THY’nin İstanbul-Bakü seferini yapan "Nevşehir" adlı Boeing 737-800 tipi yolcu uçağı kalkıştan kısa süre sonra hızı ölçmek için kullanılan pitot tüplerinde meydana gelen arıza nedeniyle Atatürk Havalimanı'na geri döndü.
Arıza yapan uçak seferden çekildi, yolcular THY'nin "Denizli" adlı Boeing 737-800 tipi uçağı ile Azerbaycan'a hareket etti.
İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan cumartesi akşamı kalkış yapan TK388 sefer sayılı Türk Hava Yolları'nın Bakü'ye giden uçağın kokpit ekibi uçakta teknik bir arızanın meydana geldiğini tespit etti. Hız göstergelerindeki arıza nedeniyle kaptan pilot Atatürk Havalimanı'na geri dönüş kararı aldı. TC-JGD kuyruk tescilli uçak sorunsuz bir iniş yaparken, arızanın hız ölçmek için kullanılan pitot tüplerinden kaynaklandığı öğrenildi. Bakıma alınan uçak seferden çekilirken, THY başka bir uçak tahsis etti. Azerbaycan yolcuları TC-JGC kuyruk tescilli "Denizli" adlı Boeing 737-800 tipi uçağı ile Bakü'ye uçtu.
Uçakların hızını ölçmek için kullanılan 8 mm çapındaki pitot tüpleri genellikle paslanmaz çelikten yapılıyor. Yolcu uçaklarında birden fazla bulunan pitot tüpü, içine giren havanın basıncıyla uçağın hızını ölçen bir sisteme sahip. Doğru veri için tüpteki deliklerin açık ve temiz olması şart. Aksi takdirde doğru bilgi vermiyor.
THY daha önce de aynı tehlikeyi atlatmıştı
THY'nin daha önce de bir uçağında aynı tip arıza meydana gelmişti. İstanbul Beyrut uçuşunu yapan THY'nin Airbus 310-304F tipi kargo uçağı havalandıktan sonra hız göstergelerinde meydana gelen bir arıza nedeniyle tehlike atlatmıştı. "Samsun" adlı kargo uçağı tırmanmaya devam ederken kokpit ekibi göstergelerde normalden fazla hız olduğunu görerek gazı azaltmış ve uçak 2 bin metre irtifa kaybetmişti. Daha sonra kaptan pilot kargo uçağını sorunsuz bir şekilde İstanbul Atatürk Havalimanı'na indirmişti.
THY bazı Airbus uçaklarındaki pitot tüplerinin markasını değiştirmişti
Air France'nin 1 Haziran 2009 tarihinde Rio de Janeiro- Paris seferini yapan Airbus 330 tipi yolcu uçağı kokpite hatalı veriler gönderen pitot tüpü arızasına bağlı gelişen olaylar ve pilot hatası sonucu okyanusa düşmüştü. Kazada Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı Arp Ana Sanat Dalı Başkanı öğretim görevlisi Fatma Ceren Necipoğlu'nun da aralarında bulunduğu 228 yolcu yaşamını yitirmişti. Okyanusa düşen uçakta ölen Fatma Ceren Necipoğlu'nun ailesi; Air France'a, hatalı pitot tüpünü üreten şirkete ve bunu uçağa takan Airbus'a, 1.5 milyon euro tazminat davası açmıştı. Airbus, Air France'nin Atlantik Okyanusu'ndaki uçak kazasına ilişkin olarak ''Kazanın hız monitörlerinin hatalı bilgi vermesinden olabileceği'' ön tespiti üzerine bu uçakları kullanan hava yolu şirketlerine birer tavsiye mektubu yollamıştı. Türk Hava Yolları, Temmuz 2009 tarihinde yaptığı duyuruda da Airbus firmasının pitot tüpleriyle ilgili gönderdiği tavsiye mektubu üzerine bazı Airbus uçaklarındaki Thales marka pitot tüplerinin Goodrich marka tüple değiştirmişti.
Pilot-Kule görüşmeleri için TIKLAYINIZ...