Dışişleri Bakanlığı’nın, “Irak’ta bulunan ve/veya bölgeye seyahat eden vatandaşlarımızın şahsi güvenlikleri bakımından her koşulda müteyakkız bulunarak mümkün olan en kısa sürede bölgeden ayrılmaları ve bölgeye seyahat etmekten kaçınmaları uygun olacaktır” şeklindeki çağrısı üzerine Irak’ın değişik şehirlerinde bulunan Türkler ülkeyi terk etmeye başladı.
BAĞDAT’TA CİDDİ BİR PANİK VAR
Başkent Bağdat Havalimanı yolunun peyzaj düzenlemesini yapan Çalık Holding iştiraklerinden GAP İnşaat’ın yaklaşık 40 çalışanı havayoluyla İstanbul’a geldi. Türk Hava Yolları’nın tarifeli uçağıyla öğle saatlerinde Bağdat’tan İstanbul’a gelen işçiler adına bir açıklama yapan şirketin Proje Müdürü Melih Durucan, “Dışişleri Bakanlığı’nın çağrısı üzerine merkezimizle durumu değerlendirdik ve ülkeden ayrılmanın daha uygun olacağını düşündük. Çünkü ciddi bir panik, ciddi bir kaçış var Bağdat’tan. Halk da neye uğradığını şaşırmış durumda. Çünkü çok amacı belli olmayan bir hareketle başladı. Halen de aynı şekilde devam ediyor. Bir panik havası var. Bu bizim savaşımız değil. Allah yardımcıları olsun” dedi. Bağdat’ta havaalanı yolu üzerinde inşaat işi yaptıklarını anlatan Durucan, “İşimiz bakım döneminde, bitirdik. Durum netleşip sakinleşene kadar ara verdik. Şantiyemizde Türk kalmadı, sadece yerel çalışanlar kaldı. Türk Hava Yolları çok iyi bir hareketle bugün büyük bir uçak gönderdi” diye konuştu.
HALK ÇOK TEDİRGİN
GAP İnşaat Proje Müdür Asistanı Zeki Cüneydioğlu da şunları söyledi:
“Iraklıların korkup heyecanlanmalarından biz daha fazla korkmaya başladık. Halk son derece tedirgin. Ne yapacağını bilmiyorlar, onlar da şaşkın. Kendilerini yönlendirecek bir yetkili yok başlarında. Biz Bağdat Havaalanına yakın olduğumuz için rahatlıkla uçağa atlayıp geldik, fakat mesela Kerbela tarafında Bağdat’a ulaşamayan insanlar var, Türkler var. Yollar kapalı. Bağdat’a ulaşmak çok zor. 3 yıldır oradayız, son 10 gündür işler kötüye gitmeye başladı. Kerkük’te arkadaşlarımız var, onlar da perişan durumda. Büyükelçiliğimizin yazdığı ‘Toparlanın’ e maili ile getirebildiklerimiz eşyalarımızı alıp uçağa bindik”.
Ali Mehmet isimli Kerküklü Türkmen ise, “Ben Kerküklüyüm, Bağdat’ta çalışıyorum. Can güvenliği olmadığı için kendi memleketime gidemedim. Proje müdürüm beni de orada bırakmadı” diye konuştu.
Süleyman ŞEN