TÜM HAVA TRAFİK KAYNAKLARI YENİDEN ORGANİZE EDİLMELİ
Murat Yalçıntaş, “İşadamlarımız zamanla yarışmaktalar. Bu yarış içinde öngörülemeyen gecikmeler yaşanması, işadamlarımızın birçok ihaleye, toplantıya, fuara katılamamalarına sebep oluyor. Bu gecikmelerin yol açtığı ekonomik kayıplar da maalesef ciddi boyutlarda. Bunun yanı sıra, söz verilen bir toplantıya gecikmenin sebep olduğu prestij ve havaalanında beklenilerek kaybedilen zaman kaybı da işin cabası” diye konuştu.
Başkan Yalçıntaş, bu sıkıntıların havacılık sektörümüzün THY önderliğinde gösterdiği büyümenin doğal bir sonucu olabileceğini, ancak bunun gecikmeler için bir gerekçe olamayacağını kaydetti. Yalçıntaş, şunları söyledi: “Son 5 yılda Atatürk Havalimanı’ndaki hava trafiği 4 kat arttı. Buna paralel olarak, artan yolcu ve uçak sayısı ile yer hizmetlerindeki altyapı eksiklikleri başta olmak üzere birçok faktör, bu gecikmelerin sebebi. Ancak bu sıkıntıların Devlet Hava Meydanları İşletmesi ile THY arasındaki koordinasyonun artırılması ve doğru planlama ile kısa zamanda çözülebileceğine inanıyoruz.”
HEM İSTANBUL, HEM THY HAKSIZ YERE PRESTİJ KAYBEDİYOR
İTO Başkanı Yalçıntaş, bu kapsamda mevcut altyapının tam kapasite ile kullanılmasının büyük önem taşıdığını vurguladı. Yalçıntaş, kalıcı bir çözüm için terminaller kadar; pist, apron ve taksi sahalarının genişletilerek, havaalanı kapasitelerinin artırılmasının da büyük önemi olduğunu kaydetti. Yalçıntaş, “Atatürk Havalimanı’nda yaşanan gecikmeler, uçakların yaklaşmasından ziyade, pistlerden ve park pozisyonlarından kaynaklanıyor” dedi.
Yalçıntaş, Atatürk Havalimanı’nın dünyanın en çok rötar yapılan havalimanları listesinde üst sıralarda yer almasında, THY’yi suçlamanın doğru olmayacağını söyledi. Yalçıntaş, “Hava ulaşım hizmeti, tek bir kurumun değil, çok sayıda kurum ve kuruluşun ürettiği bir hizmet. Dolayısıyla, gecikmelerin sona ermesi için sektörün ve tüm hava trafik kaynaklarının yeniden organize edilmesi gerekmekte. Dünyada İstanbul’dan çok daha yoğun havalimanlarında bu kadar rötar olmuyorsa, bizde de bu yönde çalışmalara başlanmalı. Devlet Hava Meydanları İşletmesi, THY ve diğer kurumları arası işbirliği de son derece önemli. Çünkü sonuç olarak bu rötar çilesi, haksız yere milli değerimiz THY’ye ve tüm İstanbul’a prestij kaybettiriyor” dedi.
Atatürk Havalimanı’nda yaşanan gecikmelerin faturasının ağır olduğuna dikkati çeken Yalçıntaş, yetkililere altyapı iyileştirme çağrısında bulunarak, sözlerini şöyle tamamladı: “Tam da İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olduğu bir dönemde artan bu gecikmeler başta şehrimize, sonra da THY’ye büyük zarar veriyor. Sorunun çözümü için konunun bütün taraflarının çalışmaları olduğunu biliyoruz. Bu çalışmaların bir an evvel tamamlanmasını temenni ediyoruz.”
DHA