MİNİK YOLCULAR ARTIK DAHA GÜVENDE
Açıldığı günden beri insan sağlığı ve güvenliğine önem veren İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı, şimdi de kazaları önlemek için dünyada ilk kez kullanılan termal kameralarla donatıldı.
Bagaj bantlarına kurulan sistemin amacı, bagaj bantlarına düşen çocuk ve yetişkin yolcuların sağlığını korumak. Sistem, herhangi bir kişi bagaj işlem alanına girdiği anda termal kameradan aldığı görüntüyle taşıma bantlarını otomatik olarak durduruyor. Sabiha Gökçen Havalimanı sistemin kurulmasıyla dünyanın en güvenli havalimanları arasına girdi.
SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR
Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki yeni uygulama tüm dünyada her yıl havalimanlarında yaşanan kazalarda küçük çocukların bagaj taşıma bantlarına (konveyör) çıktığı gerçeği dikkate alarak geliştirdi. Uygulama ile İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda herhangi bir kişi bagaj hattına girdiği anda termal görüntülü güvenlik sistemi taşıma bantlarını otomatik olarak durduruyor. Vücut ısısına duyarlı çalışan termal kamera sistemi, var olan güvenlik sistemlerini bir adım öteye taşıyor. Bir senelik çalışma ve altı aylık deneme süresinin ardından uygulamaya alınan bu sistemde, termal kameralar belirlenen vücut ısısına sahip bir objenin varlığını tespit ettiklerinde derhal sistemi durdurarak gerekli önlemleri alıyor. Güvenlik sistemi her biri iki taşıyıcı banttan sorumlu olan, dört adet termal kameradan oluşuyor. Termal kameralar belirlenen dereceye ayarlanmış olan ısının üstünde bir sıcaklık algıladığı takdirde acil durdurma sistemi devreye giriyor. Sistem alarm verdiğinde otomatik olarak taşıyıcı bant durduruluyor. Durum BHS kontrol odasında anında görüntüleniyor ve aynı zamanda havaalanı görevlileri e-mail aracılığıyla hemen bilgilendiriliyor.
KAZA OLASILIĞI SIFIRA İNDİ
İSG Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Berk Albayrak, termal kameraların devreye alınmasıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, sistemden çok memnun olduklarını, olmaması gereken yerde bulunan çocuklara zamanında müdahale edebildiklerini aktardı. Sistem uygulamaya alınmadan önce birçok test yaptıklarını belirten Albayrak, “Kaza senaryosuna uygun defalarca yapılan testlerde her seferinde taşıma bandının durduğunu gördük” dedi. Termal görüntülü güvenlik sisteminin, bagaj taşıma bantlarına bir çocuğun dâhil olduğu kaza olasılığını sıfıra yaklaştırdığını söyleyen Albayrak, “Bu da güvenlik sisteminin kesinlikle yapılan yatırıma değer olduğunu gösteriyor. Diğer havalimanlarının da bu tarz termal görüntüleme bazlı güvenlik sistemlerini kurmaya başlayacaklarını düşünüyorum. Bu sadece zaman meselesi” dedi.
Güvenlik sistemi, her biri bilet kontrol (Check-in) alanından başlayıp, bagaj işlem alanına kadar uzanan iki taşıma bandını kapsama alanına alan dört FLIR A310 termal görüntüleme kamerasından oluşuyor. Her bir termal görüntüleme kamerası için dört ilgi bölgesi (Regions of interest / ROI) tanımlandı. İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın taşıma bandı güvenlik sisteminde yer alan FLIR A 310 termal görüntüleme kameraları, 50 mK (0,05 °C) termal duyarlığa sahip, 320 x 240 piksel çözünürlükte termal görüntüler üreten, soğutulmamış bir mikrobolometreyi de (ışınım ölçer) içeriyor.
Tuncer CENGİZ-İHA