Türkiye’nin ilk “engelsiz havaalanı kuruluşu” olan ISG, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından verilen ‘Yeşil Kuruluş’ unvanını almaya hak kazandı. ISG bu unvana Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan ‘Yeşil Havalimanı Projesi’ kapsamında istenilen koşulları yerine getirdiği için layık görüldü. ISG CEO’su Gökhan Buğday yaptığı açıklamada, “Bugün çevre konusu bütün dünya vatandaşları için üzerinde titizlikle durulması ve hızla çözümler üretilmesi gereken bir konu. Bizim de en önemli gündem maddelerimiz arasında yer alıyor. Geçtiğimiz yıl 13.6 milyon yolcunun ayak bastığı bir işletme olarak çevre konusunda üstümüze düşen görevleri konuyla yetkili mercilerle işbirliği içinde çalışarak yerine getirmek ve kendimizi bu konuda kusursuz kılmak için çok titiz hareket ediyoruz. Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yürüttüğümüz çevreyle ilgili çalışmaların takip edilmesi ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nce takdir edilmesinden onur duyduk” dedi.
Yeşil Kuruluş unvanı alan işletmelerin çevreye ve insan sağlığına verdikleri veya verebilecekleri zararların sistematik bir şekilde azaltılması ve mümkün ise ortadan kaldırılabilmesi için gerekli çalışmaları yerine getirmiş oldukları Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından tescilleniyor. Bu unvanı alan işletmenin, projede belirtilen logoyu kullanmasına ayrıca işletme yetki belgesi, ruhsat, sertifika gibi izin belgelerinin temdit ücretlerinde de yüzde 20 indirim kazanması mümkün oluyor.
ISG Kalite Güvence Müdürü Şebnem Esi de havalimanı olarak Yeşil Kuruluş unvanı alabilmek için etkin bir çevre politikası oluşturulduklarını, periyodik hedef değerlendirmeleri yaparak sistemin etkinliğini sorguladıklarını söyledi. Geri dönüştürülebilen atıkların ayrı olarak toplanması için terminal içerisinde atık toplama kutuları yerleştirildiğini aktaran Şebnem Esi, çevre risk değerlendirmeleri yaptıklarını ve Çevre Acil Eylem Planı oluşturduklarını söyledi. ‘Çevre Bilinçlendirme Eğitimleri’ ile personel farkındalığının artırıldığını ifade eden Şebnem Esi, terminal kiracıları ve işletme adına çalışan taşeronların ‘Terminal Atık Yönetim Planı’na göre faaliyet göstermesinin sağlandığını aktardı. Şebnem Esi, tehlikeli atıklar için mevzuata uygun olarak geçici depolama alanları yarattıklarını söyledi. Bütün bu süreçlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmış yetkili kuruluşlarla işbirliği içinde hareket ettiklerini ifade eden Esi, iç çevre denetimleri ile sistemin sürdürülebilirliğini ve yasal mevzuata uyumu sağladıklarını da aktardı.