Ordu'nun Gülyalı, Giresun'un Piraziz ilçeleri açıklarında Karadeniz'de oluşturulan dolgu alanda yapımına geçen temmuz ayında başlanan havaalanında isim karmaşası sürüyor.
Havaalanına önce iki ilin ilk hecelerinden oluşan 'Or-Gi' adı verildi. Ancak İngilizcede 'toplu seks' anlamına gelen 'orgy' kelimesini çağrıştırdığı için Or-Gi'den vazgeçildi.
Bunun üzerine havaalanının adı, geçen yıldan itibaren resmi yazılarda ' Ordu-Giresun Havaalanı' olarak kullanılmaya başladı. Havaalanının asıl isminin ne olacağı 2 ilde de en çok konuşulan konulardan biri olurken, yörede herkes farklı bir isim istiyor, bir türlü isim konusunda uzlaşma sağlanamıyor. Şimdi herkes, son söz sahibi Ulaştırma, Denizcilik ve Yatırım Bakanlığı'nın vereceği ismi bekliyor.
ANKETTEN 'GÜL-AZİZ' ÇIKTI
Ulaştırma, Denizcilik ve Yatırım Bakanı Binali Yıldırım daha önce yaptığı açıklamada '528, ilk iki rakamı Ordu'nun, son iki rakamı Giresun'un plakası. 528 Ordu- Giresun Havaalanı olsun' dedi. Ancak bu öneri kabul görmedi. Giresun Valiliği'nin yaklaşık 50 bin kişiyle yaptığı ankette, Gülyalı ve Piraziz'in karması 'Gül-Aziz' 21 bin 663 oyla birinci çıktı. 'Gülyalı', 'Ordu-Giresun' ve 'Piraziz' bunu takip etti. Her iki ildeki vali ve belediye başkanlarının önerileri şöyle:
- D. Ali Şahin (Giresun Valisi): Çotanak, her iki geçim kaynağı fındığın daldaki hali. Çotanak olabilir. 'Gül-Aziz' de uygun.
- Orhan Düzgün (Ordu Valisi): Şu anda Ordu-Giresun Havaalanı, son ismi ne olur bimem.
- Seyit Torun (Ordu Bel. Başk): Gülyalı olmalı. Recep Tayyip Erdoğan adına karşıyız.
- Kerim Aksu (Giresun Bel. Başk.): Ordu-Giresun Havaalanı olması en mantıklısı.
- Hüseyin Akyol (Ordu AK Parti İl Başkanı): Kamuoyu ismini koymuş: Ordu-Giresun.
- Sabri Öztürk (Giresun AK Parti İl Başkanı): Türk ve dünya siyasetine damgasını vuran Recep Tayyip Erdoğan'ın adı verilmeli.
- Mustafa Kısa (Giresun CHP İl Başkanı): Her kesimin benimseyebileceği, siyaset dışı bir isim olmalı
- Bahattin Cörüt (Ordu CHP İl Başkanı): Gülyalı'ya kimse karşı çıkmamalı. Çotanak da olabilir.
Maliyeti 144 milyon TL
Havaalanına ilişkin bazı rakamlar şöyle:
- Tamamlandığında Türkiye'nin 52. havaalanı olacak.
- Yapımı boyunca yılda ortalama 500 kişi istihdam edilecek.
- Ağırlığı 2-8 ton arasındaki kayalarla deniz doldurulacak, ardından 7 bin 435 metre uzunluğunda, ortalama 5.5 metre yüksekliğinde koruyucu mendirek inşa edilecek. Mendirek için 8.5 milyon ton taş kullanılacak.
- Mendireğin içinde kazanılacak 1 milyon 770 bin metrekarelik alana pist yapılacak.
- Yıllık yolcu kapasitesi hedefi 2 milyon kişi.
- Maliyet yaklaşık 144 milyon lirayı bulacak.
Gürkan ATA - Akşam