Yakınlarını kaybedenler, Keçiborlu Cumhuriyet Başsavcılığına havayolu şirketi Atlas Jet'in yanı sıra Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve uçağın kiralandığı World Focus AŞ hakkında suç duyurusunda bulundu. Savcılık ise sadece World Focus Şirketi Genel Müdürü ve 8 teknik görevlisi aleyhine dava açtı.
İLK KARAR KOVUŞTURMAMA
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) yetkilileri hakkında ise ölüme neden olmak suçundan kovuşturmama, görevi kötüye kullanmak suçundan ise yetkisizlik kararı vererek dosyayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Atlasjet AŞ yetkilileri ve World Focus AŞ'nin ortakları ile diğer teknik görevlileri hakkında da yine kovuşturmama kararı verdi.
Kazazede yakınları, Burdur Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz ederek dava açılması talebinde bulundu.
YARGITAY YOLU AÇTI
Ancak dava talebi reddedildi. Bunun üzerine Adalet Bakanlığı'na başvurularak "yazılı emir yoluyla bozma" talebinde bulunuldu. Kovuşturmama kararı Yargıtay Ceza Dairesi'nce kaldırıldı.
SHGM Genel Müdürü Ali Arıduru ve Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı davadan iki yıl sonra, Atlas Jet yetkilileri ise davadan 3 yıl sonra taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma suçundan yargılanmaya başlandı.
2 PİLOTA YALAN TANIKLIK
Soruşturma aşamasında, müdahil avukatlarca, uçağı kazadan bir hafta önce ve düştüğü gün kullanan pilotlar aleyhine, uçaktaki arızaları bildirmedikleri iddiası ile suç duyurusunda bulunulmuş ancak reddedilmişti. Arızaların bilirkişi raporları ve tanıklarla teyidinin ardından, yine müdahil avukatların şikâyeti üzerine savcılık, aynı gün uçağı kullanan ve arıza olmadığını beyan eden iki pilot aleyhine "yalan tanıklık" iddiasıyla davaya dahil edildi.
Olayı "Toplu cinayet" diye niteleyen müdahil avukatları 57 kişinin taksirle değil, sanıkların olası kast taşıyan eylemleriyle öldüğünü savundu. Atlas Jet Yönetim Kurulu Başkanı Ali Murat Ersoy son duruşmada, "Uçağın yere yaklaşım cihazı kazadan 15 gün önce arızalanmış. Pilotlar bunu bilerek uçmuşlar. Hem merhum pilotlar hem
de hayatta olan diğer pilotlar ile World Focus'un ilgili yönetim kademesiyle teknisyenleri bilinçli taksir suçunu işlemişlerdir" dedi. Suçun türü "bilinçli taksir"e çevirildi. Dönemin Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru ile 18 kişinin yargılandığı davada, sanıklar hakkında "bilinçli taksir" suçundan 4 ila 22.5 yıl arasında hapis isteniyor.
Hürriyet