor. Bunun dışında önümüzdeki dönemde SHGM onayının tamamlanmasıyla uçak teknisyenliği, sivil havacılık güvenliği, tehlikeli maddeler ve uçuş hareket uzmanlığı alanlarında da eğitim başlayacak.
Akademide en rağbet gören alanlardan birisi kabin memurluğu eğitimi… Daha önce THY’de kabin amirliği görevinde bulunmuş halen İstanbul Havacılık Akademisi’nin Genel Koordinatörü ve Kabin Eğitim Müdürü Semra Dereli Civelekhan’la okuldaki faaliyetleri ve kurumun farklılığını konuştuk.
Eğitim koşullarınız ve aday seçiminiz nasıl oluyor?
Kabin Eğitimi süremiz 4 ay. Kabin memuru olmak için başvuru çok ama bunun için gereken kriterlere sahip olmayanların sayısı da az değil. Bu eğitimi almak isteyen adayların öncelikle aradığımız şartlara uygunluk göstermesi gerekiyor. Bunlar, boy-kilo ölçümü, İngilizce seviye tespiti ve mülakat… Ayrıca Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ile anlaşmalı bir hastaneden uçuşa elverişli raporu alınıyor. Orta seviyede İngilizce ile eğitime başlayan bir adayın 4 aylık eğitim süreci sonunda İngilizcesi ileri seviyeye getiriliyor. Ayrıca Almanca ve Fransızca da giriş seviyesinde öğretiliyor. Eğitimde meslek derslerinin yanı sıra diksiyon, anons, makyaj gibi dersler de veriliyor. Uygulamalı eğitimleri anlaşmalı olduğumuz Türk Hava Yolları eğitim merkezinde yaptırıyoruz. Yani 4 aylık eğitim sonucunda kursiyerlerimiz, kabin memurluğu hakkında toplam 38 dersi tamamlamış, üniformasını düzgün taşıyacak, yüzme bilen, yemek kültürü ve sofra adabına, görgü ve protokol kurallarına hakim, doğru tonlamalarla anons yapan, dili ileri seviyede kullanan donanımlı birer kabin memuru adayı oluyorlar.
İstanbul Havacılık Akademisi’nin aynı alanda eğitim veren diğer kurumlardan farklılığı nedir, sektöre katkıda bulunacak başka etkinlikler, faaliyetler planlıyor musunuz?
Kurum olarak konuya ciddi ve geniş bir bakış açısıyla yaklaşım gösteriyoruz. Öncelikle kabin memurunun 4 aylık eğitim programı, bu donanımla şu an Türkiye’de tek… Müfredatı hazırlarken tüm üniversite ve havayollarının müfredatını inceledik ve sonuçta özgün bir müfredat ortaya çıkardık. Zaten yaşamımızın her döneminde sektörün içinde olduğumuzdan dolayı her gelişmeyi, her aktiviteyi ciddiyetle ve günü gününe izliyoruz. Akademimiz kurulur kurulmaz Airshow ve IFTE fuarlarına katıldık. 20 yıldır düzenlenen Avrupa Fair Play Kongresinde ilk kez spor dışında bir konunun, havacılıkta fair play’in konuşulmasına imza attık. (HAVACILIKTA FAİR PLAY’İ ANLATTI) Kurucumuz Çağatay Fırat’ın Riga’da düzenlenen 20. Avrupa Fair Play Kongresi’nde ilk kez spor dışında bir konuda sunum yaparak Havacılıkta Fair Play’i anlattı. Bu bizler için büyük gururdur ki, bu ilki ülkemiz adına kurumumuz gerçekleştirdi… Yenilikçi eğitim programlarıyla eğitmen yetiştirmenin yanı sıra havacılık yayınları hazırlamayı ve yayınlamayı da planladık. My Aviation Career (MAC) adlı projeyle sektöre yönelik CV havuzu oluşturarak havacılara kariyer ve istihdam planlaması yapan bir kurum olarak sektöre yenilikle birlikte ciddiyet, profesyonellik de getireceğimizi düşünüyoruz.
Eğitim sonrası istihdam safhası için neler yapacaksınız?
Eğitim bittikten sonra hem istihdamda hem de kariyer planlamalarında danışmanlık hizmeti veriyoruz. Zaten istihdam konusunda “öncelik” sağlayan bazı havayolu şirketleriyle anlaşmalarımız var.
İBRAHİM KÖKTENER-SÜLEYMAN ŞEN