Cansen’in köşe yazısı şöyle:
Üçüncü havalimanı demek yanlış değil yalandır
İstanbul'un Karadeniz kıyısında yapımına başlanan havalimanı için "üçüncü" deniyor. Bu yalandır. Çünkü yenisi işletmeye alındığında Atatürk havalimanı hem teknik hem de iktisadi sebeple kapatılacaktır. Terminal binalan yıkılacak ve 12 milyon metrekare arazisi imara açılacaktır. Başbakan "burası yeşil alan olacak" dese de inanmayın. Bir an için Başbakan'ın samimi olduğunu farz etsek bile, Erdoğan'ın gücü buranın imara açılmasını engelleyemez. Netice de İstanbul'da yine bugünkü gibi iki tane uluslar arası havalimanı olacaktır. Ortada "üçüncü" bir havalimanı olmayacaktır. Bunu bile, bile "yeni" havalimanına üçüncü demek yanlış değil yalandır.
YENİ HAVALİMANIN YERİ YANLIŞ, İNŞASI GAYRİ İKTİSADİDİR
İstanbul'un uluslar arası hava trafiği hızlı artmaktadır. Bu son derece mutlu ve olumlu bir gelişmedir. Atatürk Havalimanı büyütülmezse yetersiz kalacaktır. Artan yolcu ve kargo trafiğini karşılamak için, yeni bir havalimanı inşasına hiç gerek yoktur. Yapılması gereken, hem Atatürk hem de Sabiha Gökçen havalimanlarının kapasitesini arttırmaktır. Ki, bu zaten yapılmaktadır. Ayrıca Atatürk'ün kapasite problemi olmasa bile, hava trafiği daha fazla Sabiha Gökçene yönlendirilmelidir. Çünkü bu limanlar, sadece İstanbul'a değil, tüm Türkiye'ye hizmet vermektedir. Türkiye nüfusunun ve ekonomisinin ağırlığı Batı Anadolu'dadır, izmit, Gölcük, Yalova, Balıkesir, Bursa, Adapazarı, Bilecik, Kütahya Uşak, Afyon ve hatta Eskişehir'de oturanlar, kara veya demiryolu vasıtasıyla, köprü veya tünel geçmeden, hem daha kısa zamanda hem daha ucuza Sabiha Gökçen e ulaşabilir. Üstelik İzmit Körfez geçişi de inşa halindedir.
BİREYSEL FAYDA BİREYSEL MALİYET / SOSYAL FAYDA SOSYAL MALİYET
Yatımların doğru yerde (lokasyon, lokasyon, lokasyon) yapılması iktisadi işletmeciliğin ilk ve en temel şartıdır. Yanlış yer seçimi, işletmeye ve halka ömür boyu ilave maliyet demektir. Büyük yatırımların fizibilite hesaplarında sadece yatırımcının kar-zarar hesabı yapılmaz. Bumun yanında yatırımın topluma kattığı ilave gelir elde etme fırsatı ile yüklediği ek maliyet de hesaplanır. Yeni havalimanı yatırımının olmazsa olmazı üçüncü köprüdür. Gerek bu havalimanının gerekse üçüncü köprü ve bağlantı yollannın İstanbul'un sulak ve yeşil alanları üzerinde yarattığı tahribat çok büyük bir sosyal maliyettir. Ancak anlaşılıyor ki; bu yeni havalimanının dışsal faydası yani yaratılan "arsa rantı" yapılan israfı kârlı kılmaktadır.
Son söz: Firavun ölür, piramit kalır
Ege CANSEN-SÖZCÜ