İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı (İSG), teknolojik altyapı desteğini SITA’nın (Uluslararası Havacılık Telekomünikasyonları Birligi) ‘Havalimanı Yönetim Çözümleri’nden sağlıyor. Yolcu trafiğini 2009 – 2010 yılları arasında %74, 2011’in sadece ilk çeyreğinde %29 yükselterek dünyanın en hızlı büyüyen havalimanları arasında yer alan İSG’nin, bu başarısında SITA’nın benzersiz IT sisteminin katkısı çok büyük. 4 milyon dolarlık bir yatırımla yaklaşık yedi yıllık süreç için uygulamaya konan SITA ‘Havalimanı Yolcu Hizmetleri’ çözümü; yolcu check-in işlemlerinin ve terminal binası içindeki bekleme azaltılmasına yardımcı olurken, havalimanından yapılan uçuşların güvenlik standardını ve zaman performansını da geliştiriyor. İSG, hâlen 47 farklı havayolunu ağırlayarak, yılda 11 milyonu aşkın yolcuya hizmet veriyor.
Yolcu trafiğinde sadece 2011’in ilk çeyreğindeki %29’luk artış ile dünyanın en hızlı büyüyen havalimanlarından biri olan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı (İSG)’nin bu başarısında havacılık sektöründe donanım ve yazılım alanında en kuvvetli altyapıya sahip şirketlerden SITA ile çalışmasının büyük etkisi bulunuyor. 4 milyon dolarlık yatırım ve 7 yıllık uygulama süresini kapsayan anlaşma çerçevesinde SITA havalimanında; donanım, yazılım ve bunlarla ilgili tüm birimler için gereken bilgi teknolojileri sistemlerini kurarak entegrasyonunu sağlıyor.
Gökhan Buğday: “ SITA’nın güvenilir ve esnek IT çözümleri yolcu artışımızı destekledi”
İSG CEO’su Gökhan Buğday, SITA’nın 10 yılı aşkın işbirliği süresinde İSG’nin ihtiyaçlarını karşılamak adına güvenilir, esnek IT çözümleri sağladığını söyledi. Buğday sözlerini şöyle sürdürdü: ”Operasyonlarımızı daha entegre hale getirip, otomatize etmeyi düşünmeye başladığımızda, SITA’nın sürekli yükselen yolcu sayısı artışımızı desteklemek için ihtiyaç duyduğumuz sistemleri sunabileceğini biliyorduk.”
Bagaj işlem süreleri yüzde 16 azaldı
SITA, Havaalanı Yönetim Sistemi (AMS) Uçuş Bilgi Sistemi (FIDS), Kaynak Yönetim Sistemi (RMS),)Lokal Check-in Sistemi (LDCS), Ortak kullanımlı terminal ekipmanları (CUTE) ve bagaj eşleştirim (BRS) çözümlerine ek olarak ve aynı iletişim altyapısını kullanacak havayolu bağlantılarının entegrasyon ve yönetimini de sağlıyor. İSG, SITA AMS Sistemi kullanılmaya başladığından bu yana kaynak yönetiminin geliştirilmesiyle, kapasite planlamasını ve aktif kullanım sürelerini daha iyi yöneterek, bagaj alım sürelerinde %16’lık bir iyileşme sağladı. Sistem sayesinde havalimanının tamamında gerçek zamanlı uçuş ve diğer bilgileri izleme olanağı sağlayarak, uçuş ve bagaj ve takip hizmetleri iyileştirildi ve yolcuların seyahat deneyimi geliştirilmiş oldu.
Berk Albayrak: “Tüm havalimanı kullanıcılarına en iyi müşteri deneyimini sunabiliyoruz”
İSG COO’su (Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı) Berk Albayrak, büyümeye devam ederken, yeni kaynak yönetim sisteminin ve tüm havalimanındaki gelişmiş entegrasyonun genel itibarıyla bütün operasyonların geliştirilmesine yardımcı olacağını aktardı. Albayrak, böylece yolculara, havayolu şirketlerine ve tüm havalimanı kullanıcılarına mümkün olan en iyi müşteri deneyimini sunabilme olanağı bulduklarına dikkat çekti.
Hani El Assaad: “İSG’nin akıllı havalimanı olmasına katkı yaptık”
İSG’ye optimizasyon konusunda yardımcı olduklarını belirten SITA Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Başkan Yardımcısı Hani El Assaad: ”İSG böylece akıllı havalimanı olmak üzere doğru zamanda, doğru yerde, doğru ürünlere sahip oldu“ dedi. Mr. El Assaad, artık havalimanı sistemleri arasında güçlü entegrasyonun mevcut olduğunu hatırlatarak, bu sayede doğru faturalama aşamasının ilerisine geçilerek, gerçek zamanlı raporlamanın mümkün olduğunu ifade etti.